Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Οι αγορές και ο πήχης



Εάν οι δηλώσεις που έκανε η κα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, απηχούν την πραγματικότητα και δεν κρύβουν κάποιον διαπραγματευτικό ελιγμό, τότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε σοβαρά για τα αποτελέσματα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, από τα τρία αιτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός, απάντησε μόνο στο ένα, το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ. Κι αυτό για να μας πει κάτι που ήδη γνωρίζαμε, ότι δηλαδή αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης της «συνολικής απάντησης» της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους.
Μας λέει, με άλλα λόγια, πως, στην καλύτερη περίπτωση, θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής (5 έτη), ώστε να ευθυγραμμιστεί με την περίοδο που δόθηκε στην Ιρλανδία (11 έτη). Δηλαδή το αυτονόητο.
Αντίθετα, δεν ακούσαμε λέξη για το άλλο ελληνικό αίτημα, που είναι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από τους εταίρους, το οποίο για την Ελλάδα καθορίστηκε τον περασμένο Μάιο στο 5,20% και για την Ιρλανδία στο 5,80%.
Οι δύο χώρες θέλουν μια δραστική μείωση, άλλωστε Γαλλία και Γερμανία, που έχουν και τη μεγαλύτερη συνεισφορά, δανείζονται με επιτόκιο πλησίον του 3%, που σημαίνει ότι έχουν περιθώριο.
Τα μηνύματα που φτάνουν στις Βρυξέλλες από το Βερολίνο δεν είναι ενθαρρυντικά, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας συνιστά στην κα Μέρκελ να μη μειώσει τα επιτόκια. Το είπε μάλιστα και δημόσια, τη Δευτέρα, στη μηνιαία έκθεσή της.
Δεν ακούσαμε επίσης λέξη για την ευελιξία του Ταμείου Διάσωσης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων ή να δανείζει χώρες της Ευρωζώνης με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους. Και στο θέμα αυτό τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Κοινοτικοί στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση και υπό προϋποθέσεις, το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει σε παρέμβαση του Ταμείου στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή κατά την έκδοση του ομολόγου.
Οι αγορές έχουν πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες περάσουν από... κάτω, τότε δεν έχουμε δει τίποτα σε σχέση με αυτά που θα συμβούν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.