Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Όρκους ανάπτυξης δίνουν τώρα οι Ευρωπαίοι



Μια ημέρα μετά την πολύκροτη δήλωση του Mario Draghi για Συμβόλαιο Ανάπτυξης στην ευρωζώνη, αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες σπεύδουν να συμφωνήσουν δημοσίως μαζί του. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti ζήτησε επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξηςδηλώνοντας ότι η εμμονή στην λιτότητα μπορεί να οδηγήσει τη Γηραιά Ήπειρο σε παρατεταμένη ύφεση.

Μόλις χθες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως είναι καθήκον των κυβερνήσεων να βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση χρέους. Απαντώντας, ο Mario Monti δήλωσε πως «χρειάζονται νέες πολιτικές επιδεξιότητες» συμπληρωματικά με τις μεταρρυθμίσεις. «Εάν δεν υπάρχει ζήτηση, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται τώρα είναι αποπληθωριστικές» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Απευθύνω έκκληση για μία Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την ανάπτυξη» δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Elio Di Rupo.

Μαζί τους συμφώνησε και ο Herman Van Rompy, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι τώρα «η υψηλότερη προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους ηγέτες». Δήλωσε μάλιστα ότι μπορεί να συγκαλέσει άτυπη σύνοδο των ηγετών πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου.

Hollande: Πρόταση 4 σημείων για ανάπτυξη στην ΕΕ
Ο Francois Hollande δήλωσε την Τετάρτη ότι αν εκλεγεί στις 6 Μαΐου θα ελαφρύνει το βάρος του χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να δράσει ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Σε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασε πρόταση ανάπτυξης τεσσάρων σημείων για την Ε.Ε., αναγνώρισε ότι "η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη λόγω και της διάσπασης των κομμάτων" και υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί θα ελαφρύνει τα βάρη της χώρας.

"Πρέπει να κάνουμε τα πάντα την επομένη των εκλογών για να πείσουμε τους Έλληνες για την ανάγκη σταθερότητας και συνοχής, αλλά και για να ελαφρύνουμε τα βάρη τους, διότι δεν πάει άλλο", υπογράμμισε ο κ. Hollande.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι αν εκλεγεί θα στείλει την επόμενη μέρα επιστολή στην Ε.Ε. όπου θα παρουσιάζει τις ιδέες για τη βελτίωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Hollande ανέφερε ότι η επιστολή του θα περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:
Πρώτον, τη δημιουργία ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Δεύτερον, την ενίσχυση των επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

Τρίτον, τη δημιουργία φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και, τέταρτον, τη χρήση διαρθρωτικών κονδυλίων σε διάφορους τομείς.

"Ο βασικός κίνδυνος αυτήν τη στιγμή είναι η ευρωπαϊκή οικονομία να παραμείνει σε βαθιά ύφεση επειδή δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει πιστώσεις για τις επιχειρήσεις" υπογράμμισε.

Ο κ. Hollande υποστήριξε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο στην παρούσα μορφή του.

Ανέφερε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο σύμφωνο, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να αποφύγουν τη σύγκρουση.


Η λιτότητα στέλνει το Νότο στα βράχια 
Βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και πλήρης αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων: αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τις χώρες της αποκαλούμενης περιφέρειας, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, σύμφωνα μεδημοσκόπηση του Reuters σε 40 οικονομικούς αναλυτές.
Οι συμμετέχοντες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκριτικά με την αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2012, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις χώρες θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Όταν επιβάλλεται λιτότητα σε τέτοιον βαθμό, υπάρχει αντίκτυπος στην εγχώρια οικονομία και δεν είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε η Janet Henry, επικεφαλής ανάλυσης για την ευρωζώνη της HSBC, και συμπλήρωσε: «Η μόνη ελπίδα ανάπτυξης που έχουν αυτές οι χώρες είναι από τις εξαγωγές. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποιος θετικός αντίκτυπος από τις μεταρρυθμίσεις».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, κατά μέσο όρο οι αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ 5% φέτος και 0,9% το 2012. Επισημαίνεται ότι στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ύφεση 3,7% το 2012 και για αμετάβλητο ΑΕΠ το 2013. Ως προς την ανεργία, οι οικονομολόγοι βλέπουν πλέον εκτίναξη του δείκτη στο 22% το 2012 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 19,2%), με περαιτέρω ενίσχυση στο 23% τον επόμενο χρόνο.

Για την Πορτογαλία προβλέπεται φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,2%. Για το 2013, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι το ΑΕΠ θα μείνει αμετάβλητο, τώρα οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της ύφεσης με νέα μείωση του ΑΕΠ 0,8%. Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 15,1% (έναντι αρχικής εκτίμησης για 13,8%) και στο 15,2% το 2013.

Ειδική αναφορά γίνεται για την ισπανική οικονομία, η οποία θεωρείται ότι θα αποκλίνει, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτήν την άποψη, άλλωστε, εξέφρασε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προ ημερών, χαρακτηρίζονταςμη ρεαλιστικούς τους δημοσιονομικούς στόχους της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, το έλλειμμα του ισπανικού προϋπολογισμού θα μειωθεί φέτος στο 5,8% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο 5,3% του ΑΕΠ. Για το 2013, ενώ η κυβέρνηση Rajoy βλέπει υποχώρηση στο 3% του ΑΕΠ, οι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό το 4,5% του ΑΕΠ.

Έτσι, για την ισπανική οικονομία προβλέπεται φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,5%(έναντι αρχικής εκτίμησης στο -1%). Οι αναλυτές αναθεώρησαν και την αρχική πρόβλεψη για επιστροφή της Ισπανίας στην ανάπτυξη από το 2013 (με ΑΕΠ στο +0,2%), προβλέποντας νέα συρρίκνωση 0,2%. Για την ανεργία οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές, με ενίσχυση του δείκτη στο 24% φέτος (έναντι αρχικής εκτίμησης για 22,9%) και στο 24,1% το 2013 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 22,5%).

Μοναδική εξαίρεση είναι η Ιρλανδία, «η οποία έχει καλύτερο οικονομικό μοντέλο από τους άλλους της περιφέρειας για να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα ανάπτυξη», όπως αναφέρει ο Alan McQuaid της Bloxham. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές βλέπουν για το 2012 ανάπτυξη του ιρλανδικού ΑΕΠ κατά 0,2% και στο 1,5% για τον επόμενο χρόνο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι και για την Ιρλανδία οι προβλέψεις είναι δυσμενέστερες των αρχικών εκτιμήσεων, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1,8% το 2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.