Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Αδιαλλαξία καταλογίζουν οι πάντες στη Γερμανία - Έντονες πιέσεις από ΗΠΑ


 


Η Γερμανία, η στάση της κυβέρνησης Μέρκελ και κυρίως η απροθυμία της να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συγκεντρώνουν και πάλι τα «πυρά» των περισσοτέρων αναλυτών, οικονομολόγων, αλλά και πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία και οι επιπτώσεις της στην ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας ωθούν ακόμα και τους εκτός ΕΕ εταίρους της Γερμανίας σε σαφή επικριτική στάση και σε αύξηση της πίεσης προς την Καγκελάριο Μέρκελ για να εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση της και να προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα. Άμεσα!
Μετά τις δηλώσεις του Ευρωπαίου κεντρικού Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι που «βλέπει» αυξανόμενους κινδύνους όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και εμμέσως καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν αποφάσεις το ίδιο – αν και με πολύ λιγότερο διπλωματική γλώσσα – αναμένεται να πράξει σήμερα και ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε.
Ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα υιοθετήσει τη «γραμμή Ομπάμα» επί το … σκληρότερο και θα μιλήσει για τον κίνδυνο που διατρέχει η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας λόγω της αδυναμίας ή απροθυμίας των Ευρωπαίων να δώσουν ένα τέλος στην κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη.
Μια πρόγευση των όσων θα πει ο διοικητής της FED έδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Dennis Lockhart. Ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε ότι «η Fed θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας εξασθενίσουν, ενδεχόμενο υπαρκτό». Και ευθέως τόνισε ότι «θα χρειαστεί κάποια αντίδραση στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση κλιμακωθεί».
Αυτή η αντίδραση δεν θα είναι άλλη από την παράταση του σχεδίου «Operation Twist», δηλαδή του προγράμματος με το οποίο η Fed τροφοδοτεί με φτηνό χρήμα την αγορά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, με δυο λόγια «κόβει χρήμα» για να τονώσει την πραγματική οικονομία. Το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Ιουνίου και θεωρητικά δεν θα ανανεωνόταν, αλλά στο ενδιάμεσο η ευρωπαϊκή κρίση κορυφώθηκε!
Πέραν αυτού, ο κύριος Μπερνάνκε αναμένεται να τονίσει την αναγκαιότητα χαλάρωσης ΚΑΙ εκ μέρους της Ευρώπης, του αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής σύγκλισης, προγράμματος που πρεσβεύει η Γερμανία αλλά οι Αμερικανοί θεωρούν υπαίτιο για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης που πια απειλεί και τις δικές τους προσπάθειες ανάκαμψης!
Ενδεικτικό του προβληματισμού των Αμερικανών είναι και το γεγονός πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε τις τελευταίες 24 ώρες δύο διαφορετικές τηλεφωνικές διασκέψεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και την ίδια την κυρία Μέρκελ.
Σε αυτές τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την προστασία του κοινού νομίσματος και τους κάλεσε να συμφωνήσουν σε «ένα άμεσο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, καθώς και σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την διασφάλιση ενός ισχυρού κοινού νομίσματος».
Ο Ομπάμα επείγεται να δει μια πρόοδο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, καθότι η περίοδος που διάγει είναι εξόχως κρίσιμη και για το … πολιτικό του μέλλον και την προσπάθειά του να επανεκλεγεί στην Προεδρία των ΗΠΑ, εξ’ ου και φέρεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα και στην επικείμενη Σύνοδο των G20 στις 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.