Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Νομίσματα Κρεμαστής Λάρισας («Κάστρο» Πελασγίας)



















Μετά από ορισμένες επισκέψεις στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, δεν εντοπίζονταν κέρματα, τα οποία να σχετίζονται με τον Αχιλλέα και τη Θέτιδα -όπως οι πληροφορίες έλεγαν- που να έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο «Κάστρο» (Κρεμαστή Λάρισα), ο οποίος βρίσκεται Β.Α. της Πελασγίας, Νομού Φθιώτιδας, απ’ όπου και κατάγομαι. Ούτε στις βιτρίνες υπήρχε κάτι, ούτε οι κατάλογοι των εκθεμάτων ανέφεραν οτιδήποτε, αλλά ούτε και οι φύλακες γνώριζαν.
Τελικώς, στο βιβλίο «ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ», έκδοσης του Νομισματικού Μουσείου (Αθήνα, 2011) στη σελίδα 183, εντοπίστηκαν δύο τέτοια νομίσματα, τα οποία έχουν κοπεί στην περίοδο 302 - 286 π.Χ., όταν η περιοχή τελούσε υπό την
κατοχή των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως συνέχεια των κατακτήσεων του Φιλίππου Β΄. 
Α.Α. 378. Νόμισμα χάλκινο, διαμέτρου 18 χιλ. με τη μορφή του Αχιλλέα, το οποίο ανήκει στο Νομισματικό Μουσείο, στη συλλογή Γρηγόρη Εμπεδοκλή (1861 - 1951, τραπεζίτης, συλλέκτης, ιδρυτής της Εμπορικής Τράπεζας).   
Α.Α. 379. Νόμισμα χάλκινο, διαμέτρου 17 χιλ. με τη Θέτιδα πάνω σε ιππόκαμπο, μεταφέρουσα τα όπλα του Αχιλλέα, και χαραγμένα πάνω του τα: ΛΑΡΙ και ΑΧ, το οποίο ανήκει στη συλλογή της Τράπεζας ΑΛΦΑ (ALFA BANK).
Το τραγικό είναι ότι δίπλα στη λέξη Κρεμαστή Λάρισα (όπως είναι η επίσημη ονομασία του αρχαιολογικού χώρου «Κάστρο») αναγράφει Θεσσαλία, κάτι για το οποίο και διαμαρτυρήθηκα σε αρχαιολόγο του Μουσείου, λέγοντάς του πως πρόκειται για λάθος. Επιχειρήματα: ούτε σήμερα, ούτε την εποχή που κόπηκαν τα νομίσματα, αλλά ούτε και την εποχή στην οποία έζησαν Θέτιδα κι Αχιλλέας (σύμφωνα με τη Μυθολογία: 1300 - 1240 π.Χ.) η περιοχή ανήκε στη Θεσσαλία, αλλά στη Φθιώτιδα κι αρχαία Φθία. Ακόμα κι όταν η αρχαία Φθία υποτάχθηκε στη Θεσσαλία, τον 6ο π.Χ. αιώνα, περίπου, η λεγόμενη: Τετράς Φθιώτις (Άλος, Πελασγικόν Άργος (Κρεμαστή Λάρισα,) Αλόπη, Τραχίνα, θεωρούνταν εξω-Θεσσαλική περιοχή, ενώ, και χιλιάδες χρόνια πριν, αμέσως μετά τον Κατακλυσμό, που λέγεται πως έλαβε χώρα 9.000 χρόνια π.Χ, έχει αναφερθεί πως ο Δευκαλίωνας βασίλεψε στη Θεσσαλία και στη Φθία, σε δύο ξεχωριστές περιοχές, δηλαδή. Αντιθέτως, στη διάρκεια της αρχαιότητας μα και στο πρόσφατο παρελθόν (μέχρι τον 20ο αιώνα) τμήματα της Θεσσαλίας ανήκαν στη Φθία - Φθιώτιδα, εξ ου και Φθιώτιδες Θήβες (στη Νέα Αγχίαλο). Το γεγονός ότι, για παράδειγμα, η Αθήνα ήταν, κάποτε, υπό τουρκική κατοχή, δε σημαίνει πως αυτή ανήκει στην Τουρκία.
Η παραπάνω ανακρίβεια, σε συνδυασμό και με πολλές άλλες που κυκλοφορούν, δίνουν το δικαίωμα, στον καθέναν, να ισχυριστεί πως οι: Πηλέας - Αχιλλέας, Μυρμιδόνες και Φθιώτες είναι Θεσσαλοί, κάτι το οποίο είναι ψευδές.
Για το παραπάνω, και με σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και παράκληση ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου Πελασγίας, ο οποίος, για αιώνες, παραμένει ανεξερεύνητος, βορά στον κάθε αρχαιοκάπηλο, υπενθυμίζοντας πως -αν το θελήσουμε- η έρευνα μπορεί να γίνει κι από ξένο πανεπιστήμιο, μιας και η χώρα μας δε διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις, στέλνω το παρόν άρθρο - επιστολή σε:
Υπουργό Πολιτισμού, κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο: minoff@culture.gr
Διευθυντή Νομισματικού Μουσείου, κύριο Γεώργιο Κακαβά: gkakavas@culture.gr
Αρχαιολογική Εταιρεία: archetai@otenet.gr
                                                                                   
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2012                                              Νίκος Μπατσικανής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.