Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πληθαίνουν τα εφιαλτικά σενάρια



Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη φέτος «βλέπει» η Capital Economics μετά και την χθεσινή «συμβουλή» της Commerzbank για απελευθέρωση της χώρας μας από τα «δεσμά» του ευρώ, την στιγμή που σύμφωνα με τους αναλυτές η Πορτογαλία πλέον βρίσκεται εκεί που ήταν η Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο.
Χθες, ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής Commerzbank Κlaus-Peter Miller τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις «χειροπέδες» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος εάν θέλει να επιβιώσει και να μην είναι αναγκασμένη να ζητά συνεχώς οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μία άποψη που μοιράζεται η Capital Economics, αφού αυτό αποτελεί το κεντρικό σενάριο του οίκου.
Aπό το 2010, η Capital Economics ασχολείται έντονα με το σενάριο της διάλυσης της ευρωζώνης, αλλά πλέον, όπως τονίζει σε νέα έκθεσή της, το «σπάσιμο» του ευρώ αποτελέι το κεντρικό σενάριο του οίκου και αιτία είναι η λιτότητα και η ύφεση.

Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου, οι αγορές των assets υψηλού ρίσκου έκαναν ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2012, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι καθώς το υπόλοιπο του έτους δεν επιφυλάσσει τόσο θετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο είναι εξαιρετικά πιθανό το 2012 να δούμε την διάλυση της ευρωζώνης, κάτι που αρχικά θα αφορά την Ελλάδα και την έξοδό της από το μπλοκ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ένα αποτέλεσμα το οποίο θα στείλει την επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ.

Ο οίκος σημειώνει ότι η κεντρική του θέση είναι ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ φέτος, και θα ακολουθήσουν άλλες μικρές οικονομίες το 2013. Όμως ένα πολύ μεγαλύτερο γεγονός ή η απόλυτη διάλυση της ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης που βρίσκονται η Πορτογαλία όπως και τα ισπανικά και τα ιταλικά δημοσιονομικά μεγέθη.

Όλα αυτά θα έχουν σοβαρό αντίτκτυπο στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, τονίζει η Capital Economics και εκτιμά ότι θα σημειωθούν τεράστιες ροές κεφαλαίων μακριά από τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ακόμα και τα γερμανικά bunds, και προς τα αμερικάνικα. Όπως προβλέπει, τα 10ετή αμερικάνικα ομόλογα θα δουν τις αποδόσεις τους να πέφτουν στο 1,5% φέτος, τα γερμανικά να αυξάνονται στο 3% και τα βρετανικά θα παρεμείνουν σταθερά στο 2% περίπου.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε χθες, πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ, σε επίπεδα που δείχνουν ότι η αγορά αναμένει ότι πολύ σύντομα η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της ( στο 17% ένα επίπεδο που είχε δει η Ελλάδα στα δικά της 10ετή, πέντε μήνες πριν ), χωρίς περαιτέρω χρηματική βοήθεια, και ότι θα ακολουθήσει την Ελλάδα στο να ζητήσει από τους ομολογιούχους να υποστούν απώλειες από τις επενδύσεις τους στα κρατικά της ομόλογα. Με λίγα λόγια, ο δρόμος προς την αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας και το PSI, έχει αρχίσει και μοιάζει μονόδρομος, έστω και εάν στη Σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της χώρας αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzbank, David Schnautz, κάποια στιγμή υπάρχει μία προθεσμία όπου το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας «προβλέπει» την επιστροφή της στις αγορές. Προς το παρόν πάντως, αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, και ο δρόμος που δείχνουν οι αγορές προς την χώρα, αποτιμά ένα ελληνικού-στυλ PSI




http://www.reporter.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.