Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

4 Νοεμβρίου η «μητέρα των δικών» για κεφαλικό φόρο, τέλος επιτηδεύματος


Στις 4 Νοεμβρίου θα δοθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η μεγάλη δικαστική μάχη για τη συνταγματικότητα ή μη των κυβερνητικών φοροεισπρακτικών μέτρων.
Με τα εκκαθαριστικά για την έκτακτη εισφορά στα χέρα πορεύτηκαν χθες συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας, από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο υπουργείο ΟικονομικώνΜε τα εκκαθαριστικά για την έκτακτη εισφορά στα χέρα πορεύτηκαν χθες συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας, από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο υπουργείο ΟικονομικώνΜε διαδικασίες-εξπρές, όπως επιβάλλει ο θεσμός της «πρότυπης δίκης», ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Π. Πικραμμένος προσδιόρισε, χθες, τη συγκεκριμένη ημερομηνία για να εκδικαστούν οι προσφυγές συλλογικών φορέων και πολιτών που ζητούν να κηρυχτεί αντισυνταγματική η επιβολή του κεφαλικού φόρου (ειδική έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) και του τέλους επιτηδεύματος.
Από την έκβαση της δίκης θα εξαρτηθεί αν θα πέσουν ή όχι οι έκτακτοι φόροι και η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει «πιλότο» και για το κύμα ανάλογων προσφυγών που κατακλύζει το ΣτΕ.
Ηδη, χθες, μετά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Σύλλογο Ελλήνων Φορολογουμένων, στο χορό των προσφυγών μπήκαν και οι δικηγόροι της Χαλκίδας, με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για το τέλος επιτηδεύματος.
Θυμίζουμε ότι σημαντικές κυβερνητικές επιλογές, όπως η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 3843/2010) για τη «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων αλλά και ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου 3900/2010 για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις εκκρεμούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ για ταχεία εκκαθάριση, με βάση την «πρότυπη δίκη».
Μεσαιωνικός φόρος
Στη χθεσινή αίτησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Λ. Γκανης βάλλει κατά του τέλους επιτηδεύματος που, όπως αναφέρει, προσχηματικά ονομάζεται τέλος και όχι φόρος.
«Αποτελεί ανεπίτρεπτο κατά το Σύνταγμα αντικείμενο φορολογίας η κατά κεφαλήν φορολόγηση», δηλαδή ο «κεφαλικός φόρος των μεσαιωνικών συστημάτων», τονίζει στην προσφυγή του, αφού «υπολαμβάνεται κατά τρόπο ολοκληρωτικό και ισοπεδωτικό ότι όλοι οι επιτηδευματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 5 έτη ασκήσεως της δραστηριότητάς τους, ευρίσκονται στην ίδια θέση και κατάσταση από πλευράς φοροδοτικής ικανότητας, ώστε να δύνανται να καταβάλλουν το τέλος».
Οι δικηγόροι της Χαλκίδας ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματική και η ρύθμιση που υποχρεώνει τον φορολογούμενο που θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια να καταβάλει προηγουμένως το 50% του τέλους επιτηδεύματος που θα του καταλογιστεί, με το επιχείρημα ότι μειώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.