Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ελπίζουν στη σωσίβια λέμβο...



Χρήστου Δημήτρης

Βαρυσήμαντη δήλωση Κουτρουμάνη. “Αν συνεχιστεί η ύφεση, οι συντάξεις θα μειωθούν δραματικά”! Και γιατί δεν σταματάτε την ύφεση ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις δραματικά; Ρητορικό το ερώτημα προς τον κ. Κουτρουμάνη που μας λέει το αυτονόητο και τον αφορά στον βαθμό που επιμένει να παριστάνει τον υπουργό. Το Μνημόνιο δεν προβλέπει αναπτυξιακές δράσεις, ούτε δημιουργεί περιβάλλον για επενδυτικά ανοίγματα με την εσωτερική αγορά σε διάλυση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών τόσο άγρια συρρικνωμένα από τις περικοπές και την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια των τιμών και τις σκληρές δανειακές υποχρεώσεις.

Ο μεν Σημίτης αναφώνησε σε στιγμή ειλικρίνειας πως “στην Ελλάδα ζούμε τι θέλετε να κάνουμε;” ο δε Καραμανλής έθεσε το ερώτημα στον εαυτό του. “Εγώ θα σώσω την Ελλάδα;” Την απάντηση την ξέρετε.

ΠΕΝΤΕ χρόνια συνεχούς ύφεσης -λένε- δεν έχει συμβεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ούτε σε καιρό πολέμου. Θα ήταν καλά να σταματήσουμε στα δέκα χρόνια. Για το 2012 η εκτίμηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ 2,8%. Λίγες μέρες πριν, στην έκθεσή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος την ανέβασε στο 4,5% και μόλις προχτές το ΙΟΒΕ, την στρογγυλοποίησε στο 5%. Φοβάμαι πως το 7% που εκτίμησα ότι θα κλείσει, θα αποδειχθεί μετριοπαθές.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι απλά. Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Όπως και το πολιτικό σύστημα απόλαυσε την περίοδο των παχιών αγελάδων αντλώντας φτηνό χρήμα από το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο, χωρίς να σχεδιάσει σε γερές βάσεις το επιχειρηματικό μέλλον. Για το 2011 οι ζημιές στις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες έγραψαν ποσό ρεκόρ 7,36 δισ. και για το 2012 οι εκτιμήσεις το ανεβάζουν στα 15 δισ. ευρώ! Από τις 241 εταιρείες του ταμπλό, οι 163 έγραψαν ζημιές, ενώ μόλις 36 αύξησαν τα κέρδη τους. Το πολιτικό σύστημα ζούσε το σήμερα και αδιαφορούσε για το αύριο, χωρίς ηγέτες, βούληση και όραμα. Ο μεν Σημίτης αναφώνησε σε στιγμή ειλικρίνειας πως “στην Ελλάδα ζούμε τι θέλετε να κάνουμε;” ο δε Καραμανλής έθεσε το ερώτημα στον εαυτό του. “Εγώ θα σώσω την Ελλάδα;” Την απάντηση την ξέρετε.

ΟΔΕΥΟΥΜΕ προς τις κάλπες. Τι προτείνουν τα κόμματα της εξουσίας. Το Μνημόνιο. Τι είναι το Μνημόνιο; Είναι το σχέδιο εξασφάλισης των δανειστών με πρωτοφανείς όρους για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα που καθιστούν τη χώρα φόρων και δανείων υποτελή, χωρίς εθνικό ταμείο και δυνατότητα να αποφασίζει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Μια αποικία, η πρώτη στην Ευρωζώνη, όπως έγραψαν οι Financial Times. Υπάρχει ελπίδα; Με εθνικούς όρους, δύσκολο ως απίθανο. Αν δεν συμβούν ευρύτερες ανατροπές και αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν συνεχιστεί η ίδια αποικιακή πολιτική από τη Μέρκελ, αν το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας γίνει ο οικονομικός οδικός χάρτης, η αποικία Ελλάς θα αποκτήσει παρέα.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν είναι πλέον πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων συμφερόντων. Επέλεξαν τα δεσμά των Μνημονίων για να εξασφαλίσουν μια σίγουρη προστατευμένη αντιπροσώπευση των ξένων συμφερόντων στην Ελλάδα έχοντας την υποστήριξη της εγχώριας (και σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτης) ελίτ, δέχτηκαν να υπηρετήσουν το νεοφιλελεύθερο πείραμα, το πρώτο σε συνθήκες ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και το μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι πως αν ο Τιτανικός, στον οποίο επιβιβάστηκαν, τρακάρει, αυτοί και οι υπόλοιποι της πρώτης θέσης, θα εξασφαλίσουν χώρο σε σωσίβια λέμβο.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ που πλησιάζουν ίσως δεν δώσουν την άμεση λύση που χρειάζεται ο τόπος. Μπορούν να γίνουν όμως αφετηρία ανατροπών για τη σωτηρία της πατρίδας μας από τα ισόβια δεσμά, τη φτώχεια, τη δουλεία και την ταπείνωση. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε το μεγάλο διακύβευμα, τόσο καλύτερα θα υπερασπιστούμε τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα, θα έπρεπε και μπορεί να γίνει, μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.