Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

"Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της χώρας για τους επενδυτές – 55% haircut προεξοφλούν οι αγορές"


"Κρίνεται πλέον αναπόφευκτο. Μετά από έναν από τους χειρότερους μήνες με αρνητικά ρεκόρ για την ελληνική αγορά ομολόγων, από τότε που η χώρα προσχώρησε στο ευρώ πριν από μια δεκαετία, οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα θα χρεοκοπήσει", επισημαίνει η Financial Times. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι αγορές προεξοφλούν κούρεμα 55% στα ελληνικά ομόλογα, ενώ εκτιμάται από ορισμένους επενδυτές ότι η χρεοκοπία στην Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει το 2012, δεδομένου ότι πλέον η χώρα δεν θα έχει χρήματα από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Το άλμα των ελληνικών αποδόσεων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 εκατοστιαίες μονάδες για τα διετή ομόλογα έχει ωθήσει τη συζήτηση απότομα προς τα εμπρός και το ερώτημα για τις αγορές είναι πότε και πώς - και όχι αν - η Αθήνα θα αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της. Μια περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων θα ήταν πιθανό να δημιουργήσει περισσότερη αστάθεια στην Αθήνα και να κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για αναδιάρθρωση. Επιπλέον, οι απότομες αυξήσεις στο κόστος του ελληνικού δανεισμού θα αύξανε τον κίνδυνο της μετάδοσης στην Ισπανία, την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, και την εμβάθυνση της κρίσης του ενιαίου νομίσματος.
Τι βλέπουν οι αναλυτές
Ο Andrew Balls, επικεφαλής των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Pimco, δηλώνει στην εφημερίδα: "Οι πολιτικοί ρυθμιστές πρέπει να είναι σε καραντίνα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής, αυτή η καραντίνα στρατηγικής φαίνεται να λειτουργεί, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει απότομα και γρήγορα".

Την Τρίτη, τα Ελληνικά διετή ομόλογα υποχώρησαν 113 μονάδες βάσης, στο 24,78 %, σε μια ένδειξη του πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά στην αγορά, ενώ η Αθήνα αρνήθηκε ότι είχε κατά νου μια αναδιάρθρωση. Ωστόσο, πολλοί στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι οι αγορές θα δουν μια διαρκή βελτίωση του κλίματος και λήξη στην απειλή της μετάδοσης, εφ'οσον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μιλήσουν με μία φωνή. Η κερδοσκοπία στον γερμανικό Τύπο, διευκρινίζεται στο άρθρο, ότι το Βερολίνο επιθυμεί μια ελληνική αναδιάρθρωση ενάντια στη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναστατώνει τους επενδυτές κατά τις τελευταίες εβδομάδες συμβάλλοντας σε υψηλότερες αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων.
Αυτό που πρέπει να συμβεί στη συνέχεια, εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές, είναι οι ρυθμιστές της πολιτικής να κινηθούν προς μια ομαλή αναδιάρθρωση με μια αξιόπιστη στρατηγική εξόδου, αποφεύγοντας το παράδειγμα της Αργεντινής. "Σε αυτό το σημείο, ο χρόνος είναι σημαντικός. Η συναίνεση στην αγορά είναι ότι η χρεοκοπία θα έρθει του χρόνου επειδή η Ελλάδα, θα στερέψει από χρήματα από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα όγκο από αναχρηματοδοτήσεις ύψους 112 δισ ευρώ από ομόλογα που λήγουν ανάμεσα στο 2012 και 2015, προτρέπει κάποιους επενδυτές να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα ενισχυθεί με επιπλέον δάνεια, απαλλάσσοντας τους ιδιώτες επενδυτές από άγρια κουρέματα".

Οι χρηματοοικονομικές αγορές εκτιμούν, ότι το κούρεμα θα αγγίξει το 55% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επισημαίνει στην εφημερίδα ο David Oakley. Η ING Investment Management έχei υπολογίσει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι oι ελληνικές αποδόσεις των διετή ομολόγων θα αυξηθούν από 24,78% που είναι σήμερα σε 45%.
Επομένως, μια τέτοια κίνηση-χορήγησης επιπλέον δανείων- μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη λαμβάνοντας υπόψη ότι το 55% κούρεμα των ελληνικών ομολόγων,
εκτιμάται με 80% χρέος προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις. Αυτό είναι πάνω από το όριο του 60 % στη συνθήκη του Μάαστριχτ, που καθορίζει τις φορολογικές κατευθυντήριες γραμμές για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η όλο και ευρύτερη συναίνεση είναι ότι μια εθελοντική αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιου είδους παράταση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατ 'αρχάς, φέτος, με μια πλήρη στάση πληρωμών το επόμενο έτος ή το 2013.
Η εθελοντική αναδιάρθρωσης προβλέπει ότι οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Ένας από τους πιο επιφανείς επενδυτές δηλώνει: "Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ισολογισμού, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σημαντική περικοπή παρά την παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του δανείου. Αυτό είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των τεράστιων δημόσιων χρεών της. " Το κούρεμα ύψους 55% σε ομόλογα 262 δισ ευρώ θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει δυσκολίες για τις τράπεζες της Αθήνας, οι οποίες κατέχουν μεγάλο μέρος του χρέους, και άλλων δανειστών της ευρωζώνης που εκτίθενται στην Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ έχει περίπου 20 δισ. έως 30 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα .
Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής σταθερού στρατηγικού εισοδήματος της ING Investment Management, δηλώνει: "Μία ελληνική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να απομονώσει την Ελλάδα, λόγω της έκθεσής της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η αναδιάρθρωση στην Ελλάδα ενδέχεται να πυροδοτήσει συζήτηση για το αν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα ακολουθήσει, ενώ θα έχει αντίκτυπο και στις χώρες του πυρήνα που εκτίθενται στην Ελλάδα".
Ωστόσο, περισσότεροι στρατηγοί αναλυτές, σύμφωνα με τη Financial Times, δεν πιστεύουν ότι η Ισπανία θα απορροφηθεί από την κρίση, όμως οι κίνδυνοι εξάπλωσης δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η αβεβαιότητα, ως εκ τούτου, παραμένει το σημείο-κλειδί για τους επενδυτές και τους στρατηγικούς αναλυτές.
Ο Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Evolution Securities, τονίζει: "Το μόνο πράγμα που είναι βέβαιο για την ευρωζώνη κρίσης είναι η αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε πώς μια ελληνική αναδιάρθρωση θα πρέπει να αντιμετωπιστe;i. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα βαθύτερη κρίση ή να παρέχει στην αγορά ένα θετικό σημείο καμπής ".


http://www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.