Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Bravo στα κτήνη σας κ. Ομπάμα

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Οι Αμερικανοί πεζοναύτες της διμοιρίας Bravo περιφέρονταν βαριεστημένοι και συχνά έδειχναν θυμωμένοι. Για εβδομάδες περιπολούσαν άπραγοι στην επαρχία Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, χωρίς να καταφέρουν να έρθουν αντιμέτωποι ούτε μια φορά με τον εχθρό, ο οποίος κρυβόταν επιδέξια από τους κατακτητές.


Ο Αμερικανός στρατιώτης της «Ομάδας Θανάτου» ποζάρει πάνω από τη σορό Αφγανού αγρότη, που λίγο πριν σκότωσε για διασκέδαση...

Η ιδέα να σκοτώσουν έναν Αφγανό πολίτη ήταν συχνά, μεταξύ των μελών της διμοιρίας, αντικείμενο ατελείωτων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των γευμάτων και της νύχτας. Υστερα από έξι μήνες θητείας στο «καταραμένο» Αφγανιστάν, πήραν τελικά την απόφαση: ήρθε επιτέλους η ώρα να σκοτώσουν έναν μουσουλμάνο.
Θήραμα ένας 15χρονος
Το πρωινό της 15ης Ιανουαρίου 2010, η διμοιρία Bravo με 8 θωρακισμένα οχήματα μάχης έφτασε στην περιοχή La Mohammad Kalay, όπου βρισκόταν ένα μικρό χωριό, κρυμμένο πίσω από κάτι φυτείες παπαρούνας. Οι πεζοναύτες Τζέρεμι Μόρλοκ, 22 ετών και Αντριου Χολμς, 19 ετών, έψαξαν να βρουν το θήραμά τους. Το ανακάλυψαν εύκολα στο πρόσωπο ενός 15χρονου αγοριού, του Γκουλ Μουντίν. Μόλις τον αντίκρισαν, τον διέταξαν να έρθει προς το μέρος τους. Ανύποπτος εκείνος, υπάκουσε. Τον έστησαν στον τοίχο για να εκμεταλλευθούν το ωστικό κύμα και χωρίς δεύτερη κουβέντα τού πέταξαν μια χειροβομβίδα. Το σώμα του διαμελίστηκε και το κεφάλι αποκόπηκε. «Δεν αποτελούσε απειλή», ομολόγησε κυνικά προς τους ανακριτές του αργότερα ο Μόρλοκ. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους Ταλιμπάν από τους ντόπιους».
Την περασμένη εβδομάδα ο Μόρλοκ καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση -αντί για ισόβια, γιατί συμφώνησε να καταθέσει εναντίον 4 συναδέλφων του- έχοντας παραδεχτεί την ενοχή του για δολοφονίες αθώων Αφγανών χωρικών στην επαρχία Κανταχάρ ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με την κατάθεση του ιδίου, οι δολοφονίες ήταν προμελετημένες και «το σχέδιο ήταν να σκοτώνουμε ανθρώπους». Τις περισσότερες φορές η διμοιρία Bravo φρόντιζε, εκ των υστέρων, να σκηνοθετεί τις δολοφονίες με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση για να δικαιολογήσουν έτσι με τον τρόπο αυτό τις ενέργειές τους.
Τις ανατριχιαστικές ωμότητες της «Ομάδας Θανάτου» αποκάλυψε το περιοδικό Rolling Stone, φέρνοντας στη δημοσιότητα σκληρές φωτογραφίες και δύο 30λεπτα βίντεο. Το κείμενο στο περιοδικό υπογράφει ο σεναριογράφος και παραγωγός της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «The Hurt Locker», Μαρκ Μπολ. Η ιστορία του είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν Αμερικανοί στρατιώτες και σήμερα βρίσκονται στην κατοχή του Πενταγώνου. Αρχικά, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, κατέβαλαν από κοινού προσπάθειες να συγκαλύψουν το θέμα ώστε να μην εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο τύπου Αμπού Γκράιμπ. Το μήνυμά τους ήταν καθαρό: οτιδήποτε γίνεται στο Αφγανιστάν μένει στο Αφγανιστάν.
Με ...χέβι μέταλ
Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται Αμερικανοί στρατιώτες να φέρονται βάναυσα κατά αμάχων, ακόμη και νεκρών. Πτώματα δεμένα μεταξύ τους, κομμένα κεφάλια, χέρια και πόδια, αναμνηστικές πόζες με χαμόγελα από ένστολους, οι οποίοι φωτογραφίζονται περήφανοι δίπλα σε Αφγανούς τους οποίους σκότωσαν. Το συγκλονιστικό υλικό συνοδεύουν μονταρισμένα βίντεο με τίτλους «Death Zone» και «Motorcycle Kill», τα οποία εμπεριέχουν δολοφονίες αμάχων από το 2009, έχοντας υπόκρουση μουσική χέβι μέταλ.
Πριν ο αμερικανικός στρατός αντιμετωπίσει ελλείψεις σε επίπεδο προσωπικού, χαρακτήρες σαν τον Μόρλοκ οι στρατολόγοι συνήθως τους απορρίπτουν. Μεγαλώντας στην ίδια γειτονιά όπου ζει σήμερα η Σάρα Πέιλιν, στην Ουασίλα της Αλάσκας, ο Μόρλοκ είχε τη φήμη ενός εφήβου που καταναλώνει αλκοόλ, κάνει χρήση ναρκωτικών, οδηγεί χωρίς δίπλωμα και ψάχνει για φασαρίες. Πριν μετατεθεί στο Αφγανιστάν έκαψε τη γυναίκα του με ένα τσιγάρο. Προς το τέλος των ερευνών, οι ανακριτές τού ζήτησαν να εξηγήσει το σκεπτικό των δολοφονιών. Εκείνος έγειρε πίσω στην καρέκλα, χασμουρήθηκε και τους είπε: «Κανένας στη διμοιρία -ούτε ο επικεφαλής ούτε οι ανώτεροι- δεν δίνει δεκάρα γι' αυτούς τους ανθρώπους. Για τους ανώτερους αξιωματικούς κάποια πράγματα δεν πρέπει να αποκαλύπτονται. Σου χτυπούν χαϊδευτικά την πλάτη και σου λένε: "Καλή προσπάθεια. Γαμ...τους"». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.