Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Στον "κουρέα" χιλιάδες δανειολήπτες!


Βροχή οι διαγραφές οφειλών από Ειρηνοδικεία. Οι συνέπειες για τον τραπεζικό κλάδο. Παρατείνεται η αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας.
Τους ασκούς του Αιόλου έχουν ανοίξει οι διαγραφές χρεών δανειοληπτών από Ειρηνοδικεία. Το "ψαλίδι" στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και οι σημαντικές επιβαρύνσεις που υφίστανται το τελευταίο διάστημα οδηγούν ολοένα και περισσότερους σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται πλέον στα 32,4 δισ. ευρώ. 

Ολοένα και περισσότεροι οφειλέτες πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ρύθμιση των τους στον νόμο 3869/2010, πιο γνωστό και ως "νόμο Κατσέλη". 

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας κ.Κουτσούκος στη χθεσινή του συνάντηση με ενώσεις καταναλωτών οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 7.500, ενώ σε περισσότερες από 350 με 400 υποθέσεις που οδηγήθηκαν στα Ειρηνοδικεία το χρέος έχει "κουρευτεί" από 50% μέχρι και 100%. 

Το κύμα "διαγραφών" έχει πάντως σημαντικές συνέπειες και για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων συνεπάγεται συρρίκνωση της ρευστότητας και αδυναμία πιστωτικής επέκτασης, κλείνοντας έτσι περαιτέρω τη στρόφιγγα των δανείων, που ούτως ή άλλως, δίνονται με το σταγονόμετρο. 

Δικηγόροι και ενώσεις καταναλωτών επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, όταν και θα κορυφωθούν οι επιδράσεις της εκτίναξης της ανεργίας, των μειώσεων στις συντάξεις, της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου. 

Ήδη άλλωστε έχουν ξεκινήσει συζητήσεις του αρμόδιου υπουργείου με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την κατάθεση νομοσχεδίου για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλετών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ). 

Η κυβέρνηση θα προωθήσει επίσης τροπολογία για την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών στην α'κατοικία και το 2012, υπό τον κίνδυνο τα σπίτια πολλών χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών να βγουν στο "σφυρί". 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. 3869/2010, ο οποίος εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα για χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, προβλέπει την εξής διαδικασία: 

Μετά την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες, ο οποίος στο 90% των περιπτώσεων πέφτει στο κενό, ο οφείλέτης μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. 

Το Δικαστήριο, μετά τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. 

Ο οφειλέτης μέσα από την καταβολή μηνιαίως για διάστημα μέχρι τέσσερα χρόνια που επιδικασμένου ποσού απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των οφειλών του. Από την άλλη η προστασία της κύριας κατοικίας και η εξαίρεσή της από τη ρευστοποίηση ή τον εκπλειστηριασμό, συνεπάγεται την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι του ποσού του 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου εντός 20 ετών, με περίοδο χάριτος και επιτόκιο ενήμερης οφειλής ή μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου και χωρίς ανατοκισμό. 

Δημήτρης Κώτσος 
dimkotsos@reporter.gr

http://www.reporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.