Σημαντικές αλλαγές στην τηλεπικοινωνιακή αγορά θα επιφέρει ένας «γάμος» μεταξύ τωνVodafone - Wind, ενώ διαφοροποιεί τα δεδομένα του διαγωνισμού για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας όπου το Δημόσιο προσδοκά έσοδα μέχρι και 380 εκατ. ευρώ.
Η πληροφορία για τις συζητήσεις των δύο εταιρειών υφίσταται τουλάχιστον ενάμιση μήνα. Χθες όμως υπό την πίεση των πληροφοριών και οι δύο πλευρές -διοίκηση Vodafone Group και επικεφαλής των fund που έχουν εξαγοράσει την Wind- με ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν ότι συζητούν πιθανή συγχώνευσή τους.
Σε αρχικό επίπεδο
Το Vodafone Group υπογράμμισε στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του πως «οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία». Διευκρινίσθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται για εξαγορά με μετρητά.
Βασικός λόγος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, είναι οι μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί η αγορά της κινητής. Η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας τέτοιος «γάμος» είναι η έγκρισή του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δευτερεύοντως από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο, αλλά μάλλον δύσκολο.
Αν η συγχώνευση προχωρήσει, τότε θα προκύψει μια νέα εταιρεία με μερίδιο αγοράς περίπου 52% (με βάση τα έσοδα του 2010). Οι εταιρείες κινητής θα γίνουν δύο καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, κάποιος ξένος επενδυτής να ξεκινήσει να κατασκευάζει δίκτυο εξαρχής.
Η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει μόνον την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, αλλά το σύνολο των τηλεπικοινωνιών καθώς η Wind έχει συγχωνευτεί με την Tellas και η Vodafone κατέχει μερίδιο 18% στην hellas online (hol).
Εκτιμάται ότι από τα βασικά επιχειρήματα που θα αναπτυχθούν υπέρ της συγχώνευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είναι θέματα βιωσιμότητας των υπαρχόντων φορέων και αυτό όχι μόνον για τη Wind που είναι ίσως το προφανές, αλλά και για τη Vodafone τα μεγέθη της οποίας επίσης έχουν συρρικνωθεί.
Ηol - Tellas
Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και το τι θα γίνει με τις hol και Tellas. Μεταξύ άλλων λέγεται πως το Vodafone Group θα προτιμούσε να εξαγοράσει μόνον το κομμάτι της κινητής της Wind και όχι τη σταθερή. Βεβαίως η ίδια η Wind έχει αναφέρει πολλές φορές πως έχει πλήρως συγχωνεύσει την Tellas. Υπάρχει στο μεταξύ και η συνεργασία των Vodafone - hol. Στην περίπτωση που η συγχώνευση θα προχωρήσει με την Wind ως έχει, η hol δεν έχει λόγο ύπαρξης στο νέο σχήμα.
Τα πάνω κάτω όμως θα φέρει μια πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών κινητής και στη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανανέωση των αδειών κατοχής συχνοτήτων. Το νέο σχήμα προφανώς θα χρειάζεται λιγότερες συχνότητες από ό,τι οι δύο εταιρείες ξεχωριστά, οπότε η όλη διαδικασία δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα στο Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι αν όλα προχωρούσαν με βάση τα όσα έχει σχεδιάσει η ΕΕΤΤ η Cosmote(με βάση τις τιμές εκκίνησης) θα κατέβαλε 77,6 εκατ. ευρώ, η Vodafone 168,2 εκατ. ευρώ και η Wind 134,2 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία ανανέωσης των αδειών θα καθυστερήσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όσο για το αν θα υπάρξει τρίτος μη γνωστός σήμερα «παίχτης» που θα μπει στη διαδικασία δεν θεωρείται πιθανό. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο μία από τις εταιρείες σταθερής -Forthnet [FORr.AT] , Cyta Ελλάς- να επιχειρήσει να πάρει ένα μικρό κομμάτι των συχνοτήτων για να δώσει υπηρεσίες σε συνεργασία με μια από τις δύο εταιρείες κινητής. Η αναφορά στις δύο εταιρείες σταθερής δεν είναι φυσικά τυχαία καθώς και οι δύο έχουν δηλώσει πως στα σχέδιά τους είναι να γίνουν «εικονικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας».
Η πορεία του κλάδου
Με βάση τις εκτιμήσεις και φέτος ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας θα κινηθεί πτωτικά σε ποσοστό της τάξεως του 9% με 11%. Για το 2012 το πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι η αγορά να μείνει αμετάβλητη στα μεγέθη του 2011 και το ρεαλιστικότερο κάνει λόγο για μια νέα πτώση των εσόδων 3% ίσως και 5%.
Τη διετία που προηγήθηκε 2009 - 2010 τα έσοδα του κλάδου συρρικνώθηκαν κατά 8% και 18% αντίστοιχα το 2009 και το 2010, ενώ στα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) η πτώση αγγίζει συνολικά το 40%. Τα μερίδια αγοράς βάσει τζίρου για το 2010, είναι 48% Cosmote, 29% Vodafone και 23% Wind.
Ειδικότερα η Wind το 2010 (τελευταία επίσημα στοιχεία) παρουσίασε μείωση εσόδων 25,3% (787,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.054,5 εκατ. ευρώ), ενώ οι ζημιές (προ φόρων) της εκτινάχθηκαν στα 1.212,2 εκατ. ευρώ, συνεπεία κυρίως της απομείωσης της αξίας της η οποία έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της.
Μειωμένα έσοδα κατά 16,3% και κέρδη EBITDA κατά 21,7% είχε η Vodafone Ελλάδος.
Οι επιπτώσεις στο προσωπικό
Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις μιας πιθανής συγχώνευσης Vodafone - Wind στην αγορά εργασίας του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.
Η Vodafone απασχολεί περί τους 2.550 εργαζόμενους και η Wind περίπου 1.500. Εκτιμάται ότι αν οι δύο εταιρείες γίνουν μία θα μειώσουν το προσωπικό τους κατά περίπου 1.000 εργαζόμενους. Όμως δεν είναι μόνον το προσωπικό που απασχολούν απευθείας οι δύο εταιρείες. Είναι και αυτό που απασχολείται στα καταστήματά τους, όπου λογικά θα μείνουν τα μισά, καθώς στις περισσότερες περιοχές είναι δίπλα - δίπλα.
Σημειώνεται ότι με βάση το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ν» ελάχιστα στελέχη των δύο εταιρειών, ακόμα και από τα υψηλότερα, γνώριζαν τις συζητήσεις για συγχώνευση και όπως είναι λογικό η όλη αντιμετώπιση δεν ήταν καταρχήν θετική.
ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - tigoum@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.