Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρτυρία-φωτιά ανοίγει πάλι τον φάκελο «υποκλοπές»


Η υπόθεση οδηγείται για δεύτερη φορά στην ανάκριση
Μαρτυρία-φωτιά ανοίγει πάλι τον φάκελο «υποκλοπές»
(Φωτογραφία αρχείου) Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς (Δεξιά) κατά την εξέτασή του για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ( Πέμπτη 6 Απριλίου 2006 )

Τον δρόμο της ανάκρισης θα πάρει σύντομα ο φάκελος με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής από τον εισαγγελέα Εφετών, Δημ. Δασούλα, μια μαρτυρία - φωτιά από πρόσωπο εμπλεκόμενο στην υπόθεση οδηγεί τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Ι. Σακκελάκο να ασκήσει in rem δίωξη για κακουργηματική κατασκοπεία.

 Η υπόθεση οδηγείται για δεύτερη φορά στην ανάκριση μετά την αρχειοθέτηση της από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, Γ. Πετρόπουλο με την αιτιολογία «αγνώστων δραστών». όπως αναφέρει το σχετικό ανακριτικό πόρισμα. Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι έχει ληφθεί μετά τον εντοπισμό ίχνους των υπόπτων τηλεφώνων (μιας σύνδεσης συγκεκριμένα), που παρακολουθούνταν στην αμερικανική πρεσβεία.
Μετά από τις νέες εξελίξεις στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας, αλλά και των ανακριτικών αρχών, που θα παραλάβουν την υπόθεση, μπαίνει και η υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος αυτοκτόνησε μυστηριωδώς την παραμονή της επίσκεψης του τότε διευθύνοντος της εταιρείας Vodafone, Γ. Κορωνιά, στον πρωθυπουργό τον Μάρτιο του 2005 και της ενημέρωσης του δεύτερου για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Ο Κ. Καραμανλής, αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου ήταν μεταξύ των προσώπων, που παρακολουθούνταν. Σύμφωνα με το πόρισμα του τότε εισαγγελέα, Ι. Διώτη επρόκειτο για αυτοκτονία, η οποία όμως σχετίζεται ευθέως με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τα καινούργια στοιχεία αφορούν ένα τηλέφωνο, που αγοράστηκε τον Ιούνιο του 2004 από την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά και το οποίο λειτούργησε ως τον Φεβρουάριο 2005 (παραμονές αποκάλυψης του σκανδάλου) με σύνδεση, που χρησιμοποιούσαν στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο εισαγγελέας κ. Δασούλας βοηθήθηκε στην έρευνα του από την ΑΔΑΕ και τεχνικούς της, οι οποίοι ταυτοποίησαν την συσκευή με τον συγκεκριμένο ύποπτο αριθμό μέσω παρακολούθησης με βάση τον μοναδικό αριθμό ΙΜΕΙ, που έχουν όλα τα κινητά.

Το στοιχείο επομένως εκτιμάται ως ιδιαίτερα «δεμένο», αφού η χρήση του κινητού έγινε τον επίμαχο χρόνο των υποκλοπών. Το κομβικό σημείο της δικαστικής έρευνας, βέβαια, είναι κατά πόσο θα δοθούν από την πρεσβεία τα ονόματα των χρηστών ή του χρήστη του επίμαχου κινητού και αν ο συγκεκριμένος απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας.

Για το εύρημα ενημερώθηκε, όπως φαίνεται και ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ο οποίος, κατά συγκυρία, ήταν εκείνος που ανέσυρε την υπόθεση με την ιδιότητα του ως Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Με έγγραφο, που είχε αποκαλύψει το «Βήμα» ο υπουργός μιλούσε για «γκρίζες ζώνες στην ανάκριση και για άρωμα συγκάλυψης».

Στο έγγραφο του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε ανέφερε πως δεν εξετάστηκαν δυο κρίσιμοι μάρτυρες, ένας από τους οποίους ήταν ο υπάλληλος του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά από το οποίο αγοράστηκε το επίμαχο τηλέφωνο.

 Ίσως για αυτό να αναρωτιέται και σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης «πως ένας πρωθυπουργός δεν θέλει να πληροφορηθεί ποιοι τον παρακολουθούσαν», αναφερόμενος στον Κ. Καραμανλή και στη δικαστική έρευνα, που έγινε το 2006!

Φαίνεται, τέλος, ότι ήδη έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, αφού το εύρημα αφορά πρόσωπο από ξένη πρεσβεία, που απολαμβάνει διπλωματική ασυλία. Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό είχε προκαλέσει σάλο, όταν αποκαλύφθηκε το 2006, αλλά και η αρχειοθέτηση της το 2008 είχε προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις. Τώρα φαίνεται ότι η υπερβολική σιγουριά των υποκλοπέων ίσως οδηγήσεις στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.