Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Για τα "κουρεμένα" ομόλογα η κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών


Τι προτείνουν κυβέρνηση τρόικα, τι απορρίπτουν οι τράπεζες.
Σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο και κλιμάκωση της χρήσης των μετρητών ανάλογα με τη διάρκεια προτείνει η κυβέρνηση στις τράπεζες κι ενώ έχουν γράψει τρομακτικές ζημιές μέσα στο 9μηνο. Στο κρίσιμο θέμα του επιτοκίου των νέων ομολόγων η ελληνική πρόταση προβλέπει κουπόνι 4,5%, πρόταση που απορρίπτεται από τις τράπεζες που εμμένουν στο 8%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σκληρή στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο οποίος ακολούθησε διαπραγματευτική τακτική «take it or leave it», θέλοντας να περιορίσει τα περιθώρια ατέρμονων διαπραγματεύσεων. 

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, το κούρεμα θα είναι 50% επί της ονομαστικής αξίας του ομολόγου με αδιαπραγμάτευτο στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Τα ομόλογα, που μπορούν να υπαχθούν στο κούρεμα και διακρατούνται από ιδιώτες πιστωτές, ανέρχονται συνολικά σε 206 δισ. ευρώ και έτσι μετά το κούρεμα το χρέος αυτό θα διαμορφωθεί στα 103 δισ. ευρώ. 

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι μετά το κούρεμα κατά 50% επί της ονομαστικής, για το υπόλοιπο 50 κάθε ομολόγου αρχικής αξίας 100, θα δοθεί ένα μέρος σε μετρητά και το υπόλοιπο σε νέο ομόλογο εγγυημένο από την ελληνική κυβέρνηση. Τα μετρητά υπολογίζονται κλιμακωτά ανάλογα με τη διάρκεια του ομολόγου που κουρεύεται. Συγκεκριμένα, για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2014, μετά το κούρεμα τα μετρητά θα είναι 20 και το ομόλογο 80. Γι' αυτά που λήγουν έως το 2020, τα μετρητά θα είναι 15 και το ομόλογο 85. Γι' αυτά που λήγουν μετά το 2020, τα μετρητά θα είναι 10 και το ομόλογο 90, ενώ για τα ομόλογα διάρκειας 20 και 30 ετών τα μετρητά θα είναι 30 και το νέο ομόλογο 40. Η ελληνική πρόταση προβλέπει επίσης ότι τα νέα ομόλογα δεν θα έχουν εγγύηση από το EFSF και επιμένει στην υπαγωγή τους στο ελληνικό Δίκαιο. 

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, είχαν διατυπώσει προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες για το υπόλοιπο 50 κάθε ομολόγου αρχικής αξίας 100, να μην δοθούν καθόλου μετρητά, αλλά νέο ομόλογο εγγυημένο από το EFSF με κουπόνι 8%. 

Το θέμα του επιτοκίου είναι μείζον και για τις δύο πλευρές. Για την ελληνική κυβέρνηση ένα τόσο υψηλό επιτόκιο εξουδετερώνει το όφελος που αναμένει από την εξοικονόμηση τόκων και ακυρώνει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, που, όπως είναι γνωστό, προβλέπει όφελος 5,1 δισ. ευρώ το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ελληνική πλευρά γίνεται προσπάθεια άσκησης πίεσης μέσω της αναφοράς σε ενδεχόμενο υποχρεωτικού κουρέματος, που, ως γνωστόν, θα προκαλέσει credit event και πληρωμή των CDS. Σήμερα, όμως πλέον το επιχείρημα αυτό δεν προκαλεί τις ίδιες αντιδράσεις στους πιστωτές πολλοί εκ των οποίων καθ' όλο αυτό το διάστημα σε μεγάλο βαθμό έχουν αντισταθμίσει τους κινδύνους, αγοράζοντας CDS.


http://www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.