Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο Ρέσλερ, ο ΓΑΠ και τα καθρεφτάκια





Του Στάθη Στασινού
Δεν είναι υπέροχο αυτό το μοτιβάκι όπου διάφορα χρυσά αγόρια, μόλις βλέπουν το πλοίο τους να βουλιάζει, πηδάνε προς άλλες πιο επικερδείς δραστηριότητες; Εκεί κοντά που η Eurobank αποτύγχανε στα stress test, τσουπ τσουπ πηδήξανε μερικά μεγαλοστελέχια στο κράτος και στις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί που το Φιλελεύθερο κόμμα στη Γερμανία είναι έτοιμο να βυθιστεί στην ανυπαρξία, τσουπ τσουπ πήδηξε ο κ. Ρέσλερ ως επικεφαλής των "επενδύσεων" στην Ελλάδα.
Αλλά τίποτα δεν είναι πιο ωραίο από το να έχεις ένα απτό παράδειγμα της κοροϊδίας μπροστά σου. Την ιδέα την πέταξε σε ανύποπτο χρόνο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ -και συμπάθειά μου στο πάρτι των μετριοτήτων- Σόιμπλε. Κάποιος του σφύριξε την επικείμενη κατάρρευση των τιμών των φωτοβολταικών (στο εξής φ/β) και του μεγάλου αδιάθετου της παραγωγής που έκανε την αμερικάνικη Solyndra να κλείσει πριν από μερικές μέρες. Κι έτσι ο Σόιμπλε πρότεινε να έρθουν οι Γερμανοί να εγκαταστήσουν τα πλεονάζοντα φ/β τους στην ηλιόλουστη Ελλάδα.
Και ο ΓΑΠ ενθουσιάστηκε. Θα μπορούσε να πουλήσει στο λαό πράσινη ανάπτυξη που τόσο πολύ του άρεσε και ξένες επενδύσεις, οι οποίες του κακομοίρη, κάθε φορά που προσπαθεί να τις αρπάξει, του διαφεύγουν μυστηριωδώς σαν τα φύκια του Αστακού.
Αμέσως ξεκίνησε ένα πανηγύρι στα ελληνικά ΜΜΕ που χτύπαγε ακριβώς στο ίδιο φαντασιακό που το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να χτίσει με τα φ/β και τους ραντιέρηδες αγρότες. Οποιοσδήποτε έχει κάνει έστω κι ένα σεμινάριο στο μάρκετινγκ θα μπορεί περισπούδαστα να αποφανθεί για τη μεγάλη ελληνική αλήθεια. Τι έχει να πουλήσει η Ελλάδα, ρε παιδιά στους ξένους; Μα, ήλιο φυσικά. Τέλεια.
Ο ήλιος ως γνωστό, και σε αντίθεση με το τραγούδι, δεν θέλει δουλειά για να βγει. Κάθε πρωί είναι εκεί και σε κοιτάει κι έτσι ένα σχέδιο που θα τα τρώμε από τους ξένους πουλώντας ήλιο είναι ένα σχέδιο που πρόκειται να κερδίσει μια αξιοπρεπή συμπαράσταση από ένα μέρος του πληθυσμού. Εδώ κέρδισαν οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής. Πόσο μάλλον αν αυτό το σχέδιο έχει την υποστήριξη των ΜΜΕ που αναλαμβάνουν την παρουσίαση και τις γιρλάντες.
Βέβαια -όπως όλος ο Τρίτος Κόσμος γνωρίζει με πολύ πείνα και αίμα- το ότι η Σαουδική Αραβία έχει πετρέλαιο δεν κάνει τους Σαουδάραβες πλούσιους και το ότι το Κονγκό έχει διαμάντια δεν σημαίνει απαραίτητα χαράς ευαγγέλια για τους κατοίκους του. Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε εξαγωγική δραστηριότητα δεν αφήνει προστιθέμενη αξία στο εσωτερικό της χώρας, μπορεί να βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά όχι και τη ζωή των κατοίκων.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χρυσός στη Χαλκιδική. Το κράτος δεν θα κερδίζει τίποτα από τον χρυσό, που, αντί για το αυτονόητο πως ανήκει σε όλους τους Έλληνες, θα τον καρπώνεται μια εκδοτική και κατασκευαστική οικογένεια.
ΟΚ, καλές οι μπούρδες που ακούγατε στα ΜΜΕ για το πώς θα πουλάμε ρεύμα από τον ήλιο στους Γερμανούς. Βρήκατε κανέναν να έχει αντιταχθεί σε αυτές τις μπούρδες (π.χ. άρθρο από "Τα Νέα" στο "πόρταλ των μηχανικών"); Ακούσατε το ΤΕΕ να ρίχνει τίποτα ηχηρές μούντζες προς τη μεριά του Μαξίμου για τα ψέματα που μας λένε; Όχι. Το ανάποδο μάλιστα. Είναι προφανές λοιπόν πως το ΤΕΕ περιμένει να επωφεληθεί συντεχνιακά από την όλη ιστορία, γι' αυτό και το έχει ρίξει στο μοκοκίτο. Για να είμαστε ειλικρινείς, μόνο κάτι φίλους μου στον ραδιοσταθμό Κόκκινο, τους Οικολόγους κι ένα άρθρο στην "Αυγή" βρήκα να σηκώνουν το δακτυλάκι τους και να λένε: "Τι μαλακίες λέτε ρε παιδιά;". Βούιξε ο τόπος, ε;
Διότι "ρε παιδιά" μας λένε ψέματα μια ακόμη φορά και κανείς δεν βγαίνει να το πει. Κι αναγκάζομαι εγώ ο κακομοίρης ο Κινέζος να γκρινιάζω που δεν έχω περάσει ούτε απέξω από το Μετσόβιο γαμώ τη συντεχνία μου. Διότι είναι τεχνικώς αδύνατο να μεταφέρεις το ρεύμα από τα φ/β στη Γερμανία. Δεν υπάρχει οικονομικός τρόπος να το κάνεις και ούτε έχει προβλεφθεί να υπάρξει όταν φτιαχτεί το έργο.
Ένας χοντρικός κανόνας λέει πως μπορείς να μεταφέρεις το ρεύμα με ανεκτές απώλειες σε τόσα χιλιόμετρα όσα είναι τα KV των πυλώνων υψηλής τάσης που χρησιμοποιείς. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί δίκτυο 400ΚV και η Ιταλία περίπου το ίδιο (380KV). Άρα οποιαδήποτε μεταφορά άνω των 400 χλμ. είναι ασύμφορη.
Ξέρετε πόσα χιλιόμετρα είναι το Μόναχο που βρίσκεται στο νότο της Γερμανίας, από την Ελλάδα; Τουλάχιστον 1.800 χλμ. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο ενδιάμεσο υπάρχει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που λειτουργεί με συνεχές ρεύμα κι όχι με εναλλασσόμενο. Οπότε βάλτε και τις απώλειες μετατροπής. Θέλετε έναν χοντρικό υπολογισμό για το τι απώλειες θα υπάρξουν από αυτή τη διαδρομή;
Ο υπερ-υπολογιστής μου, που τον έχω και δουλεύει 24/7 πέντε μέρες τώρα, μου είπε να περιμένουμε μίνιμουμ ένα 13% σε απώλειες. Και ξέρετε ποια είναι η χωρητικότητα του υποθαλάσσιου καλωδίου με την Ιταλία; Βαριά 500 ΜW Δηλαδή σχεδόν το 1/20 της ισχύος που οι Γερμανοί θέλουν να "εξάγουν".
Άρα, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το ρεύμα που θα παράγεται από τα γερμανικά φ/β στην Ελλάδα θα καταναλώνεται στην Ελλάδα και τα κέρδη θα τα παίρνουν οι Γερμανοί "επενδυτές".
Οι μοναδικοί στους οποίους μπορούμε να εξάγουμε ρεύμα είναι η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ιταλία, όμως τελευταία φορά που τσέκαρα, είναι εξαγωγείς ρεύματος κι όχι εισαγωγείς. Με λίγα λόγια οι Γερμανοί βιομήχανοι με τον αποτυχημένο κ. Ρέσλερ μας προτείνουν να μας πουλάνε ρεύμα, την υπεραξία του οποίου θα καρπώνονται οι ίδιοι.
Άλλη μια ιστορία σαν τα φύκια του Αστακού στην πλάτη μας. Όλες οι προτεινόμενες επενδύσεις των Γερμανών δεν είναι εξαγωγικές αλλά βασίζονται στην εκμετάλλευση της ελληνικής αγοράς. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες γνωρίζουν πόσο ακριβή αγορά είναι η Ελλάδα και πως τα καρτέλ που διαθέτει προσφέρουν όμορφα καθαρά ραντιέρικα κέρδη. Που στη χώρα τους ούτε να ονειρευτούν δεν τολμάνε, διότι θα τους πάρουν στο κυνήγι ακόμα και τα λάχανα. Γι' αυτό και οι προτάσεις τους έχουν να κάνουν με το πώς θα ρουφήξουν χρήμα από την ελληνική αγορά. Με λίγα λόγια, ρε μεγάλε, αν είναι να κάνω τέτοιες "εξαγωγικές" μπίζνες, αγοράζω και μια μπέμπα, τη βάζω στο καράβι και την "εξάγω" στη Γερμανία -με εμένα οδηγό και το τεκνό δίπλα- να πηγαίνω βόλτες σουλατσέρνοντας στις άουτομπαν. Τους την έφερα πάλι των Γερμαναράδων.
Και να μην ακούσω κανέναν "αφελή" να μας πει για τη μεταφορά τεχνολογίας, διότι τη μοναδική μεταφορά τεχνολογίας που θα δείτε μπορείτε να την παρακολουθήσετε νοικιάζοντας το DVD του Καράτε Κιντ. Wax, on Wax off, γι' αυτούς που θα ξεσκονίζουν τα πάνελ. Η μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν είναι κάτι που χρειάζεται κάποια μυστική εξειδικευμένη γνώση που κατέχουν μόνο οι Γερμανοί και, όπως είπα πιο πριν, η αγορά έχει βουλιάξει από φτηνά πάνελ.
Είναι τα φωτοβολταϊκά καλή επένδυση; Αναμφισβήτητα. Οι τιμές τους πια έχουν πέσει τρομακτικά και η κατασκευή τους μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα καθώς η τεχνολογία παραγωγής που ακολουθούν δεν είναι τόσο δύσκολη. Παράγουν ρεύμα που δεν επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο).
Μάλιστα οι προβλέψεις για το φιλμ, που επιτέλους βγήκε στην παραγωγή, μιλάνε για κόστος 60 με 80 λεπτά το Watt, για ένα υλικό που μπορείς πρακτικά να τυλιχτείς μέσα του. Κάτι που οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με τρόπους πραγματικά ευφάνταστους και οπτικά όμορφους (τι λέω τώρα ε;). Σε μια χώρα με τόσο ήλιο όπως η Ελλάδα, τα φ/β θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού μας μείγματος. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των φ/β είναι ότι παράγουν ήπιες ποσότητες ρεύματος όπου κι αν στηθούν, το οποίο καταναλώνεται τοπικά. Αυτό μειώνει τις απώλειες μεταφοράς και δεν δημιουργεί τερατουργήματα.
Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη σημερινή Ελλάδα. Όπως έγινε με τα φ/β των αγροτών, τα πάντα στήθηκαν με τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί το κόστος και να αρπάξουν τα διάφορα μαγαζάκια όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας μπορούσαν.
Έτσι το τελικό κόστος ήταν ακριβό, κάτι που μειώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, διότι, σε μια χώρα που παράγει κυρίως υπηρεσίες, το κόστος των υπηρεσιών εξαρτάται άμεσα από το κόστος ζωής. Και το ρεύμα είναι ικανός πολλαπλασιαστής του κόστους ζωής.
Το ίδιο συνέβη και στη μεγάλη κλίμακα. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες ήρθαν να πουλήσουν καθρεφτάκια σε μια κυβέρνηση (και τους τσαρλατάνους της) που ψάχνει από οπουδήποτε να πουλήσει ελπίδα. Με τον γνωστό κούφιο πασοκικό τρόπο. Στην ουσία όμως ήρθαν να πουλήσουν ρεύμα στην Ελλάδα όχι να αγοράσουν.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=646101

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.