Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στίγκλιτς: «Η ΕΚΤ να βάλει προτεραιότητα τους ανθρώπους, όχι τις τράπεζες»



Ο νομπελίστας οικονομολόγος ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Στίγκλιτς: «Η ΕΚΤ να βάλει προτεραιότητα τους ανθρώπους, όχι τις τράπεζες»
Ο Στίγκλιτς τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κατηγορώντας την ΕΚΤ «που θεωρεί αδιανόητη αυτή τη λύση»


Κριτική στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ασκεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς με άρθρο του (στο Project Syndicate) το οποίο αναφέρεται στις αρετές που θα πρέπει να έχει ο επόμενος διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Στίγκλιτς τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κατηγορώντας την ΕΚΤ «που θεωρεί αδιανόητη αυτή τη λύση».
Σύμφωνα με τον επιφανή αμερικανό οικονομολόγο «η ΕΚΤ θα έπρεπε να προτάσσει το γενικό συμφέρον έναντι του κέρδους των τραπεζιτών και των επενδυτών». «Οι άνθρωποι θα πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα και όχι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι επενδυτές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στίγκλιτς.
Ο ίδιος κατακρίνει τις και τις «απλουστευτικές ιδεολογίες» που αποτελούν τη βάση της πολιτικής που ακολουθείται στην Ευρώπη. «Απλοϊκές συνταγές όπως '' η λιτότητα είναι προς το συμφέρον σας'' το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν τα προβλήματα».
Η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε, κατά τον αρθρογράφο, να επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται με ασύνετο τρόπο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί κεφαλαιακής επάρκειας.
«Είναι ακόμα εφικτό να διασωθούν οι τράπεζες και παράλληλα να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι (των τραπεζών) θα τα χάσουν όλα» σημειώνει ο Στίγκλιτς.
Αναφορικά με τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ σημειώνει ότι θα ήταν προτιμότερο να επιλεχθεί υποψήφιος από τις αναδυόμενες οικονομίες αλλά προσθέτει ότι και η Κριστίν Λαγκάρντ είναι κατάλληλα διότι «βοήθησε τη χώρα της να βγει από τη μεγάλη ύφεση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.