Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη

Μια διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκών δικτύων και Αμερικανικών υπηρεσιών;




Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος N.Kroes έχει τονίσει ότι «είναι έτοιμη να αναλάβει δράση», εάν διαπιστωθεί ότι οι ISP δεν ακολουθούν διαφανείς πρακτικές διαχείρισης της ιντερνετικής κίνησης, όπως υποχρεούνται.


H Ευρώπη δεν θα αργήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να νομοθετήσει για τη ισόνομη πρόσβαση στο Ίντερνετ, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους παρόχους πρόσβασης και στους παρόχους υπηρεσιών, όπως το Skype.

H διαμάχη για την επονομαζόμενη «ουδετερότητα» του Διαδικτύου -την αρχή που ορίζει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις στην ιντερνετική κίνηση- κρατάει χρόνια στις ΗΠΑ, εντούτοις δεν γίνεται ανάλογος διάλογος στην Ευρώπη.

Το διακύβευμα είναι η δυνατότητα των ISP να διαβαθμίσουν την πρόσβαση στα δίκτυά τους, να τους επιτραπεί να διαχειρίζονται ελεύθερα την κίνηση, τη στιγμή που είναι ορατός ο κίνδυνος, όντας από θέση ισχύος, να δώσουν προτεραιότητα στις δικές τους υπηρεσίες, έναντι ανταγωνιστικών, γεγονός που θα περιόριζε τις επιλογές των καταναλωτών.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2010 ο ρυθμιστής των επικοινωνιών στις ΗΠΑ η FCC (Federal Communications Committee) υιοθέτησε κανόνες που απαγορεύουν στους παρόχους πρόσβασης να μπλοκάρουν «νόμιμη» ιντερνετική κίνηση αν και τους επιτρέπουν να τη διαχειρίζονται «λογικά» στα δίκτυά τους.

Στην Ευρώπη, οι εταιρείες επικοινωνιών όπως η Deutsche Telekom, η France Telecom ή η Telefonica -πρώην κρατικά μονοπώλια που τυπικά διατηρούν στενές σχέσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις- συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι.

Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει νομοθετήσει για να αποφύγει τη διαφαινόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε υπηρεσίες όπως αυτές της Skype, του Google ή του Facebook, οι οποίες αφορούν τη δωρεάν επικοινωνία με φωνή και μηνύματα, δηλαδή υπηρεσίες στην καρδιά των δραστηριοτήτων των παρόχων πρόσβασης. Εξάλλου, στην Ευρώπη οι ISP είναι κυρίως εταιρίες επικοινωνιών.

Από την άλλη, οι ISP ήδη εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης της κίνησης ώστε να εξασφαλίσουν το επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών. Το δέλεαρ να τις προσαρμόσουν περαιτέρω ώστε να προστατεύσουν τις δικές τους υπηρεσίες ή και να αυξήσουν τα έσοδά τους θεωρείται αρκετά μεγάλο ώστε να αντισταθούν.

Ο επικεφαλής της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων επικοινωνιών Northstream, Bengt Nordstrom, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπαίνουν σε μεγάλο πειρασμό να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μπλοκάρουν τον ανταγωνισμό και να σταματήσουν τον καννιβαλισμό των εσόδων τους. Αν και έχουν γλιτώσει τη σφαίρα της «ουδετερότητας», θα πρέπει να περιμένουν στην πόρτα την Κομισιόν στο όχι και τόσο απόμακρο μέλλον», υποστηρίζει ο Nordstrom, ο οποίος εκτιμά ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει τις διαδικασίες το 2012.

Εμείς έχουμε τα δίκτυα, εκείνοι μόνο αλγόριθμους

Η αγορά επικοινωνιών στην Ευρώπη είναι διαφορετική από τις ΗΠΑ: ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος ανάμεσα στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε μικρές αγορές και η υποδομή είναι λιγότερο ανεπτυγμένη. Το γεγονός ενισχύει την άποψη ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση της αγοράς, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός επιτρέπει στους καταναλωτές να εναλλάσσουν με ευκολία παρόχους, όταν δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που θέλουν.

Την ίδια στιγμή όμως, οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι αφενός χρειάζονται, αφετέρου δικαιούνται, βοήθεια για να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, τα οποία έχουν αρχίσει να λυγίζουν υπό το βάρος της κίνησης που δημιουργούν υπηρεσίες όπως το YouTube του Google, το Facebook ή ο iPlayer του BBC.

«Είναι προφανές ότι οι μηχανές αναζήτησης εκμεταλλεύονται τα δίκτυά μας χωρίς να πληρώνουν για αυτά. Αυτή είναι πραγματική τύχη για αυτούς και ντροπή για μας», δήλωσε νωρίτερα το 2010 ο πρόεδρος της Telefonica Cesar Alierta. «Εμείς τα κάνουμε όλα. Εννοώ, αυτοί έχουν μόνο αλγόριθμους».

Η διαμάχη στην Ευρώπη, εκτιμούν αναλυτές, θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς δεν θα είναι μια μάχη για την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, αλλά μια προσπάθεια να σταματήσουν αμερικανικές επιχειρήσεις περιεχομένου να εκμεταλλεύονται υποδομές των Ευρωπαίων παρόχων δικτύων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι από τις επιχειρήσεις που απασχολούν τους περισσότερους υπαλλήλους σε κάθε χώρα.

Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom,Telefonica και Telecom Italia όλες φέρονται να έχουν παραπονεθεί ότι Google, Facebook και Apple χρησιμοποιούν τα δίκτυά τους για να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να συμβάλλουν στις απαιτούμενες επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές.

Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί στάση αναμονής, ενώ έχει δοθεί οδηγία προς τις εθνικές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι ISP εφαρμόζουν μη διακριτικές και διαφανείς πρακτικές -οδηγία με την οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν μέχρι τον Μάιο του 2011. Εν τω μεταξύ, ερευνά για να καθορίσει εάν ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα εργαλεία διαχείρισης κίνησης οι ISP συνιστούν πρόβλημα. Οι ISP το αρνούνται, οι πάροχοι υπηρεσιών όμως, υποστηρίζουν το αντίθετο.

Η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε εταιρείες επικοινωνιών και παρόχους υπηρεσιών αλλάζει διαρκώς, υποστηρίζει ο ιδρυτής της εταιρείας mBlox, Andrew Bud. «Στην Ευρώπη δεν θα υπάρξει διαμάχη περί ουδετερότητας», υποστηρίζει ως υπέρμαχος της άποψης ότι οι εταιρείες θα έπρεπε πράγματι να πληρώνουν τα δίκτυα για να δώσουν ώθηση στις υπηρεσίες τους. Εξάλλου, κάτι ανάλογο είχε πει και ο αρμόδιος για τις επικοινωνίες Βρετανός υπουργός Ed Vaizey: «ίσως έχει νόημα να πληρώνουν οι πάροχοι περιεχομένου για διαφορετικά επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών».

Ο Nordstrom της Northstream υποστηρίζει ότι, τελικά θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Ευρώπη το 2012. Τονίζει δε, την απροθυμία των δικτύων για αυτο-ρύθμιση όπως αυτή έχει εκφραστεί στο παρελθόν στην υπόθεση των χρεώσεων για την περιαγωγή κλήσεων -οι οποίες τελικά μειώθηκαν μόνο μετά από παρέμβαση της ΕΕ. Τα δίκτυα έχουν την τάση να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές συνθήκες για όσο το δυνατό περισσότερο. «Υπάρχουν πολλά λεφτά προς είσπραξη μέχρι να γίνει ρύθμιση», καταλήγει ο Νordstrom.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.