Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στην "αγκαλιά" της Alpha η Emporiki-Oι επίσημες ανακοινώσεις


Στην "αγκαλιά" της Alpha η Emporiki-Oι επίσημες ανακοινώσεις (upd4)
Τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα επί ελληνικού εδάφους δημιουργεί η εξαγορά της Εμπορικης από την Alpha Bank, καθώς η γαλλική Credit Agricole φαίνεται ότι επέλεξε τον εταίρο της και προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική τράπεζα.
 Γράφει η Ρόη Χάικου
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο το πρωί. Με αυτό το δεδομένο, μπαίνουμε στην τελική φάση της διαδικασίας πώλησης της Εμπορικής, η οποία είχε ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, και στην οποία –εκτός της Alpha Bank- συμμετείχαν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.
Με βάση τους όρους που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνονται στην πρόταση της Alpha Bank, η Credit Agricole θα ανακεφαλαιοποιήσει την Emporiki και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις της τράπεζας.
Το τίμημα για τη συναλλαγή θα είναι συμβολικό (1 ευρώ), ενώ η Alpha Bank θα καλύψει τις εγγυήσεις που ζήτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Credit Agricole, ώστε να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση.
Οι οριστικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστές το προσεχές διάστημα, όταν και θα «κλειδώσει» το deal μεταξύ των δύο τραπεζών, ενώ με βάση αυτές θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης της Εμπορικής, αλλά και –εν συνεχεία- της Alpha Bank.
Μάλιστα, οι αγορές φαίνεται ότι προεξόφλησαν θετικά τη συμφωνία, με τη μετοχή της Alpha Bank να κλείνει στα 1,66 ευρώ την Παρασκευή, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 3,11%, ενώ ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45%.
H νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Alpha Bank με την Εμπορική θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά την Εθνική με βάση το ενεργητικό της, το οποίο διαμορφώνεται στα 78,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το χαρτοφυλάκιο των δανείων είναι της τάξης των 66,8 δισ. ευρώ και των καταθέσεων 39 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, το δίκτυο των καταστημάτων διαμορφώνεται σε 776 και είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με πρώτο αυτό που προέκυψε από τη συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με την Αγροτική. Με αυτά τα δεδομένα, η Alpha Bank ενισχύει σημαντικά το ρόλο της ως συστημική τράπεζα, εξασφαλίζοντας εκτός από την συμμετοχή της Credit Agricole στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της και την γραμμή ρευστότητας των περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα διατηρήσει ο γαλλικός όμιλος στη Εμπορική για περίπου 2 χρόνια.
Παράλληλα, μεγαλώνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο δανείων και καταθέσεών της, γεγονός που τη διευκολύνει και εν όψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν την ανακεφαλαιοποίηση. Ως προς το δίκτυο, αν και υπάρχουν περιπτώσεις αλληλοκάλυψης, κυρίως στα αστικά κέντρα, σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα των δύο τραπεζών λειτουργούν συμπληρωματικά.
Ποια είναι η Εμπορική
Η Εμπορική έχει «κοστίσει» στους Γάλλους περί τα 8,2 δισ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, οι οποίοι προσμέτρησαν 2,2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της τράπεζας και 6 δισ. ευρώ για την κάλυψη επισφαλειών, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον… λογαριασμό στα 12 δισ. ευρώ. Μόνο στη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2010, η Credit Agricole κατέβαλε 400 εκατ. μετρητά ως κύριος μέτοχος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου και κατά τη χρήση του 2011 επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ εκατ., προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Εμπορικής.
Στις 24 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά ένα δισ. ευρώ. Στα μέσα Μαρτίου 2012, η Εμπορική εξετάζοντας τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές στις αρχές του 2012 αποφάσισε τη διαγραφή του συνόλου της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ποσού 130,3 εκατ.ευρώ.
Η Εμπορική στο τέλος του 2011 κατείχε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας ύψους 350 εκατ. και επιλέξιμα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 415 εκατ. ευρώ. Λόγω του PSI+ αναγνώρισε ζημία απομείωσης ύψους 272 εκατ. και 320 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ποσά που αντιπροσωπεύουν το 77% της ονομαστικής αξίας τους. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι ζημίες της επιδεινωθήκαν και το 2011 η τράπεζα κατέγραψε ζημίες ύψους 1,532 δισ. ευρώ προ φόρων και 1,69 δισ. ευρώ μετά φόρων.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 διέθετε 303 καταστήματα στην Ελλάδα, είχε συνολικές χορηγήσεις 18,9 δισ. ευρώ και καταθέσεις 11 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων ήταν 36,8% και ανήλθαν σε 6,955 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε ποσοστό κάλυψης συνολικών επισφαλειών από προβλέψεις 57,3%.
Η Εμπορική Τράπεζα δραστηριοποιείται στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα παραδοσιακών και σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, που καλύπτουν τις αποταμιευτικές, χρηματοδοτικές και επενδυτικές ανάγκες της πελατείας της. Διαθέτει 340 καταστήματα στην Ελλάδα και ο όμιλός της απασχολεί 5.196 άτομα.
Τον περασμένο Ιούλιο η Credit Agricole αποφάσισε τη μεταβίβαση όλων των θυγατρικών τραπεζών της Εμπορικής στα Βαλκάνια(Emporiki Bank Romania, την Emporiki Bank Bulgaria και την Emporiki Bank Albania) στον μητρικό όμιλο, με την Εμπορική να διατηρεί υπό τον έλεγχό της μόνο την θυγατρική της στην Κύπρο.
Η ιστορία
Η ζωή της Εμπορικής Τράπεζας αρχίζει ουσιαστικά το 1886, χρόνο κατά τον οποίο ο ιδρυτής της, Γρηγ. Εμπεδοκλής, προχωρεί στην ίδρυση του Τραπεζικού Γραφείου "Γρ. Εμπεδοκλής". Επίσημα ως Εμπορική Τράπεζα ιδρύεται το 1907 με επικεφαλής το Γρηγ. Εμπεδοκλή, έπειτα από μετατροπή της Ε.Ε. "Τράπεζα Γρ. Εμπεδοκλέους" σε Α.Ε. με την επωνυμία «Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. Το 1909 γίνεται η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το 1923 αποκτά παρουσία στο εξωτερικό με την ίδρυση της Commercial Bank of the Near East στο Λονδίνο. Υποκαταστήματα σε Αλεξάνδρεια και Κωνσταντινούπολη.
Την περίοδο της κατοχής η τράπεζα οργανώνει συσσίτια, παρέχει δάνεια και έκτακτα βοηθήματα πρός το προσωπικό, ενώ γίνονται σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα και μετοχές εταιριών. Το 1942, αποκτάται η πλειοψηφία των μετοχών της Ασφαλιστικής Εταιρείας Φοίνιξ. Το 1948 είναι το πρώτο μεταπολεμικό έτος με κέρδη. Το 1951 αποβιώνει ο Γρ. Εμπεδοκλής στη Νότιο Αφρική και έναν χρόνο μετά αναλαμβάνει την διοίκηση της ο Καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης. Έξι χρόνια μετά, με τον εορτασμό της πεντακονταετηρίδος από της ιδρύσεως της τράπεζας ανακοινώνεται η εξαγορά Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας. Θα ακολουθήσει το 1962 η εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς και της ασφαλιστικής εταιρίας "Γενικαί Ασφάλειαι", ενώ έναν χρόνο μετά ιδρύεται η Τράπεζα Επενδύσεων. Το 1964 η Εμπορική θα προχωρήσει στην εξαγορά της Τράπεζας Αττικής, ενώ μέχρι το 1965 έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος με απόκτηση, εκτός από τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρίες και βιομηχανικών Ξενοδοχειακών και Ναυπηγικών επιχειρήσεων (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, Χυμών & Κονσερβών, Ιονική Ξενοδοχειακή, Ναυπηγεία Ελευσίνος κ.α). Το 1971 ιδρύονται θυγατρικές τράπεζες σε Παρίσι και Φραγκφούρτη.
Τέσσερα χρόνια μετά η τράπεζα περιέρχεται στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Ορίζεται Κυβερνητικός Επίτροπος και απομακρύνεται ο Στρατής Ανδρεάδης.
Την περίοδο 1991-1992 θα ολοκληρωθεί η πώληση επτά θυγατρικών (Τράπεζα Πειραιώς, Ναυπηγεία Ελευσίνος κ.α.), ενώ το 1995 θα επέλθει συμφωνία με EBRD για ίδρυση θυγατρικών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εξαγορά του 51% της ασφαλιστικής εταιρίας Μetrolife. Το 1997 μεταβιβάζεται η πλειοψηφία των μετοχών της Τραπέζης Αττικής και δύο χρόνια μετά πωλείται η Ιονική Τράπεζα στην Alpha Bank. Ακολουθείται ένα πρόγραμμα ανασύνταξης και αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Έτος ορόσημο είναι το 2000 με την είσοδο του γαλλικού ομίλου της Crédit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής με ποσοστό 6,7%. Δύο χρόνια μετά, η Crédit Agricole αυξάνει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας σε 8,74%.
Το 2006 οι Γάλλοι αυξάνουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας σε 71,97%. Την επόμενη διετία, η Crédit Agricole ελέγχει το 82,47% της Εμπορικής και το 2010 αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο 91% και έναν χρόνο μετά η μετοχή διαγράφεται από το Χρηματιστήριο, με τους Γάλλους να κατέχουν πια το 95% της τράπεζας (το υπόλοιπο 5% ελέγχουν αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού).

Η επίσημη ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Crédit Agricole S.A. έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank
Η Crédit Agricole S.A. ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την απόκτηση από την Alpha Bank του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας. Η Crédit Agricole S.A. και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2012 υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες των εργασιακών συμβουλίων.
Η δεσμευτική προσφορά της Alpha Bank είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που έθεσαν οι αρμόδιες αρχές, ήτοι:

- Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Crédit Agricole S.A., η οποία έχει ήδη εισφέρει 2,3 δισεκατομμύρια Ευρώ τον Ιούλιο του 2012, προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,85 δισεκατομμύρια Ευρώ και η Crédit Agricole S.A. προβλέπεται να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατομμυρίων Ευρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Crédit Agricole S.A., σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank. Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Crédit Agricole S.A. στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισεκατομμύρια Ευρώ).
- Τιμή μεταβίβασης 1 Ευρώ
- Αποπληρωμή σε τρεις δόσεις – η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014 – της υπολειπόμενης αναχρηματοδότησης που θα έχει παράσχει η Crédit Agricole S.A. στην Εμπορική κατά την ημέρα της μεταβίβασης, με εγγυήσεις ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού.

Η Crédit Agricole S.A. εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων φερεγγυότητας της Crédit Agricole S.A. για το τέλος του 2013, όπως έχουν προηγούμενα ανακοινωθεί. Είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής του διάρθρωσης και την επικέντρωση στις βασικές του δραστηριότητες.

Η συναλλαγή αυτή θα συνεισέφερε στη συγκέντρωση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Η Crédit Agricole S.A. θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και την αγορά για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στις συνομιλίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank
Η Alpha Bank ανακοινώνει πως έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole S.A. για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε.
Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole S.A.
Η Alpha Bank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εξαγοράζει την Εμπορική Τράπεζα A.E. ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά ευρώ 2,85 δισ. Η Credit Agricole S.A., πέραν της κεφαλαιακής ενισχύσεως ύψους ευρώ 2,3 δισ. τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει, πριν την εξαγορά, επιπλέον κεφάλαια ύψους Ευρώ 0,5 δισ.
Επιπροσθέτως, η Credit Agricole S.A. θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους Ευρώ 150 εκατ. μετατρέψιμο σε μετοχές. Η Credit Agricole S.A. θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής συμβάσεως.
Η Alpha Bank θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. έναντι συμβολικού ανταλλάγματος σύμφωνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με τη συμφωνία αυτή το ενοποιημένο σχήμα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά Ευρώ 3 δισ. και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλοποιήσεως της Τραπέζης.
Η Alpha Bank, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. και θα oλοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole S.A. μετά την εξαγορά της το 2006. Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε Ευρώ 150 εκατ. ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.
Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε Ευρώ 78 δισ., με βάση την 31 Μαρτίου 2012. 

Πηγή: http://fmvoice.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.