Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

"Το Συμφωνητικόν της πωληθείσης Ελλάδος" - Πρώτα θα καταβάλλονται τα δανεικά και από το περίσσευμα μισθοί - συντάξεις!



    * Στα μουλωχτά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πέρασαν στη Βουλή τροπολογία για την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δανειστών και πληρωμή μισθών - συντάξεων απ' όσα περισσέψουν
    * Σε ταμείο που συγκροτεί η τρόικα θα πηγαίνουν απευθείας τα χρήματα του δανείου και όσα φορολογικά έσοδα είναι αναγκαία για τα τοκοχρεωλύσια

    Μέρες που παραπέμπουν στα Δάνεια του Αγώνα του 1825 με την εισβολή του Ιμπραήμ και το περιβόητο "Συμφωνητικόν της πωληθείσης Ελλάδος" θυμίζει η χθεσινή ρύθμιση εξόφλησης κατά προτεραιότητα των πιστωτών, ακόμη και αν χρειαστεί το Ελληνικό Δημόσιο να μην πληρώνει μισθούς, συντάξεις και περίθαλψη. Για τη διασφάλισή τους μάλιστα οι πιστωτές συγκροτούν τον περίφημο ειδικό λογαριασμό εκτός ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης, στον οποίο θα κατατίθενται απευθείας τα χρήματα του δανείου των 130 δισ., καθώς επίσης και τα έσοδα του κράτους από φόρους και αποκρατικοποιήσεις.
    Η ρύθμιση αυτή, που αποτελεί διεθνή δέσμευση της χώρας και συνιστά εκχώρηση ενός από τα σημαντικότερα στοιχεία της εθνικής κυριαρχίας, που είναι η δημοσιονομική διαχείριση, κατατέθηκε αιφνιδίως στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου, με το οποίο κυρώνεται το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.


    Και την απαίτηση των δανειστών να πληρώνονται κατά προτεραιότητα ικανοποίησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κατέθεσε την τελευταία στιγμή τροπολογία στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αποδεχόμενος ότι τα χρήματα του λαού πρέπει πρώτα να πηγαίνουν στους πιστωτές και ό,τι περισσέψει να χρησιμοποιείται για τους Έλληνες πολίτες.
    Π. Λαφαζάνης - Θ. Δρίτσας: Νομοθετείτε στη ζούλα με αεροπλανικά...
    Με την τροπολογία δημιουργείται κλειστός ειδικός λογαριασμός, από τον οποίο δεν θα διενεργείται καμία άλλη πληρωμή εκτός από εκείνες για το δημόσιο χρέος. Τα χρήματα του λογαριασμού θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από τα ποσά που θα δίνει το ελληνικό Δημόσιο για τα δάνεια.
    "Εκτρωματική" χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την τροπολογία, την οποία καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜ.ΑΡ. "Δηλαδή μπορεί να πεινάμε, να μην έχουμε να δώσουμε μισθούς και συντάξεις, τίποτα στη χώρα να μην δουλεύει, αλλά οι πιστωτές είναι πάνω απ’ όλα. Και τα εισάγει διά 'αεροπλανικών' τροπολογιών", υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
    Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε και ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος μίλησε λίγο μετά την κατάθεση της τροπολογίας. Διαφωνώντας, όχι μόνο με το περιεχόμενο της τροπολογίας, αλλά και με το σύνολο του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη διαρκή υποβάθμιση του κοινοβουλίου και είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση νομοθετεί "στη ζούλα".
    Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής: "Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο "Ελληνικό Δημόσιο: Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους", που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Από τον λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεωλυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους. Έσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία κίνησης του λογαριασμού αυτού για την πληρωμή του Δημοσίου Χρέους και κάθε αναγκαίο θέμα για τη λειτουργία του".

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.