Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το PSI «παραπατάει...» αλλά ο Βενιζέλος έχει το όπλο στο τραπέζι!






Της Ζέζας Ζήκου
Εκείνο που κυριολεκτικά με σκοτώνει είναι η συνεχής μεγαλόφωνη δήλωση του Βενιζέλου ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων –που ονομάστηκε PSI– θα έχει αίσια έκβαση! Ομως, παράλληλα, απειλεί τους ομολογιούχους με το «όπλο» που λέγεται Collective Action Clauses (CACs), δηλαδή τις ρήτρες συλλογικής δράσης σύμφωνα με τις οποίες, εάν μια ορισμένη πλειοψηφία των ομολογιούχων αποδεχθεί το PSI, τότε οφείλει να ακολουθήσει και να το αποδεχθεί και η μειοψηφία. Πρόκειται για ρήτρες που θα επιβάλουν το «κούρεμα» σε όλους τους ομολογιούχους, εφ’ όσον έχει συμφωνήσει ένα ποσοστό αυτών (για παράδειγμα το 75%).
Ωστόσο, αμφισβητείται το συγκεκριμένο δικαίωμα. Εάν η πλειοψηφία των ομολογιούχων μπορούσε να επιβάλει τη θέλησή της στη μειοψηφία, τότε η συμφωνία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πλέον εθελοντική. Και μία εθελοντική συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της ενεργοποίησης των CDS.
Ολη η υφήλιος γνωρίζει ότι χρειαζόμαστε εξαναγκαστικά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), πως ψάχνουμε με το καντήλι το χρήμα για να μη χρεοκοπήσουμε και τυπικώς – αλλά οι δηλώσεις Βενιζέλου εμφανίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου λιγότερο σοβαρή απ’ όσο ίσως είναι και δεν νομίζω να κερδίζει κάτι από αυτό· ούτε καν τα ειρωνικά χαμόγελα των εταίρων-δανειστών μας, διότι ακόμη και γι’ αυτούς η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να χαμογελούν.
Το μόνο βέβαιο ως προς το PSI είναι... η αβεβαιότητα, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχει την εξέλιξη που διαφημίζει ο Βενιζέλος. Ο Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Reuters, αφού έκανε λόγο για θετικό κλίμα, παράλληλα προειδοποίησε ότι όσοι δεν συμμετάσχουν θα υποστούν μεγαλύτερη ζημία και είπε ότι καλύτερη προσφορά δεν μπορεί να τους γίνει. Η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), με τις οποίες η συμμετοχή στο PSI θα γίνει υποχρεωτική, δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει στο ακέραιο όσους ομολογιούχους θέλουν να μείνουν εκτός (hold-out) της διαδικασίας της ανταλλαγής ομολόγων.
«Οποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνουν λάθος. Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι», σημειώνει. Εντάξει...
Βάσει της συμφωνίας για το PSI που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου, οι ιδιώτες ομολογιούχοι αναμένεται να υποστούν «κούρεμα» 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν, οι οποίες αντιστοιχούν σε ζημίες ύψους 74% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value).
Πάντως, ο Βενιζέλος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%, καθώς «οι επενδυτές θα λάβουν υπόψη τους τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η Ελλάδα», δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ σε μετρητά, την έκδοση νέων ομολόγων που θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, τη ρήτρα ανάπτυξης (GDP warrant) που προβλέπει ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερος από τις επικρατούσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα υπάρχει αυξημένο επιτόκιο, καθώς και ίση μεταχείριση του επίσημου και του ιδιωτικού τομέα.
Οπως διαφημίζεται, αλλά δεν έχει σημασία, θα συμμετάσχουν στο PSI οι εξής δώδεκα: Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα.
Οι Financial Times έγραψαν ότι η επιτυχία του PSI βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού», εξηγώντας ότι υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για τον βαθμό συμμετοχής των ομολογιούχων. Επικαλούμενη πηγές με γνώση των εξελίξεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαδικασία του PSI ξεκίνησε με αργό ρυθμό, ενώ οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους μη θεσμικούς ομολογιούχους. Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα και Ελληνες επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να υπογράψουν άμεσα.
Ανθρωποι κοντά σε ομολογιούχους που συμμετέχουν στο PSI προειδοποιούν μέσω των Financial Times ότι αν δεν ευοδωθεί η διαδικασία, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών που θα πλήξει όλους τους πιστωτές. Τονίζεται ότι με συμμετοχή κάτω του 66% δεν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και επομένως, το PSI θα κατέρρεε. Σημειώνεται ότι αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν βεβαιότητα πως όλα θα ολοκληρωθούν κατ’ ευχήν, κανείς δεν είναι πρόθυμος να μαντέψει τον βαθμό συμμετοχής των ομολογιούχων.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_06/03/2012_431329

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.