Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Περίεργο «ψάρεμα» μικροκαταθετών για Κύπρο!


cyprus_satΜια νέα χρηματοοικονομική «μόδα» κάνει την εμφάνισή της εσχάτως στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας ανησυχίες για μεθόδους που θα… σήκωναν αρκετά φρύδια στην Τράπεζα της Ελλάδος: κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, φέρονται να χρησιμοποιούν γραφεία μεσαζόντων για να «ψαρεύουν» μικροκαταθέτες στην Ελλάδα!
Τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρουν στο “S10” καταθέτες που δέχθηκαν προσεγγίσεις μεσαζόντων, άτομα που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι γραφείων που διατηρούν συνεργασία με μεγάλες κυπριακές τράπεζες προσφέρουν σε Έλληνες καταθέτες μικρομεσαίας οικονομικής επιφάνειας γρήγορη και εύκολη μεταφορά των καταθέσεών τους στην Κύπρο, χωρίς ταξίδια και άλλες δύσκολες διατυπώσεις.
Η προσέγγιση αυτής της κατηγορίας καταθετών είναι ένα νέο φαινόμενο: ως τώρα, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι,  πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια δεν είχαν δυσκολίες να μεταφέρουν καταθέσεις στην Κύπρο, αξιοποιώντας κατάλληλα τις υπηρεσίες των τμημάτων private banking ελληνικών ομίλων με παρουσία στην Κύπρο, κυπριακών τραπεζών, ή και δικηγορικών γραφείων της Κύπρου, που προσφέρουν πλήρη «πακέτα» υπηρεσιών, στα οποία περιλαμβάνεται και η ίδρυση off shore εταιρειών. Φαίνεται, όμως, ότι τώρα οι επεκτεινόμενες ανησυχίες σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και οι φόβοι (βάσιμοι ή αβάσιμοι) για χρεοκοπία της χώρας δημιουργούν κατάλληλο έδαφος για «ψάρεμα» και μικρότερων καταθετών.
Παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες τους ισχυρίζονται ότι σε χρόνο μηδέν μπορούν να δώσουν στους καταθέτες άμεση πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους μέσω υπηρεσιών e-banking, με παροχή σχετικών κωδικών, αλλά και άμεση έκδοση κάρτας μετρητών από κυπριακή τράπεζα στο όνομα του καταθέτη, με την οποία θα μπορεί να κάνει με ευκολία τις αναλήψεις των μετρητών του στην Ελλάδα. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι ο καταθέτης θα δώσει στον μεσάζοντα «ζεστά» μετρητά προς μεταφορά στην Κύπρο.
Σε μια αγορά ανοικτή, ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, που συνδέονται μάλιστα με ισχυρούς δεσμούς και κοινή εθνική καταγωγή, όλα αυτά δεν θα προκαλούσαν ενστάσεις και ανησυχίες, αν δεν υπήρχε μια μικρή «λεπτομέρεια», που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά: ουδείς γνωρίζει με ποια εχέγγυα αυτοί οι νεόκοποι μεσάζοντες εμφανίζονται ξαφνικά στην αγορά, δηλώνοντας ότι διατηρούν κάποιου είδους (αλλά αρκετά ασαφή…) σχέση με μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Ουδείς γνωρίζει αν και πώς αυτή η παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να καλύπτεται εποπτικά από τις αρχές της Ελλάδας ή της Κύπρου και, τελικά, πόσο ασφαλείς είναι οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων καταθετών στα χέρια των μεσαζόντων.
Ιδιαίτερα σε μια εποχή, όπου η εύλογη ανησυχία των πολιτών για το μέλλον τους και για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες πρόθυμα… θύματα πάσης φύσεως αετονύχηδων, ίσως οι εποπτικές αρχές της χώρας, με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλουν να διερευνήσουν με προσοχή την υπόθεση και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, πριν αποδειχθεί ότι ορισμένοι μεσάζοντες απλώς παίρνουν τα λεφτά και… τρέχουν.
Άλλωστε, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία οι οικονομικές αποφάσεις των ανθρώπων επηρεάζονται καταλυτικά από την απληστία και τον φόβο. Όλοι θυμούνται πώς η απληστία έσπρωξε στο παρελθόν χιλιάδες, «καμένους» σήμερα, επενδυτές να εμπιστευθούν περιουσίες στους πιο απίθανους «χρηματοοικονομικούς συμβούλους», σε ένα περιβάλλον άκρας εποπτικής χαλαρότητας. Καλό θα είναι να μη δούμε σήμερα σε ποια φαινόμενα μπορεί να οδηγήσει ο φόβος, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα από επιτήδειους.
Το «S10” διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν θεωρεί εκ προοιμίου ως απατεώνες ανθρώπους που είναι πολύ πιθανό να προσφέρουν με εντιμότητα μια πραγματικά χρήσιμη υπηρεσία. Επειδή, όμως, αυτής της φύσεως οι δραστηριότητες κινούνται σε «γκρίζες ζώνες» θεσμικής ρύθμισης και εποπτείας, καλό θα είναι το συντομότερο να ξεκαθαρίσει η εικόνα με πρωτοβουλία των αρμόδιων αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.