Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«Παράδεισος για πορνεία και συμμορίες» τα Κατεχόμενα

Ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κερύνεια καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου
Είχαμε δημοσιεύσει σημείωμά μας πριν από καιρό, όπου υποστηρίξαμε ότι ο κ.Ερντογάν μόνον εμάς βρίσκει «βολικούς». Επιβεβαιωνόμαστε σχεδόν καθημερινά, ιδιαίτερα μάλιστα με τη συνεχή αμφισβήτηση του ρόλου της Τουρκίας και από τους ίδιους του Τουρκοκύπριους, φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί δημόσια κατά τα τελευταία χρόνια.

Με συνεχείς διαδηλώσεις μεγάλο μέρος των Τουρκοκυπρίων αντιδρά στην περιθωριοποίησή τους από τους έποικους, που έχουν κατακλύσει τοκατεχόμενο τμήμα του νησιού. Υπολογίζεται ότι οι μισοί Τουρκοκύπριοι έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο, με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Βρετανία. Η πολυδιαφημισμένη παγκοσμίως πολυπολιτισμική κοινωνία δεν βρήκε εφαρμογή ούτε μεταξύ Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Σε εντελώς αντίθετο σημείο του ορίζοντα βρίσκονται οι πολιτιστικές ταυτότητες των δύο πλευρών.

Η Τουρκία από την πλευρά της, με το πάντα ισχυρό παρακράτος της κατευθυνόμενο από την ΜΙΤ, φθάνει μέχρι και σε απόπειρες δολοφονίας δημοσιογράφων που εκφράζουν τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων, με τελευταίο περιστατικό την απόπειρα Τούρκου έποικου κατά του διευθυντή της εφημερίδας «Αφρίκα».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο κ. Ερντογάν προβληματίζεται αν θα παραστεί στις εκδηλώσεις που γίνονται στα Κατεχόμενα, την 20ή Ιουλίου, από τον τουρκικό στρατό, για να εορτασθεί η επέτειος της κατάληψης του μισού νησιού. Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας με την δημιουργηθείσα κατάσταση, με τελευταίο δείγμα το δεύτερο συνέδριο που πραγματοποίησε στην Κερύνεια στις 28 Ιουνίου, ο «Σύλλογος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών» (EKOPOLİTİK) με τίτλο «Κρυφή πολιορκία». Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταράφ» (TourkikaNea) ομολογήθηκε ουσιαστικά ότι τα Κατεχόμενα αποτελούν «Παράδεισο για πορνεία και συμμορίες».

Οι μετέχοντες στο συνέδριο στάθηκαν ιδιαίτερα στα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο, καθώς και στη σύγχυση ταυτότητας. Ανέφεραν πως τα προβλήματα που προέκυψαν ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους και στους Τούρκους που ήρθαν από την Τουρκία, καθώς και πολλά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν μετά το 1974, ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά αυτοπροστασίας των Τουρκοκυπρίων ενάντια στην Τουρκία.

Περισσότερο συζητήθηκαν τα θέματα αυτών που έχουν μεταναστεύσει από την Τουρκία και τα προβλήματα αφομοίωσής τους. Οι μετέχοντες ανέφεραν πως μετά το 1990 υπήρξε σοβαρή αύξηση στη μετανάστευση, πως σχεδόν όλα τα αδικήματα διαπράττονται από μετανάστες εκ Τουρκίας, και αυτό προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο του νησιού. Εξέφρασαν την άποψη πως η διαμορφωμένη μέσα σε 500 χρόνια ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα της εξαφάνισης.

Είπαν πως αυτοί που έρχονται στο νησί δεν γνωρίζουν το σύστημα αξιών του νησιού, δεν νοιάζονται ιδιαίτερα και αυτό είναι κάτι που διασπά στην συνοχή των μεταναστών. Μάλιστα ένας σύνεδρος είπε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση βρόμισε ιδιαίτερα το νησί, μεταβάλλοντάς το σε παράδεισο για τα καζίνο και την πορνεία.
Λέχθηκε πως η «ηγεσία του ψευδοκράτους» δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ελέγξει τους μετανάστες. Λέχθηκε επίσης πως καθώς οι προσπάθειες αφομοίωσης των μεταναστών δεν έγιναν προσεκτικά, αυτό έθεσε υπό απειλή την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων και προκάλεσε τον θυμό τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξει το ελληνικό ΥΠΕΞ, με την αναφορά που έγινε στην Εργκένεκον, της οποίας «μητέρα πατρίδα» ήταν η Κύπρος και πως η εκκαθάρισή της είναι ανάγκη να αρχίσει και στην Κύπρο. Τονίστηκε πως οι Τουρκοκύπριοι δέχονται επιπλήξεις από πολιτικούς και ΜΜΕ της Τουρκίας, πως δεν είναι επαρκώς Τούρκοι και μουσουλμάνοι και πρόσθεσαν πως είναι ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως ψευδοκράτος τα Κατεχόμενα.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.