Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Όλα τα σενάρια για τη ρύθμιση των δανείων


Αν και η Τρόικα θα πει τον τελευταίο λόγο, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξετάζουν αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα, με τη δόση να μην ξεπερνά το 25% με 30% του μηνιαίου εισοδήματος και ο χρόνος αποπληρωμής να φθάνει έως και τα 99 έτη…

Μετά το χθεσινό ραντεβού των δύο πλευρών, θα υπάρξουν εκ νέου συναντήσεις κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή ώστε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συμφωνίας. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νόμος, με αλλαγές στον γνωστό πλέον ως νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη το σχέδιο που πρέπει να προωθηθεί θα ακολουθεί τη συνταγή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), το οποίο έθεσε σε εφαρμογή ρύθμιση που ισχύει για μια μεταβατική περίοδο 5 ετών: μείωσε τη μηνιαία δόση στο 50% και επιμήκυνε τη διάρκεια του δανείου στα 40 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, θα πρέπει να επιβληθεί πλαφόν ώστε η δόση για το στεγαστικό να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν για τα υψηλά εισοδήματα, ενώ δεν αποκλείεται, για κάποιες ειδικές κατηγορίες η δόση να περιοριστεί και στο 25% του μηνιαίου εισοδήματος.
Η μείωση των δόσεων θα φέρει αναγκαστικά και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Σύμφωνα με ένα σενάριο, θα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων έως και 99 έτη.
Ένα άλλο σχέδιο προβλέπει πως όσα σπίτια έχουν αγοραστεί με στεγαστικό αξίας κατά μέσο όρο 100.000-150.000 ευρώ και δεν αποπληρώνονται (έχουν κατασχεθεί από την τράπεζα ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση) να ενοικιαστούν στους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους για τα επόμενα 3 χρόνια.
Εν συνεχεία, θα δίνεται η δυνατότητα στον ενοικιαστή (πρώην ιδιοκτήτη-δανειολήπτη) να αγοράσει εκ νέου το σπίτι με νέο δάνειο.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για πάγωμα της πληρωμής κεφαλαίου έως και 5 χρόνια, με καταβολή μόνο τόκων.
Εξετάζεται επίσης η βελτίωση των όρων του Τειρεσία για τους επιχειρηματίες δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.