Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σήμερα η απόφαση για την ενεργοποίηση ή όχι των CDS




Στις 12.00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ISDA, της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής Ομολόγων, για να κριθεί τελικά εάν το ελληνικό PSI συνιστά πιστωτικό γεγονός και εάν θα πρέπει ενεργοποιηθουν οι πληρωμές των CDS.
Τα μέλη που θα αποφασίσουν είναι κυρίως τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες οι οποίες μάλιστα συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κι έτσι δεν αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή. Αξίζει να ανφέρουμε πως στην επιτροπή συμμετέχουν οι BofΑ Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Societe Generale, UBS, Pacific Investment, Citadel, BlueMountain Capital, DE Shaw, και Elliott Management.

Η συνεδρίαση καλέσθηκε μετά από ερώτηση μέλους της ένωσης, σχετικά με το εάν η έγκριση των CACs από την ελληνική Βουλή για ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συνιστά ή όχι, πιστωτικό γεγονός. Οι ρήτρες αυτές αναγκάζουν όλους τους ομολογιούχους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή ομολόγων, κάτι που δεν ισχύει βέβαια για την περίπτωση της ΕΚΤ.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονίος ότι κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει ποιοί έχουν ελληνικά CDS κι έτσι σε περίπτωση που υπάρξει πιστωτικό γεγονός, οι συνέπειες δεν μπορούν αυτήν την στιγμή να υπολογιστούν. Πάντως με την σημερινή ονομαστική τους αξία να αγγίζει μολίς τα 3,2 δις δολάρια, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλο σοκ στις αγορές.

Από την αλλη υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που επισημαίνουν ότι θα είναι θετικό να υπάρξει ενεργοποίηση των CDS γιατί αυτή η κίνηση θα αποδείξει ότι η αγορά αυτή λειτουργεί. Αλλιώς θα πληγεί η αξιοπιστία αυτής της αγοράς η οποία είναι τεράστρια παγκοσμίως.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η συμμετοχή στο PSI δεν αναμένεται να αγγίξει τα υψηλά επίπεδα που επιθυμούνται, κι έτσι θα ενεργοποιηθούν τα CACs. Αυτό θα καταλήξει πιθανότατατα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά αυτό θα πρέπει να ειδωθεί στα πλαίσια μίας συμφωνίας η οποία πλέον υπάρχει για να προστατευθούν οι Ελληνικές τράπεζες έναντι των συνεπειών ενός τέτοιου γεγονότος. Αυτό θα διατηρήσει την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και έτσι θα περιορίσει την δυναμική του σοκ στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον οίκο λοιπόν, το πιστωτικό αυτό γεγονός θα είναι διαχειρίσιμο και η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα.

Σύμφωνα με την HSBC, oι μεγάλες τράπεζες έχουν αγοράσει τα ελληνικά CDS από μικρότερες τράπεζες και τα έχουν πουλήσει ως προστασία σε hedge funds. Η αδυναμία πληρωμής κουπονιού ή κεφαλαίου μετά την περίοδο χάριτος, η πιθανότητα κύρηξης μορατόριουμ και η αναδιάρθρωση, αποτελούν τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση της πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου. Η ψήφιση των CACs από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει βέβαια ότι η εφαρμογή τους δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, αλλά η ενδεχόμενη χρήση τους θα το κάνει. Ωστόσο, ο οίκςο σημειλώνει ότι αναμένεται να υπάρξει πιστωτικό γεγονός μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανταλλαγής χρέους, από τη στιγμή που θα ζητηθεί από τους ομολογιούχους να ψηφίσουν για αλλαγές που θα επιβάλλονται και σε όσους δεν συμμετάσχουν μέσω των CACs.

ΗGoldman Sachs υπογραμμίζει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενεργοποίησης των CDS. Οι υψηλότερες απώλειες που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας, που αφορούν την ενεργοποίηση των CACs και των CDS, αποτελούν πηγές βραχυπρόθεσμα έντονης μεταβλητότητας. Πάντως, εάν η εθελοντική συμμετοχή είναια ξκρε΄τ αυψηλή μπορεί να είναι αρκετή για να γίνει η συναλλαγή χωρίς τα CACs, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν οι εταίροι της Ελλάδας.


http://www.reporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.