Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αιφνιδιασμός με 15.000 απολύσεις στο δημόσιο !


Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι απολύσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των πιέσεων της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η απαίτηση για απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων δεν αναφέρθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου κατά τη συζήτηση-διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά τέθηκε για πρώτη φορά στην πρόσφατη διαπραγμάτευση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών.
Πώς θα γίνουν οι απολύσεις
Οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου, ενώ από την κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου, οι υπάλληλοι αυτόματα θα οδηγούνται σε απόλυση, αφού πρώτα αποκλειστεί η δυνατότητα μετάταξής τους στο στενό δημόσιο τομέα.
Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (άρα και αυτά που αφορούν ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. και επισημαίνουν ότι κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρ. 35 του ν. 4024/2011 (περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού), να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
Ωστόσο, με δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε την αντίθεσή του στις "τυφλές απολύσεις" και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα".
Με συμφωνία των τριών κομμάτων
Ο κ. Ρέππας υποστήριξε ακόμη ότι η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024.
"Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012. Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Ψαλίδι" στους ΟΤΑ
Εξάλλου, οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ζήτησε η τρόικα, από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να φέρουν απολύσεις από τους ΟΤΑ, ενώ από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ, αφορούν τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (που θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ), καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

http://news247.gr/

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Βενιζέλο, κύριε Ρέππα, κύριε Σαμαρά, όχι σε απολύσεις στο δημόσιο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αντιμετωπίσεις το θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι συνταξιοδοτήσεις το χρόνο στο δημόσιο είναι 35.000, οι συμβασιούχοι αγγίζουν τους 80.000, υπάρχουν ζημιογόνες επιχειρήσεις του δημοσίου και οργανισμοί χωρίς αντικείμενο. Η αξιολόγηση είναι να βελτιώσει την επίδοση του εργαζομένου και όχι να τον τιμωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες. Πουλήστε πρώτα επιχειρήσεις του δημοσίου εξαντλήστε άλλους τρόπους ώστε να αποφύγουμε το μοιραίο που είναι μια απόλυση. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει στο σπίτι του μια σύζυγο άνεργη ή που δεν πληρώνετε τι πάτε να κάνετε…. εύχομαι να κρατηθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.