Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Γιατί έπεσε έξω το μνημόνιο: Απάντηση ΙΟΒΕ στον σκληρό Τόμσεν

Γιατί έπεσε έξω το μνημόνιο: Απάντηση ΙΟΒΕ στον σκληρό Τόμσεν


Αποκαλυπτική μελέτη ενόψει των νέων εκτιμήσεων της τρόικας - Το 2011 η ύφεση ξεπέρασε το 6%
Την αξιοπιστία και το ρεαλισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής που υπέδειξε στην Ελλάδα η τρόικα και υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδόν «άκριτα» αμφισβητούν ανοιχτά Ελληνες επιστήμονες, ακόμη κι από τους χώρους που αρχικά στήριζαν το μνημόνιο.

Εχοντας μπροστά τους τα νεότερα δεδομένα ότι και το 2011 η ύφεση ξεπέρασε το 6% (πιθανότατα θα κλείσει στο 6,2%), αλλά και τις προβλέψεις ότι το 2012 η οικονομία θα συνεχίσει να "βουλιάζει" και θα συρρικνωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 3% «ξεσπαθώνουν» κατά των υπευθύνων της ελληνικής τραγωδίας.

Μετά την έκθεση του γενικού διευθυντή του καθηγητή κ. Γιάννη Στουρνάρα που εδώ και οκτώ μήνες - όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου άρχισε τις μυστικές συζητήσεις για το "κούρεμα" - είχε υποστηρίξει ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο, αρκεί να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ανακτήσει τα επόμενα χρόνια ως το 2020 έστω και οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, νεότερη μελέτη του Ινστιτούτου αποκαλύπτει τα λάθη που έγιναν.

Ο κ. Στουρνάρας έχει υποτηρίξει ότι «το κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία κι όχι η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων» παρουσιάζοντας το μοντέλο ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, προτού αναλύσει τις προτάσεις στους εκπροσώπους της τρόικας.
Το ΙΟΒΕ που αποτελεί το επίσημο think tank του επιχειρηματικού κόσμου σημειώνει ειδικά για το θέμα μείωσης των μισθών τα εξής
  • Αν εφαρμοστεί η μείωση μισθών, χωρίς να προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντος τότε οδηγούμαστε σε αύξηση ανεργίας και να παρατηρείται το φαινόμενο αύξηση των τιμών ενώ οι αμοιβές πέφτουν.Καταπέλτης για τον κ. Πόουλ Τόμσεν που τώρα εμφανίζεται σαν ο "σκληρός του ΔΝΤ" είναι η εξής επισήμανση:
  • Το ΙΟΒΕ είχε τονίσει από την αρχή τη σημασία της χρονικής αλληλουχίας των μέτρων για την αποτελεσματικότητά τους, Αγνοήθηκε.
  • Η συνταγή εφαρμόστηκε ακριβώς ανάποδα και βέβαια απέτυχε.

Αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί για την αποτυχία και τον επιμερισμό των ευθυνών για την τραγωδία της οικονομικής την τελευταία διετία είναι οι επισημάνσεις του επιστημονικού συμβούλου του ΙΟΒΕ κ. Ν. Ζόνζηλου ο οποίος σε μελέτη του τονίζει ως βασικές αιτίες εκτροχιασμού του προγράμματος είναι οι εξής:
1.Το έλλειμα αξιοπιστίας. Οι διαρκείς προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ και οι συνεχείς μεταθέσεις της ανάκαμψης για κάποιο μεταγενέστερο τρίμηνο στο μέλλον, μαζί με τις συνακόλουθες αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους έχουν τρώσει βαθειά την αξιοπιστία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
2.Η εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων κι όχι πακέτου διαρθρωτικών αλλαγών

3.Το έλλειμα αισιοδοξίας. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθειά και παρατεταμένη ύφεση και σύμφωνα με όλους τους βραχυχρόνιους δείκτες, αλλά και τα αποτελέσματα ερευνών συγκυρίας η ανάκαμψη δεν είναι προς το παρόν ορατή.

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές «παρά την προσπάθεια και τις θυσίες, ο δρόμος για την επιστροφή στην ισορροπία διαρκώς μακραίνει και, βέβαια, η αγανάκτηση της κοινωνίας ανεβαίνει και η υπομονή εξαντλείται».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.