Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ποιος είπε ότι η Ισπανία είναι ασφαλής;


Τις τελευταίες ημέρες τόσο Ισπανοί όσο και Ευρωπαίοι οικονομικοί ιθύνοντες επαναλαμβάνουν πως η Ισπανία είναι ασφαλής, πλέον, από τις αγορές και ότι η κρίση περιορίζεται στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Με το επιτόκιο του 10ετούς της ομολόγου, όμως, στο 5,3% η Ισπανία κάθε άλλο παρά ασφαλής μπορεί να νιώθει.
Αν το κόστος δανεισμού αυξηθεί στο 6% τότε ο δανεισμός για τη χώρα θα γίνει δυσβάσταχτα ακριβός και το επιπλέον κόστος θα αποτυπωθεί τόσο στους τρέχοντες προϋπολογισμούς όσο και στους μελλοντικούς, εμποδίζοντας την να κλείσει την ψαλίδα της ανταγωνιστικότητας με τις πλούσιες χώρες της ΕΕ. Ακριβότερος δανεισμός συνεπάγεται λιγότερα χρήματα για κοινωνική πολιτική και ανάγκη για περισσότερη λιτότητα.
Αυτό σε μία χώρα με 20% επίσημη ανεργία και η οποία βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα λιτότητας θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Επιπλέον, με το επιτόκιο δανεισμού πάνω από το 5,00% η Ισπανία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε μία δυνατή επίθεση από τις αγορές, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει το επιτόκιο πάνω από το 6,00% ταχύτατα.



http://www.xrimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.