Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Έντονες φήμες ότι δε θα φτάσουμε στο δημοψήφισμα - Υπουργοί και βουλευτές κατηγορηματικά αντίθετοι


Παπανδρέου, δημοψήφισμα, Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ρ


Στην κόψη του ξυραφιού κινείται από χθες το βράδυ η χώρα, αφού η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει την Ελλάδα σε δημοψήφισμα για το «κούρεμα» του χρέους δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις. Ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιξη κοσμογονικές διεργασίες, προκειμένου όσοι θεωρούν το δημοψήφισμα ένα άλμα στο κενό να βρουν τρόπους αντίδρασης.
Την ίδια στιγμή οι αγορές εντός και εκτός Ελλάδας αντιδρούν εξαιρετικά αρνητικά, με αποτέλεσμα η μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων να δημιουργεί αναστάτωση ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα.Ταυτόχρονα κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης που διαφωνούν με το δημοψήφισμα εξετάζουν διεξοδικά τα περιθώρια αντιδράσεων προκειμένου να αποτρέψουν εξελίξεις που τις θεωρούν ολέθριες για το μέλλον της Ελλάδας.
Τις ώρες αυτές η χώρα βρίσκεται στην κυριολεξία στην κόψη του ξυραφιού και όλα θα εξαρτηθούν από τα επόμενα εικοσιτετράωρα όταν θα ξεκινήσει η προετοιμασία του δημοψηφίσματος με πρώτο σταθμό την Παρασκευή το βράδυ οπότε οι βουλευτές θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Όλο το βράδυ χθες βουλευτές της πλειοψηφίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους προκειμένου να διαμορφώσουν μια κοινή στάση απέναντι στα γεγονότα. Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, δεν έκρυβαν χθες μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το βαθύ προβληματισμό τους για το αν το δημοψήφισμα αποτελεί λύση στα αδιέξοδα της χώρας ή αν αντίθετα αποτελεί ένα άλμα στο κενό.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το διεθνή Τύπο και τις Βρυξέλλες είναι αρνητικές και κάθετες. Ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επικίνδυνο παραλογισμό», ενώ οι ίδιες πληροφορίες έρχονται και από το Βερολίνο όπου το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση.
Για την ώρα είναι άγνωστο αν ο πρωθυπουργός είχε γνωστοποιήσει στους εταίρους του την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα και αν τους είχε ενημερώσει λεπτομερώς για το τι σκέφτεται να κάνει. Και κυρίως, αν είχε αποσπάσει την έγκρισή τους για ένα τόσο ριψοκίνδυνο βήμα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε χθες σε υπουργούς και βουλευτές μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι τους είχε ενημερώσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μια απλή υπόθεση και όχι για μια πραγματική απόφαση. Από τις αντιδράσεις προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας για να πάμε σε δημοψήφισμα.
Η απόφαση για δημοψήφισμα δημιουργεί μια σειρά από τεχνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας. Πώς δηλαδή θα εμπιστευτούν οι δανειστές μας πχ. την ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο του «κουρέματος» ή πως θα εκταμιευθεί η έκτη δόση όταν εκκρεμεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι απίθανο οι δανειστές μας να ξεκινήσουν τις διαδικασίες κουρέματος του ελληνικού χρέους ρισκάροντας χρήματα και κύρος χωρίς τίποτα να είναι διασφαλισμένο και με τη δαμόκλειο σπάθη ενός «όχι» στο δημοψήφισμα.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που βάζει τη χώρα σε μια περιπέτεια με δεδομένο ότι για τρεις ολόκληρους μήνες το κράτος θα σταματήσει να λειτουργεί. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η απόφαση του δημοψηφίσματος λήφθηκε χωρίς να συνυπολογιστεί η υψηλή επικινδυνότητα του εγχειρήματος αλλά και οι απρόβλεπτες αντιδράσεις της κοινωνίας. Στην κατεύθυνση της προχειρότητας συνηγορεί και το γεγονός ότι οι τρεις από τους τέσσερις πρωταγωνιστές της απόφασης για δημοψήφισμα ( ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χάρης Καστανίδης) έδιναν διαφορετικές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του. Ο πρωθυπουργός τοποθετούσε χρονικά το δημοψήφισμα στο Μάρτιο του 2012, ο κ.Βενιζέλος στον Δεκέμβριο του 2011 και ο κ.Καστανίδης στον προσεχή Ιανουάριο.
Ήδη στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν πληροφορίες ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση ικανές να αποτρέψουν το δημοψήφισμα. Είναι προφανές πλέον, ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που όχι μόνο είναι σε θέση να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά και να διασπάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.