Οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει τα… αποκαλυπτήρια της ΕΚΤ για το σχέδιο αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, η υπομονή τους είναι περιορισμένη και η ηρεμία είναι απίθανο να διαρκέσει πέρα από τον Οκτώβριο. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί, οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρώπη έχουν 15 ημέρες για να δικαιολογήσουν την αισιοδοξία των ομολογιούχων ότι μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Οι επενδυτές έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάρει «πάνω της» επιτέλους, την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ, ακόμη και αν τα λεπτομερή σχέδια για την επόμενη μεγάλη και πολυαναμενόμενη κίνησή της, χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν.
Μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας στα τέλη Ιουλίου, που έσπρωξε τη χώρα πολύ πολύ κοντά σε ένα σχέδιο πλήρους κρατικής διάσωσης, το οποίο η ζώνη του ευρώ μπορεί μετά βίας να αντέξει οικονομικά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi υποσχέθηκε να «κάνει ό, τι χρειάζεται» για να διατηρήσει το ευρώ.
Η ΕΚΤ, στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών, είναι το μόνο ευρωπαϊκό όργανο με τη δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσει πλήρως την κρίση χρέους που έχει παραλύσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και σήμερα απειλεί την Ισπανία και την Ιταλία.Ως εκ τούτου, ακόμη και αν οι προσδοκίες είναι υψηλές ότι ο Draghi θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για την μεγάλης κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων στις 6 Σεπτεμβρίου, οι αγορές ομολόγων δεν αναμένεται να βιαστούν να σπρώξουν και πάλι την Ισπανία και την Ιταλία πίσω στον γκρεμό, αν οι πολιτικοί χρειάζονται τελικά περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν στο σχέδιο.
Κάθε κίνηση risk-off θα περιοριστεί λόγω του ότι θα θεωρηθεί αναβολή, και όχι κάτι που θα σβήσει τις ελπίδες της αγοράς, όπως επισημαίνει ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.
Τόσο «εμπύρετη» είναι η ατμόσφαιρα που η είδηση ότι ο Draghi δεν θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, ώθησε υψηλότερα το ευρώ, αφού ο λόγος ήταν ότι πρέπει να εργαστεί γύρω από το σχέδιο αγοράς ομολόγων.
Ο Draghi δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα κατά καιρούς, για να εκπληρώσει την εντολή της παροχής σταθερότητας των τιμών, με στόχο να ηρεμήσει την γερμανική πλευρά για την πορεία της πολιτικής της τράπεζας.
Παρ 'όλα αυτά, οποιαδήποτε περίοδος χάριτος δωθεί στην ΕΚΤ από την αγορά, θα κρατήσει το πολύ ένα μήνα και οποιοδήποτε σημάδι πως θα υπάρξει καθυστέρηση του… μπαζούκα της ΕΚΤ πέραν της 4ης Οκτωβρίου που είναι η επόμενη συνέλευση της τράπεζας, θα πυροδοτήσει το σήμα "sell" για μετοχές, ομόλογα και ευρώ.
Η στήριξη της ΕΚΤ είναι θεμελιώδης για μια σειρά από αλληλένδετα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το Σεπτέμβριο, τα οποία πρέπει να μπουν στη θέση τους για να έχουν μια μακροπρόθεσμη κατευναστική επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οποιαδήποτε κίνηση αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ συνεπάγεται με αίτηση της Ισπανίας επισήμως για στήριξη, και το ταμείο διάσωσης της περιοχής, που αποτελεί βασικό πυλώνα για κάθε πακέτο βοήθειας, περιμένει την έγκριση από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η προσδοκία της κίνησης της ΕΚΤ οδήγησε λοιπόν στην μείωση των ισπανικών αποδόσεων τον Αύγουστο, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 4% έναντι του δολαρίου, και οι ευρωπαϊκές μετοχές χτύπησαν υψηλά 13-μηνών.
Αυτό το ράλι έχει χάσει ήδη ταχύτητα καθώς η νευρικότητα επανέρχεται. Μετά την άνοδο σχεδόν 10% μεταξύ 26 Ιουλίου και 20 Αυγούστου οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται πλέον αρκετά κάτω από την κορυφή τους και οι traders της αγοράς των options έχουν δει αύξηση στα στοιχήματα τόσο της ανόδου όσο και της πτώσης της αγοράς.
Οι στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι τιμές των ισπανικών ομολόγων και του ευρώ αποτυπώνουν την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα παρέχει λεπτομέρειες την ερχόμενη Πέμπτη για το πόσα χρήματα θα είναι διατεθειμένη να διαθέσει σε αγορές ομολόγων και να δώσει κάποια καθοδήγηση για το πώς αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν. Οι αγορές όμως θέλουν περισσότερα, και είναι διατεθειμένες να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο για να τα δουν.
Αυτό που είναι αποτιμημένο σήμερα είναι ότι θα γίνουν περιόριστες αγορές ομολόγων ή θα τεθούν στόχοι για τα επίπεα των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας, όπως σημειώνει ο Tobias Blattner, οικονομολόγος της Daiwa Capital Markets.
Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα οδηγήσει σε πτώση του ευρώ, σε άνοδο των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων και υποχώρηση των μετοχών.
Σύμφωνα με τον Stuart Frost, επικεφαλής της αγοράς ομολόγων της RWC Capital, σημειώνει πως το ευρώ θα μπορούσε να πέσει στο $1,20 - ένα επίπεδο που δεν έχει ξανασημειωθεί από τον Ιούνιο του 2010 - αν το σχέδιο της ΕΚΤ δεν υλοποιηθεί.
Σε περίπτωση όμως που η υπόσχεση της παροχής στήριξης από την ΕΚΤ πάρει αναβολή για την επόμενη συνάντηση του ΔΣ της, οι απώλειες του ευρώ θα είναι περιορισμένες στο επίπεδο του $ 1.22 έως $ 1.23, τονίζει ο Frost.
Μια ολοκληρωτική αποτυχία όμως, να τεθούν τα θεμέλια για μια τέτοια στήριξη θα οδηγήσει γρήγορα σε επιστροφή στις απαγορευτικές αποδόσεις για τα ισπανικά ομόλογα και θα δημιουργήσει τεράστια πίεση στην ικανότητα της Ισπανίας να δανειστεί τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της σε μια εποχή που πρέπει να δανείζεται φτηνά και με συνέπεια για να αντλήσει τα € 25 δις που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου χρηματοδότησης του 2012. Θα πάμε πίσω στα χειρότερα επίπεδα, τονίζει Alessandro Giansanti, στρατηγικός αναλυτής της ING , με τις ισπανικές αποδόσεις να χτυπούν το 7% και πάλι και τότε η πλήρης κρατική διάσωση της Ισπανίας θα είναι πια γεγονός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.