Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Deutsche Welle: Κατήφορος ακόμα και αν πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις


Ελάχιστοι πλέον πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί χωρίς σημαντική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της...
Deutsche Welle: Κατήφορος ακόμα και αν πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις
να τα καταφέρει. Στο μεταξύ οι Βρυξέλλες άναψαν το «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση του δανείου, το μόνο πραγματικά θετικό στοιχείο της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Γερμανός οικονομολόγος, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα και είναι σύμβουλος στο ερευνητικό κέντρο ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle εκτιμά ότι η εκταμίευση των επομένων δόσεων της τριμερούς βοήθειας θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση από εκείνη των προηγουμένων δόσεων. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σημειώσει ανάλογη επιτυχία και στον εισπρακτικό τομέα και να αρχίσει επιτέλους να υλοποιεί αυτά που αποφάσισε.

Όσο για τους πολίτες, «εκείνοι έχουν συνειδητοποιήσει από καιρό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», επισημαίνει ο Γενς Μπάστιαν, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης στο Κοινοβούλιο.

«Διαπιστώνω μεγάλη πόλωση στο κοινοβούλιο και ελλιπή διάθεση για συνεργασία. Δεν κάθονται σε ένα τραπέζι προκείμενου να βρουν κοινές συμβιβαστικές λύσεις και να στείλουν έτσι ένα μήνυμα στην κοινωνία που θα λέει είμαστε στην ίδια βάρκα και κωπηλατούμε προς την ίδια κατεύθυνση», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.

Από την πλευρά του ένας άλλος αναλυτής,   οικονομολόγος στο οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου λέει ότι στο πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα πρέπει μια σειρά από επαγγελματίες όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι μεταφορείς και άλλοι να απεμπολήσουν τα προνόμιά τους.

«Το μεταφορικό κόστος από την Αθήνα στο Βερολίνο είναι σχετικά υψηλό, επειδή η μεταφορά προϊόντων εντός της Ελλάδας, από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα είναι πολύ ακριβή. Εδώ έχουμε το καρτέλ των μεταφορέων που δεν θέλει να απεμπολήσει τα προνόμιά του. Υπάρχουν όμως περιθώρια προκειμένου να φιλελευθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αυξηθεί η ανάπτυξη. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Θα πρέπει να δοθούν ανάσες στις χώρες αυτές. Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βρουν το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη», εξηγεί.

Ωστόσο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα σημειώσει συρρίκνωση. Από το 2012 εκτιμάται ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και οι τόκοι των δανείων θα εξαντλήσουν τους πόρους που εξοικονομήθηκαν.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ως εξής: Μπορεί να εφαρμόζει τα μεταρρυθμιστικά της προγράμματα, αλλά το βουνό του χρέους θα αυξάνεται, η οικονομία θα συρρικνώνεται και τα έσοδα από τους φόρους θα είναι κατώτερα των κυβερνητικών στόχων. Στο τέλος αρχίζει ο κατήφορος που μπορεί να φτάσει στην πτώχευση, ακόμη και εάν σημειωθούν μεταρρυθμιστικές επιτυχίες», υπογραμμίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.