Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Frankfurter Allgemeine: «Το τούνελ στο τέλος του τούνελ»



Στο ατέρμονο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται παραστατικά το άρθρο του Michael Martens για τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στον πάτο της ύφεσης».


Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «το ΠΑΣΟΚ διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμά του από τα υπόλοιπα κόμματα, παρά την ύφεση στην ελληνική οικονομία, και παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη, παρά τη μείωση στη δημοτικότητά του. Ωστόσο, η επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης, εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για περιορισμό του ελλείμματος.
«Δεν αναμένεται κάποια ανάκαμψη σύντομα. Αντιθέτως, η κρίση συνεχίζεται και κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Jens Bastian, οικονομολόγου και συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνάντηση για τις Βαλκανικές χώρες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Tutzing της Γερμανίας. Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ το έλλειμμα έχει υπερβεί –λόγω της ύφεσης- τους αρχικούς στόχους.
Όπως υποστηρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε μονάδες τον τελευταίο χρόνο θεωρείται πολύ σημαντική επίδοση. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται πως εάν η ελληνική οικονομία δεν εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, ο λογαριασμός δε γίνεται να αυξηθεί στο τέλος.
«Η αδυναμία της κυβέρνησης να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας, με πολιτικές τόνωσης, οδηγεί στην επιδείνωση της κρίσης», τονίζει ο κ. Bastian. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα που λαμβάνει από την ΕΕ, αφού αδυνατεί να συμμετάσχει στη συγχρηματοδότηση».
Οι μοναδικοί δύο τομείς της οικονομίας, στους οποίους παρατηρείται ανάπτυξη, είναι ο τουρισμός, λόγω της κατάστασης στη Βόρειο Αφρική, και η ναυτιλία. Ωστόσο, είναι αδύνατο να αποφευχθεί η κατάρρευση μόνο από τους δύο αυτούς τομείς.
Την ίδια στιγμή, τα περιθώρια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις φαίνεται να στενεύουν, γεγονός που παρατηρείται ιδιαίτερα στην περίπτωση του ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων.
Για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο των μεταφορών που επιχειρήθηκαν τον περασμένο χρόνο, αλλοιώθηκαν σε τέτοιο βαθμό από τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, που ο χαρακτήρας φιλελευθεροποίησης του νομοσχεδίου απέτυχε παντελώς. Η εξέλιξη αυτή είχε δυσαρεστήσει το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, που σχεδόν δεν ενέκρινε τη δόση του δανείου για τον περασμένο Ιανουάριο.
«Η μεταρρύθμιση αυτή έμεινε στη μέση της διαδρομής. Όπως φάνηκε, στην ελληνική Βουλή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό από πολλά κόμματα, που παρεμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις. Εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει φιλελευθεροποίηση, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα περιορισμένο άνοιγμα των επαγγελμάτων», λέει ο Jens Bastian.
Το φετινό πεδίο αντιπαράθεσης, αναμένεται να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, με το συνδικαλιστικό όργανο της ΔΕΗ να προειδοποιεί πως θα πραγματοποιήσει απεργίες διαρκείας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διακοπές στην παροχή ρεύματος, ακόμα και στην κορύφωση της θερινής σεζόν.
Αν είναι έτσι, ίσως είναι προτιμότερο για τους τουρίστες να πάνε στην Αίγυπτο», καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.