Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μήπως μας δουλεύουν με τα περί κουρέματος των δανείων;


Δούλεμα, αντί για κούρεμα στα δάνεια! 
Παίζουν με την αγωνία των δανειοληπτών, στην κυβέρνηση, καθώς οι τραπεζίτες διευκρινίζουν  πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των δανείων. Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, για να γίνει αυτό, υποστηρίζουν. Ποιες είναι οι πραγματικές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.  

Με αβάσταχτη ελαφρότητα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση άλλο ένα κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της ρύθμισης των δανείων που έχουν εκταμιεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάπου ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι εμπλεκόμενοι έχασαν την… μπάλα και πλέον δεν ξέρουν αν η συζήτηση αφορά σε ρύθμιση των δανείων ή σε… κούρεμα.

Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βγάζουν… καπνούς και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ερασιτεχνισμό στο χειρισμό της όλης υπόθεσης η οποία μυρίζει… μπαρούτι καθώς «τα δισεκατομμύρια είναι πολλά». Τους δανειολήπτες βέβαια, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο το αποτέλεσμα.

Ως προς αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτημα «κουρέματος» σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει. Το μόνο που μελετάται είναι το ενδεχόμενο θέσπισης κανόνων που θα διέπουν τη διαδικασία αναχρηματοδότησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.  Άνθρακες λοιπόν ο… θησαυρός, με τους δανειολήπτες για μία ακόμη φορά σε ρόλο ομήρων των διαφόρων κέντρων επικοινωνιακής εξουσίας. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε:

Μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ακόμη και δια του προέδρου της Β. Ράπανου) έσπευσε να «μετρήσει» τις κυβερνητικές προθέσεις. Έσπευσε επίσης να προειδοποιήσει την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ιδιωτικών δανείων, θα είχε τεράστιες συνέπειες για τις τράπεζες: Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, υποστήριζε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.   

Ποια είναι τα τραπεζικά επιχειρήματα; 
1.Ότι το να αιωρείται το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων οδηγεί τελικώς σε μείωση στον αριθμό των δανειοληπτών που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

2.Ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το «κούρεμα» δεν μπορούν να βρεθούν ειδικά σε αυτή τη φάση που οι τράπεζες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις «τρύπες» από το κούρεμα των ομολόγων και την αξιολόγηση της Blackrock.

Από την άλλη, οι τράπεζες λησμονούν ότι πολλές από τις ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (στις 750.000 τις ανέβασε ο υπουργός Οικονομικών) έχουν προχωρήσει με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους δανειολήπτες. Ναι μεν οι τράπεζες εγκρίνουν αύξηση στην περίοδο αποπληρωμής, από την άλλη όμως επιβάλλουν αύξηση του επιτοκίου με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που αποδέχονται τη ρύθμιση, να υποχρεώνονται τελικώς να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους.

Στα χέρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βρίσκεται ήδη πρόταση τροπολογίας η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει: 

1.Αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης που είχε γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2.«Ρεκτιφιέ» στον νόμο Κατσέλη, τον μοναδικό δρόμο που έχουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες για να επιτύχουν κούρεμα στα χρέη τους.

3.Υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν περιόδους χάριτος σε δανειολήπτες, η μηνιαία δόση των οποίων έχει ξεπεράσει το 50-60% του εισοδήματός τους.

Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν τράπεζες και κυβέρνηση, θα βρουν μια λύση, ώστε η τροπολογία με αυτές τις ρυθμίσεις να καταλήξει στη Βουλή. Όσον αφορά, στο κούρεμα, μάλλον οι δανειολήπτες θα κρατούν μικρό καλάθι…


Αρίστος Οικονομίδης


http://www.newpost.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.