Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου, οι αποκρατικοποιήσεις και τα ερωτηματικά...


Τι διαφαίνεται πίσω από την πρόθεση της Energean Oil & Gas για την απάντληση και των τελευταίων όγκων φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας

Picture 0 for Η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου, οι αποκρατικοποιήσεις και τα ερωτηματικά...

Στα 3.500 βαρέλια ημερησίως αναμένεται να φθάσει η παραγωγή αργού πετρελαίου από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον «Πρίνο» και στο «Πεδίο Έψιλον», ανοικτά στον κόλπο της Καβάλας, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα γεωτρήσεων που πραγματοποιεί η «Energean Oil & Gas». Αυτό υπολογίζεται πως θα συμβεί μέχρι και τα μέσα Απριλίου, ενώ στο αμέσως επόμενό του βήμα, σε διάστημα 20 – 25 ημερών από σήμερα, το γεωτρύπανο υποθαλάσσιων ερευνών «GSP Saturn», υπολογίζεται ότι θα είναι σε θέση να εκτελέσει γεωτρήσεις και στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, για το οποίο εκκρεμεί επένδυση 400 εκ. ευρώ.
Με τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις στο υποθαλάσσιο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας η εταιρεία «Energean Oil & Gas», που διαχειρίζεται το σύνολο των υφιστάμενων κοιτασμάτων-πλατφορμών στην Καβάλα, θα αντλήσει τα εναπομείναντα 150 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (με ένα ρυθμό 30.000 κυβικών μέτρων ημερησίως), με σκοπό να το αξιοποιήσει για τις δικές της ανάγκες, υποκαθιστώντας αντίστοιχου όγκου ποσότητες, που προμηθεύεται επί του παρόντος από τη ΔΕΠΑ.
Με την απόφασή της αυτή η εταιρία, που επανέφερε από πέρσι στο προσκήνιο το επενδυτικό σχέδιο των 400 εκ. Ευρώ για τη μετατροπή της Νότιας Καβάλας σε μια υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου, θα αξιοποιήσει τα συμβατικά δικαιώματα της, που απορρέουν από την παραχώρηση των κοιτασμάτων της Καβάλας, εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, μέχρι το έτος 2014.
Παρατηρητές της αγοράς, πάντως, διαβλέπουν ότι πίσω από την πρόθεση της Energean Oil & Gas για την απάντληση και των τελευταίων όγκων φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας «κρύβεται» μια απάντηση της εταιρείας στην απόφαση της κυβέρνησης να περιλάβει, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, τη συγκεκριμένη υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς χωρίς την ύπαρξη ενός «μαξιλαριού» φυσικού αερίου, η εισπίεση νέου μέσα στη φυσική αποθήκη, καθίσταται τεχνικά δυσκολότερη.
Από την άλλη πλευρά, πάλι, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η φυσική αποθήκη περιλήφθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όταν, ήδη,  υπάρχει ιδιώτης που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσής της. Πρακτικά, δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να κρατικοποιηθεί το κοίτασμα και κατόπιν να υπάρξει αποκρατικοποίηση, τη στιγμή που η «Energean Oil & Gas», εκ των συμβάσεων παραχώρησης, που έχει με το ελληνικό δημόσιο, μπορεί να ανανεώσει αυτοδίκαια για άλλα 5 χρόνια (μετά το 2014) τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου-φυσικού αερίου, εφόσον υφίσταται παραγωγή. Επιπλέον, όμως, η εταιρεία έχει προχωρήσει για την εν λόγω επένδυση των 400 εκ. Ευρώ, σε συμφωνία συνεργασίας και με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Edison, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.