Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αδιέξοδο στις συνομιλίες με την τρόικα - Ραγδαίες πλέον οι εξελίξεις


Νυχτερινό θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις Βενιζέλου- τρόικας. Τι συζητήθηκε. Το χρονικό της ρήξης. Φήμες αποχώρησης της τριανδρίας.
Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, διακόπηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ, καθώς η τρόικα ζητεί νέα μέτρα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.

Ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει ότι στο εξής η διαβούλευση θα γίνει σε επίπεδο Eurogroup. Όπως φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών, το μείγμα πολιτικής της τρόικας δεν οδηγεί πουθενά, καθώς επιτείνει την ύφεση.

Κατόπιν τούτου τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα την Παρασκευή με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή της τρόικας, μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Νωρίτερα, το "R" μετέδιδε:

Βαραίνει επικίνδυνα το κλίμα για τους δημοσίους υπαλλήλους



Η ανάσα της Τρόικας έρχεται ολοένα και πιο κοντά στους Δημοσίους Υπαλλήλους, με την τριανδρία να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για να μπει βαθιά μαχαίρι στις μισθολογικές δαπάνες του δημόσιου τομέα. Οι αποκλίσεις από τους στόχους και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων τέθηκαν εκτενώς στις συναντήσεις των Υπουργών και των επικεφαλής της τρόικας, καθιστώντας τη δραστική περικοπή δαπανών αναπόφευκτη.
Το ζήτημα είναι μέχρι που θα φθάσει η περικοπή των δαπανών και κυρίως αν αυτή τη φορά θα περάσει το σταθερό αίτημα της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα ή ακόμα και απολύσεις. Οι επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να ζητούν εργασιακή εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα, κατάργηση της μονιμότητας, απολύσεις εργαζομένων και γενικώς ανατροπή των εργασιακών σχέσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το κλίμα φαίνεται να βαρύνει ιδιαίτερα, καθώς ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππας, έχει κάνει λόγο για αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με το βάρος να δίνεται στην ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες.
Αμέσως, με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον αυτό προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Π.Δ., όπως είπε, είναι έτοιμο.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη διαχείριση των δημοσίων υπαλλήλων θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος τα εξής θέματα:
- Προσλήψεις στο Δημόσιο. Η αναλογία 1:10 για το 2011 τηρείται με “ευλάβεια”.
- Συμβασιούχοι. Τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010.
- Εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια. Πέραν του νόμου, έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιοι για την ορθή εφαρμογή του μέτρου.
- Αποχωρήσεις - προσλήψεις έως το 2015. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.


1 σχόλιο:

  1. Φυσικά όλος ο καυγάς γίνεται για τους εργαζόμενους. "Αυτοί φταίνε για όλα" κατά την τρόϊκα, άποψη που "διστάζει" για ψηφοθηρικούς λόγους να υιοθετήσει η κυβέρνηση.
    Κατά τη γνώμη μου λοιπόν θα παιχτεί ένα θεατρικό γύρω από αυτό το θέμα, με στοίχημα την 6η δόση, έτσι ώστε σιγά-σιγά να περάσει το μήνυμα και η απαίτηση των αγορών: Οι εργαζόμενοι, αρχικά οι δημόσιοι υπάλληλοι-μετά όλοι μαζί- φταίνε για όλα !
    Στο πύρ το εξώτερον η εργασία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.