Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μονοπώλιο πολιτικής


Οι μονοπωλιακές καταστάσεις πάντα ήταν δύσκολες και δημιουργούσαν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών.
Όλες, ανεξαιρέτως, οι κυβερνήσεις επιθυμούν να χτυπήσουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα που επηρεάζουν τις τιμές, τον ανταγωνισμό, την απασχόληση, το επίπεδο διαβίωσης.
Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί, δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος. Σήμερα, κάπως έτσι, μονοπωλιακά, λειτουργεί και η πολιτική που εφαρμόζει η τρόικα. Και αυτό συμβαίνει διότι καλύπτει τα κενά εκεί που το κράτος δεν λειτουργεί, η παρουσία του είναι ελλιπής. Εκεί που τα αντανακλαστικά είναι περιορισμένα, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Η τρόικα λοιπόν «παίζει μόνη της μπάλα» και κάθε τρίμηνο ενδέχεται να έχουμε νέες διαφοροποιήσεις, νέες κατευθύνσεις και νέα μέτρα. Γιατί, πολύ απλά δεν υπάρχει αντίλογος.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις. Και η κατάσταση θα διατηρείται ίδια όσο τα ελληνικά κόμματα θα αδυνατούν να υιοθετήσουν γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Απλώς είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιον συμφέρει αυτή η κατάσταση.
Τα ίδια τα κόμματα σίγουρα όχι, τους αρχηγούς τους πολύ περισσότερο. Ποιον; Μήπως κάποια ευφάνταστα σενάρια συνωμοσίας που εμπλέκουν ισχυρές δυνάμεις οι οποίες λειτουργούν εις βάρος μας;
Ίσως τίποτα απ' όλ' αυτά, ίσως και όλα αυτά μαζί. Ένα είναι σίγουρο, όσο οι 300 καθυστερούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τόσο πιο περίπλοκο γίνεται το πρόβλημα της αντιμετώπισης των ελληνικών προβλημάτων δημοσιονομικής διαχείρισης και χρέους. Και τα προβλήματα αυτά δεν είναι τα μοναδικά που υπάρχουν ή ακόμη περισσότερο που μπορούν να προκύψουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Νέο Μνημόνιο αναφέρονται με ιδιαίτερη έμφαση οι ανησυχίες για κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και για πρώτη φορά γίνεται λόγος για πολιτική αστάθεια.
Ξέρουν κάτι, ή απλώς και οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη ισορροπία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθώς όλες οι λύσεις δεν μπορεί να είναι γραμμικές, φτιαγμένες στα μέτρα ενός μοντέλου που δεν είναι κατ' ανάγκη αποδεκτό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όσα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.