Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ κατά 30 χρόνια; - Όλα τα σενάρια - Πόθεν έσχες για τις καταθέσεις στην Ελβετία!

Επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ κατά 30 χρόνια; - Όλα τα σενάρια - Πόθεν έσχες για τις καταθέσεις στην Ελβετία!
Το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια των δανείων για την «διάσωση» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των οικονομιών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στα 30 έτη, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ΕΕ σκέπτεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για να θέσει τέλος στο θόρυβο σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Οι πηγές είπαν ότι ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της ιδιαίτερα ισχυρής γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έχει προτείνει να παραταθεί η διάρκεια των δανείων από τα τρία έτη (για την Ελλάδα) και τα επτά (για την Ιρλανδία) στο πλαίσιο ενός συνεκτικού πακέτου για να ξεπεραστεί η κρίση.
Η ιδέα εξετάστηκε στις εντατικές συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης, κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, κατά τις ίδιες πηγές.
Συζητώνται «όλων των ειδών οι ιδέες. Δεν γνωρίζω πόσο βάρος έχει αυτή [η συγκεκριμένη]. . . αλλά ασφαλώς δεν είναι πρωτάκουστη. Η Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες αποπλήρωσαν μόλις πρόσφατα ορισμένα ομόλογα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε μια πηγή.
Πόθεν έσχες για τις καταθέσεις στην Ελβετία! - Η κυβέρνηση λέει ότι γίνονται συζητήσεις για επαναγορά του χρέους - Τα σενάρια
Τα ελληνικά κεφάλαια που “κάθονται” σε λογαριασμούς στην Ελβετία ψάχνει η κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν πληρωθεί οι φόροι στην Ελλάδα, αν τα εισοδήματα των κατόχων τους συμβαδίζουν με τις καταθέσεις τους ή αν υπάρχει ενδεχόμενο μαύρου χρήματος! Ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε τη σχετική συνδρομή από τον ελβετό ομόλογό του ο οποίος δεσμεύθηκε για την χορήγηση στοιχείων προς στην ελληνική πλευρά. Επίσης, το θέμα επρόκειτο να θέσει και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προς στην πρόεδρο της Ελβετίας!
Στο μεταξύ, η επαναγορά χρέους είναι μια ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως, αλλά συζητείται, επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως. Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, ανέφερε ο υπουργός από το Νταβός. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση- πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες, θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. «Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε.Παρατήρησε ακόμα ότι χρειάζεται να ενισχυθούν η «δύναμη πυρός» και η ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF.
Το ενδεχόμενο παροχής δανείου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για την επαναγορά μέρους του υφιστάμενου χρέους βρίσκεται "στο τραπέζι" των συζητήσεων, επιβεβαιώνει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εσωτερικό κούρεμα, ελεγχόμενη πτώχευση- Ιδού το σύστημα της Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι πρώτο το "R" αποκάλυψε πως θα "δουλέψει" ο μηχανισμός επαναγοράς ομολόγων από τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Ουσιαστικά (ο μηχανισμός) προκαλεί μια «ελεγχόμενη πτώχευση» στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών, χωρίς να δημιουργεί ζημιές στους επενδυτές που κατέχουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Η εταιρία «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας” ή EFSF (αυτό που ονομάζουμε μηχανισμός στήριξης - πρόκειται περί εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο και μετόχους της ευρωπαϊκές χώρες) θα προτείνει στις πιστώτριες τράπεζες να της πουλήσουν τα ομόλογα των “επικίνδυνων” χωρών σε κάποια τιμή που θα συμφωνήσουν. Οι τράπεζες θα αποφασίζουν αν θα τα πουλήσουν ή όχι, εθελοντικά.
Στη συνέχεια η EFSF θα απευθύνεται στις εκδότριες χώρες και θα τις ρωτάει αν θέλουν να επαναγοράσουν τα ομόλογα τους σε μια τιμή που θα συμφωνήσουν και η οποία θα τους εξασφαλίζει ότι μπορούν να πληρώσουν άνετα τους τόκους και το κεφάλαιο σε κάποια χρόνια. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι υπερχρεωμένες χώρες ουσιαστικά αναδιαρθρώνουν το χρέος τους, χωρίς να δημιουργούν ζημιά στις πιστώτριες τράπεζες και τους ιδιώτες ομολογιούχους. Πρόκειται δηλαδή για μια “ελεγχόμενη πτώχευση”, ένα “εσωτερικό κούρεμα” της αξίας των ομολόγων.
Ταυτόχρονα με τη συμφωνία επαναγοράς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξασφαλίζουν οτι οι πιστώτριες χώρες θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πετύχουν δημοσιονομική σταθερότητα και μαζί, άνοιγμα των αγορών, προσαρμογή σε όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες κλπ. Η οικονομία τους είναι υπο διαρκή επιτήρηση.
Στο μεταξύ η εταιρία EFSF προχωρεί στην έκδοση ομολόγων όπως αυτή που διενήργησε χθές ώστε να αντλήσει κεφάλαια απο τις διεθνείς αγορές. Κεφάλαια που τα χρειάζεται για να αγοράζει το χρέος από τις πιστώτριες τράπεζες. Τα ομόλογα της EFSF είναι αξιολογημένα από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, Standard and Poor, Moody’s και Fitch με τον ανώτατο βαθμό αξιολόγησης, ΑΑΑ. Και φυσικά γίνονται ανάρπαστα απο τις αγορές.
Αυτό είναι το σύστημα που έχει βρεί η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους και ο μηχανισμός διασφάλισης που θα κληθούν να δημιουργήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Είναι ασφαλώς μια κλασσική και πρακτική λύση για τη μετατροπή ενός αφερέγγυου οφειλέτη, σε φερέγγυο. Το ζήτημα είναι αν τελικά οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν, αφού οι διαρροές του παρασκηνίου μιλάνε για πολύ σκληρούς όρους που θέτει η Γερμανία προκειμένου να δεχτεί να αυξήσει τα κεφάλαια της εταιρίας EFSF και να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Δεν είναι καθόλου βέβαιον οτι θα συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους όλες οι χώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.