Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Αποφασίζουν και διατάσσουν να γίνουμε δότες


Εν δυνάμει δότες οργάνων θα είναι στο εξής όλοι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μόνο όσοι θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες. Αναλυτικά, το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).Κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
Σου λέει αφού όλοι οι Έλληνες μας δίνουν διαρκώς ένα συγκεκριμένο όργανο με τους δίδυμους αδένες του, αν δεν το κάνουμε έτσι  δεν βλέπουμε δότη ούτε με κιάλι. Μία απορία έχω: αν κάποιος αμφισβητήσει το γνήσιο της υπογραφής, ο Άγιος Πέτρος έχει μέιλ για να βεβαιωθούμε, ή είναι ψηφιακά αναλφάβητος;
Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη. Το ζήτημα αυτό, που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει  άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.
Για τα ζευγάρια που δεν δίνουν ούτε το πυρετό τους «στο άλλο τους μισό», θα υπάρξει ειδική ρύθμιση;
Υπάρχει μέριμνα απαγόρευσης στον Υπουργό Οικονομικών να πουλάει τα νεφρά μας για να μειώσει το έλλειμμα; (ζήσε με το άλλο μη μας πει)
Σε ότι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια αυτό με τα βλαστοκύτταρα. Διάφορες εταιρείες θησαύρισαν από τη φύλαξη τους, στην πραγματικότητα είναι απίθανο να τα χρειαστεί το νεογνό αργότερα, λόγω της μικρής τους ποσότητας αλλά και πιθανής  ύπαρξης του ίδιου προβλήματος και στα βλαστοκύτταρα.
Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.
Πως προσδιορίστηκε το ποσό; Έγινε έρευνα αγοράς; Τόσο κάνει το συκώτι, τόσο το επινεφρίδιο, τόσο το δάκτυλο;
Πάντως είναι σωστό να μη θάβουμε τα μοσχεύματα. Τώρα αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, έχουμε τις επιφυλάξεις μας…
Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.