Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Απόγνωση: Στα ύψη το πετρέλαιο, άνοδος επιτοκίων


oil-pricesΕφιαλτικές μέρες περνάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το νέο «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου αλλά καιτην αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζααύξησε κατά 0,25% το επιτόκιο στην ευρωζώνη. Στόχος των τραπεζιτών μπορεί να είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού, αλλά η πρώτη αύξηση μετά από τρία χρόνια διατήρησης τους στο ιστορικό χαμηλό του 1% "φορτώνει" το δημόσιο χρέος.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, η τιμή του Μπρεντ εκτοξεύθηκε στα 123,17 δολάρια το βαρέλι, στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 χρόνων.Το τεταμένο κλίμα που εξακολουθεί και επικρατεί στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα στη Β. Αφρική, οδηγεί στα ύψη την τιμή του «μαύρου χρυσού».
Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, την 17η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στη κόσμο, έχει ουσιαστικά σταματήσει λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Ο οικονομικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται επί ξυρού ακμής.Με τις εξελίξεις αυτές, ανατρέπονται οι εκτιμήσεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.