Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η Ευρωζώνη δεν “αντέχει” Ελλάδα και Ισπανία ταυτόχρονα





Του Γιάννη  Αγγέλη 
Η επιτάχυνση της κρίσης στην Ισπανία και η σύμπτωσή της με την ανοικτή “εκκρεμότητα” στην Ελλάδα έχει αρχίσει να προκαλεί πυρετό στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρωζώνη. 

Το ευρώ “δεν αντέχει μία ταυτόχρονη και εκτεταμένη πίεση στον ευρωπαϊκό νότο όπου πέραν της Ελλάδας προστίθεται στην εικόνα η Ισπανία και η Ιταλία”, ενόσω ακόμα “η Ευρωζώνη δεν έχει βρει μια νέα ισορροπία σε δημοσιονομικό και πολιτικό επίπεδο” υποστήριζαν χθες στο Capital.gr διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χθεσινή αργία δεν εμπόδισε τις αρμόδιες αρχές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Φρανκφούρτη να βρίσκονται πάνω από τα “monitors” και τα τηλέφωνα και να παρακολουθούν με εξαιρετική ανησυχία τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα, όπου επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι πέραν των 19 δισ. ευρώ της στήριξης προς την Bankia θα χρειασθούν άμεσα τουλάχιστον άλλα 30 δισ. ευρώ κατ΄ αρχήν για τρεις άλλες τράπεζες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως παραμένει η σταθερά αυξανόμενη απομάκρυνση κεφαλαίων από το ευρώ, όπως παραδέχονται στην BIS. 

Οι κατευθύνσεις αυτής της τάσης είναι κατά βάση προς τις ΗΠΑ από την Ευρωζώνη ενώ στο εσωτερικό της ΟΝΕ η δευτερεύουσα τάση είναι από την περιφέρεια προς την Γερμανία κυρίως, αλλά και την Ολλανδία κατά δεύτερο λόγο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά κατά την εκτίμηση των ίδιων κύκλων. 

Σαφώς -όπως αναφέρουν- υπάρχουν πιέσεις να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της εφόσον αποδειχθεί ότι “δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει το πρόγραμμα”. 

Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα της Ευρωζώνης όσο η κρίση ιδιωτικού και κρατικού χρέους δεν βρίσκει απαντήσεις σε κεντρικό επίπεδο. Και οι απαντήσεις αυτές, όπως φάνηκε στην άτυπη σύνοδο κορυφής, δεν είναι τόσο κοντά ώστε να αναχαιτίσουν την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία, η οποία δεν είναι πολύ μακριά, όπως δείχνει η σχεδόν σταθερά ανοδική τάση των spreads.

H προσοχή στρέφεται και πάλι στην Φρανκφούρτη από την οποία αναμένεται να δοθεί χρόνος για την λήψη των απαραίτητων πολιτικών αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Η πίεση είναι τόσο ασφυκτική που έχει προκαλέσει ισχυρότατες εσωτερικές εντάσεις στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, οι οποίες αν και σε πολύ χαμηλότερους τόνους, εκφράζονται με δηλώσεις μελών του συμβουλίου “κατά της συνέχισης των έκτακτων μέτρων...”.  

Παράλληλα η συζήτηση φαίνεται να συγκεντρώνεται στο κατά πόσο μπορούν αυτές οι “κεντρικές πολιτικές αποφάσεις” να ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. 

Οι εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών στις Βρυξέλλες είναι ότι οι προσδοκίες για κάτι τέτοιο θα παραμείνουν μικρές καθώς σε μεγάλο βαθμό θα επηρεασθούν και από το κλίμα που θα δημιουργήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και στην Γαλλία αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα διαχειρισθεί τις εξελίξεις η ισπανική κυβέρνηση. 

“Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα” ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ισπανία, υποστήριξε στο Capital.gr, αρμόδιος παράγοντας που έχει εμπλακεί στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Υπάρχουν απόψεις και μάλιστα ισχυρές, όπως τόνισε, αλλά κανείς ακόμα δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο γρήγορα και προς ποια κατεύθυνση αυτές θα κινηθούν.  



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.