Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι πήραν τις προμήθειες από τα επενδυτικά προϊόντα της Αγροτικής Τράπεζας;


Ποιοι πήραν τις προμήθειες από τα επενδυτικά προϊόντα της Αγροτικής Τράπεζας;
Ποιοί έκαναν τις συστάσεις και ποιοί έπαιρναν τις προμήθειες της πλούσιας συλλογής επενδυτικών προϊόντων (cdo’s, hedge funds, κλπ), που απέκτησε η Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2005-2008; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακόμα δε έχει απαντηθεί, παρά το ότι οι επενδυτικές επιλογές της τράπεζας βλέπουν όλο και περισσότερο το φως της δημοσιότητας. Το θέμα, ίσως απασχολήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς, που ερευνούν την υπόθεση χρεοκοπίας της τράπεζας.

Γράφει:  

Σύμφωνα με πληροφορίες, της fmvoice.gr τα προϊόντα, που αγόρασε η ΑΤΕ, ενσωμάτωναν υψηλότατες προμήθειες που έφθαναν σε διψήφιο ποσοστό. Αυτό αναγράφεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο, που συνοδεύει την έκδοση ορισμένων εξ αυτών των προϊόντων!
Η υψηλή προμήθεια εξηγεί την ζέση των πωλητών, οι οποίοι έκαναν ουρές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, όχι όμως των αγοραστών, που έσπευσαν να γεμίσουν την τράπεζα με επενδυτικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα λεφτά της αύξησης κεφαλαίου του 2005.
Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο δεν έχει ερευνηθεί είναι ότι υπήρχαν και αμοιβές σε “third parties” (σε τρίτους), σύμφωνα με τους όρους έκδοσης. Ορισμένα από τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες είχαν από τότε την υποχρέωση να αναφέρουν τις όποιες χρεώσεις βάρυναν τα προϊόντα τους (επενδυτική οδηγία, η οποία στην Ευρώπη εφαρμόστηκε στο τέλος του 2007 και είναι γνωστή ως MiFID). Λόγω αυτού του γεγονότος είχε αποκαλυφθεί και το θέμα με την υπεράκτια Ealy, η οποία ιδρύθηκε μόνο για να εισπράξει προμήθεια σύστασης από την Carlyle, που είχε πουλήσει προϊόντα στην ΑΤΕ. Ο δικαιούχος της Ealy, ο οποίος έκανε και τη σύσταση ΑΤΕ-Carlyle δεν βρέθηκε ποτέ. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κι άλλες προμήθειες σε «third parties».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πρώην στελέχη της τράπεζας, είχαν αγοραστεί επενδυτικά προϊόντα συνολικής αξίας 1 δις. ευρώ την περίοδο 2005-2008.
Ένα από αυτά ήταν το περίφημο προϊόν της Merrill Lynch, 200 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. H τράπεζα ανέλαβε εξωπραγματικούς κινδύνους, όπως το να χάσει 1 έως 5 δις. με πιθανότητες 16-20%. Είναι αυτό που αργότερα έγινε αντικείμενο αντιστάθμισης κινδύνου (με Nomura και Citi) για να μην χάσει λεφτά η Αγροτική. Τελικώς η τράπεζα ή καλύτερα οι έλληνες φορολογούμενοι αναμένεται να χάσουν 90 εκατ. ευρώ λόγω της διάσπασης της τράπεζας σε «καλή» και «κακή», γεγονός που έκανε απαιτητό το παραπάνω ποσό από την πλευρά της Merrill Lynch.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.