Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία


Στα λεφτά που υπάρχουν και έχουν βγει στο εξωτερικό χωρίς να έχουν δηλωθεί, θα στραφούν το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα αναμένονται από τον έλεγχο εκατοντάδων λογαριασμών στην Ελβετία.
Ο υπάλληλος ασφαλείας της HSBC Ε. Φαλσιανί έδωσε στοιχεία στις γαλλικές αρχές, από τα οποία προκύπτει φοροδιαφυγή Ελλήνων.Ο υπάλληλος ασφαλείας της HSBC Ε. Φαλσιανί έδωσε στοιχεία στις γαλλικές αρχές, από τα οποία προκύπτει φοροδιαφυγή Ελλήνων.Υστερα από καθυστερήσεις, παλινδρομήσεις και αποτυχημένες απόπειρες επαναπατρισμού των κεφαλαίων που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, η κυβέρνηση αλλάζει τακτική, καθώς πιέζεται να φέρει αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και θέλει να προλάβει ένα νέο κύμα φυγής.
Στη στροφή αυτή σε μια πιο επιθετική πολιτική συνέβαλε το αποτέλεσμα της πρώτης συγκεντρωτικής έρευνας του ΣΔΟΕ και της γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων. Από τις διασταυρώσεις περίπου 200 τραπεζικών λογαριασμών μέχρι τώρα και τις φορολογικές δηλώσεις των κατόχων τους, διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δικαιολογούνται τα ποσά που έχουν εξαχθεί και επιπλέον δεν δηλώθηκαν εισοδήματα από τόκους. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί έχουν ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ ο καθένας, συνολικά δηλαδή αφορούν αδήλωτες καταθέσεις 400 εκατ. ευρώ και τα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου μόνο απ' αυτή την παρτίδα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.
Ο έλεγχος των επίμαχων λογαριασμών άρχισε πέρυσι το φθινόπωρο και σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών από τη Γαλλία. Τα στοιχεία αυτά προήλθαν από τον φάκελο του Ε. Φαλσιανί, υπαλλήλου ασφάλειας δικτύων της τράπεζας HSBC, που σήκωσε το αρχείο δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών από τη Γενεύη και το 2008 έδωσε τη λίστα στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Γαλλίας. Στοιχεία του φακέλου Φαλσιανί διαβιβάστηκαν και στις αντίστοιχες υπηρεσίες Γερμανίας και Ιταλίας και όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, και στην Ελλάδα.
Οι λογαριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος ανέρχονται σε 2.000 και αφορούν την περίοδο 2006-2007. Παράλληλα όμως με αυτούς τους λογαριασμούς, τώρα θα μπουν σε σάρωση και όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί από το εσωτερικό που είχαν εκροές εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια. Εφόσον οι καταθέσεις δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των προηγούμενων ετών και δεν δηλώνονται εισοδήματα από τόκους, τότε οι κάτοχοί τους θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά φόρους που αναλογούν και πρόστιμα.
Η διαδικασία ελέγχου δεν είναι καθόλου απλή, ωστόσο, η άλλη επιλογή που έχει η κυβέρνηση, να περιμένει την επίσημη παροχή πληροφοριών από τις χώρες όπου είναι κατατεθειμένα ελληνικά κεφάλαια, είναι χρονοβόρα. Το ζήτημα είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην πρόεδρο της Ελβετίας Μεσελίν Καλμί-Ρέι, τον περασμένο Ιανουάριο στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός και συζητήθηκε διεξοδικά στη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με την ομόλογό του Εβελιν Σλουμφ. Η σύναψη της συμφωνίας είναι θέμα ημερών, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν περιορίζεται στην Ελβετία. Στην τελευταία ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο υφυπουργός Δ. Κουσελάς άφησε να εννοηθεί ότι οι εκροές κεφαλαίων κατευθύνονται τώρα κυρίως σε τρίτες χώρες, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα που έδωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, Π. Νικολούδης.
Ποιο είναι το συνολικό ποσό που βρίσκεται εκτός συνόρων κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει. Πάντως, θεωρείται υπερβολική η εκτίμηση του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» για 600 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα των πρώτων διασταυρώσεων εξετάζονται προσεκτικά από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το παραμικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νομικά προβλήματα. Αυτός είναι και ο μεγάλος πονοκέφαλος του γραμματέα Φορολογικών Υποθέσεων Γ. Καπελέρη και του γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη.
Οι διασταυρώσεις της γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων εστιάζονται αυτή την ώρα στις μεγάλες καταθέσεις. Σταδιακά θα επεκταθούν και σε μικρότερα ποσά, όπου προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις από τα περιουσιακά στοιχεία που εμφάνιζαν στις φορολογικές δηλώσεις οι δικαιούχοι.
Παράλληλα με τα νέα στοιχεία επανεξετάζονται οι προηγούμενες υποθέσεις αδήλωτων καταθέσεων του εξωτερικού που είχαν αποκαλυφθεί στο Λιχτενστάιν, την Ανδόρα και το Μονακό την περίοδο 2006-2008. Και τότε στα αρχεία που είχαν φθάσει στις οικονομικές υπηρεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, περιλαμβάνονταν λογαριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, οι όποιες ενέργειες από πλευράς ελληνικών υπηρεσιών δεν είχαν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Το ζήτημα είχε τεθεί κατ' επανάληψη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, αλλά δεν είχε δοθεί απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.