Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Εγκαίνια ιστορικής έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη


Η έκθεση με σπάνια φωτογραφικά τεκμήρια της περιόδου 1922- 1924 φιλοξενείται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη (κεντρικό κτίριο)
Αγνωστες εικόνες από το έργο «Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία - Ελλάδα 1922-1924)»

Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου ήταν γεμάτη από πλήθος κόσμου που έσπευσε να δει τα φωτογραφικά... τεκμήρια μιας τραγικής περιόδου όπως αυτή του Διωγμού και της Ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας (1922-1924).
Κατά τη διάρκεια της φωτογραφικής έκθεσης «Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία-Ελλάδα:1922-1924)» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μια σειρά προβολών του ομότιτλου ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο του ιδίου κτιρίου (Κουμπάρη 1).
Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Ευρώπη και την Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική σε σχέση με το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924.
Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε η πρόεδρος του Μουσείου, Αιμιλία Γερουλάνου, η Μαρία Ηλιού και ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ενώ αμέσως μετά το κοινό πήρε μέρος σε ξενάγηση. Ανάμεσα στους επισκέπτες της έκθεσης ήταν συλλέκτες, καλλιτέχνες και συνεργάτες του Μουσείου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου.
Να σημειώσουμε ότι η Μαρία Ηλιού και ο Αλέξανδρος Κιτροέφ παρουσίασαν πριν πέντε χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη το έργο «Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική» (επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 -TheEuropeanShowcase-και βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston), ενώ πρόσφατα παρουσίασαν την έκθεση «Σμύρνη Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» επίσης στο Μουσείο Μπενάκη.
Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.