Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η Silchester, η Τρόικα και τα φιλέτα


ΟΠΑΠ και ΔΕΗ φωτογραφίζει το κείμενο με τις "εντολές" για το νέο δάνειο που επέδωσε η Τρόικα.
Την απαίτηση της Τρόικας για την άμεση πώληση τουλάχιστον 2 εκ των «φιλέτων» της αγοράς επιβεβαιώσε το κείμενο- οδηγός για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έναντι της χορήγησης νέου δανείου, που επέδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση. Παράλληλα, από τη στιγμή που το κείμενο της Τρόικας αναφέρει πως οι εν λόγω αποκρατικοποίησεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στο β'τρίμηνο, εύλογο είναι να υποτεθεί πως η πραγματοποίηση της είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη και από την κυβέρνηση Παπαδήμου εφόσον οι διαδικασίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση καθυστερήσουν περαιτέρω.

Όπως είχε αναδείξει το «R» σε πρόσφατο δημοσίευμα, οι δανειστές μας με ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί το διόλου ευκαταφρόνητο δέλεαρ της βοήθειας που ενδέχεται να φτάσει και τα 145 δις. ευρώ ασκούν αφόρητες πιέσεις στο να προχωρήσει το βαλτωμένο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει πολλάκις αποδειχθεί πως τέθηκε επί υπεραισιόδοξων στόχων και εκτιμήσεων. Παράλληλα, ξεκάθαροι και απαρέγκλιτοι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο Μνημόνιο που προϋποθέτει η νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως δείχνει η απαίτηση της Τρόικας για μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για μειώσεις μισθών ακόμη και στο 50% και άρση των μονιμότητας των εργαζομένων , η «καμπάνα» χτυπάει για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό, που έχουν καταρρακώσει τις αποτιμήσεις τους, ενώ αποτελούν τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς κατά το 2012.

Φυσικά τόσο ξένα όσο και εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα και funds βλέπουν υπεραξίες στις υπάρχουσες αποτιμήσεις στην παρούσα συγκυρία. Κοινή συνισταμένη άλλωστε στις περιπτώσεις των δύο «χαρτιών» είναι o μεθοδικός τρόπος με τον οποίο χτίζει θέση το βρετανικοαμερικανικό fund Silchester, το οποίο κατα κανόνα ενεργεί για λογαριασμό τρίτων πελατών, γεγονός που δίνει τροφή σε σενάρια. Η Silchester που διαχειρίζεται περί τα 20 δισ. ευρώ διεθνώς, και ανήκει στον 40ο πλουσιότερο Βρετανό Stephen Butt ειδικεύεται στην αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών εταιρειών, όταν αυτές είναι υποτιμημένες. Στη ΔΕΗ μάλιστα το ποσοστό του εν λόγω επενδυτικού fund φτάνει το 15% που την αναδεικνύει σε ισχυρό μειοψηφούντα μέτοχο μετά το Δημόσιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΟΠΑΠ ξεπερνά το 5%. Το ποσοστό δήλαδη που απέμεινε πλέον και στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς το υπόλοιπο 29% μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Δ.Κώτσος


http://www.reporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.