Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Φονικός σεισμός χτύπησε την ανατολική Τουρκία - Φόβοι ακόμη και για 1.000 νεκρούς


Δεκάδες τραυματίες και -αδιευκρίνιστος μέχρι τώρα- αριθμός νεκρών είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμική δόνησης μεγέθους 7,6 βαθμών που σημειώθηκε στην Τουρκία, στα σύνορα με το Ιράν.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 11:41 (GMT) σε απόσταση 35 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Βαν στην Τουρκία και είχε εστιακό βάθος 94,5 χιλιόμετρα. Για σεισμό μεγέθους 6,6 ρίχτερ έκανε λόγο αρχικά το Tουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί, που πριν από λίγη ώρα σε νέα διορθωτική ανακοίνωση μιλά για σεισμό μεγέθους 7,2 ρίχτερ.  Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλους τους νομούς της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" από τον ισχυρό σεισμό υπάρχουν νεκροί. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως έχουν κατάρρευσει 25 πολυκατοικίες και κτιρία, στην επαρχιακή πόλη του Βαν, Ερτζίς, και μιλούν για τουλάχιστον 150 τραυματίες και 50 νεκρούς, ενώ τονίζουν ότι υπάρχουν και δεκάδες εγκλωβισμένοι. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο "CNN Turk", επιστήμονες του τουρκικού Ινστιτούτου Καντιλί εκτιμούν πως ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι.
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που φέρεται να έχουν παγιδευτεί σε κτίριο στο Βαν, που βρίσκεται κοντά στην ιρανική μεθόριο. Αυτό μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" που μιλά για τη μεταφορά 50 τραυματιών σε νοσοκομείο του Βαν. Στην περιοχή μεταβαίνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές. Σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα ξεκίνησε να διανέμει η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος. Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Ανατολή, μετά τον σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί, ενώ επίκεντρο της δόνησης ήταν το χωριό Ταμπανλί, βόρεια της πόλης Βαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.