Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας θέτει την Ελλάδα η S&P



Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και ο οίκος αξιολόγησης S&P, θέτοντάς την σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Παράλληλα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη σε C τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει ο οίκος, τα προτεινόμενα σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αντιστοιχούν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθεί η S&P.
Κατά τον οίκο, τα προτεινόμενα σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θεωρούνται δυσμενή, καθώς είναι δυνατόν να επιφέρουν σημαντικές ζημιές στους πιστωτές της Ελλάδας.
Η πιθανότητα η Ελλάδα να μην κατορθώσει να αποπληρώσει μέρος των χρεών της έχει αυξηθεί, σχολιάζει η S&P.
"Σκοπός μιας ανταλλαγής χρέους ή rollover πρέπει να είναι η μείωση του κινδύνου για χρεοκοπία της χώρας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να εφαρμόσει το απαραίτητο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", σχολιάζει ο οίκος.
Η αγορά ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά δεν θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία, γνωστοποιεί παράλληλα ο οίκος, καθώς πρόκειται για διαδικασία εθελοντικού χαρακτήρα και από την πλευρά των αγοραστών και των πωλητών.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την S&P, οι αγορές χρέους με μεγάλο discount ισοδυναμούν με διαδικασία "αδύναμης" εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.
Σύμφωνα με τον οίκο, το recovery rating διατηρείται στο 4, γεγονός που αντανακλά μια πιθανότητα μεταξύ 30% και 50% για ανάκτηση του αρχικού κεφαλαίου από τους κατόχους ομολόγων.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ομόλογα που υπόκεινται σε μείωση της τάξης του 20% της καθαρής ονομαστικής τους αξίας, όπως έχει εκτιμήσει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (ΙΙF).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.