Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιστορική οικονομική κρίση δεν έχει υπάρξει έξαρση των χρεοκοπιών σε εταιρίες;




Το μείζον θέμα που θα απασχολήσει την ελληνική οικονομία προσεχώς θα είναι το ενδεχόμενο έξαρσης του φαινομένου των χρεοκοπιών.
Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση που έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις για την χώρα ωστόσο παρατηρείται ένα αξιόλογο γεγονός.

Η χώρα εισέρχεται σε βαθιά ύφεση αλλά χρεοκοπίες εταιριών δεν παρατηρούνται.
Όσα φαινόμενα έχουν υπάρξει είναι περιορισμένα.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ενώ πριν χρόνια που η οικονομία αναπτυσσόταν με 2% και 3% οι χρεοκοπίες αυξάνονταν και τώρα με ύφεση και με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας να έχουν έρθει στην επιφάνεια, οι χρεοκοπίες μεγάλων Οι  βασικές αιτίες που οι επιχειρήσεις δεν έχουν οδηγηθεί ακόμη σε αδιέξοδα είναι 1) γιατί οι τράπεζες εστιάσθηκαν στις αναχρηματοδοτήσεις και 2)λόγω της παραοικονομίας.
Οι επιχειρηματίες όπως και οι τράπεζες διέγνωσαν νωρίς την κρίση στην Ελλάδα και προετοιμάσθηκαν στο μέτρο του δυνατού ενώ ταυτόχρονα ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις ο επιχειρηματικός κόσμος είναι υγιής. Οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι καλομαθημένες στον υπερδανεισμό αλλά δεν έχουν δομικά προβλήματα στο cash flow στην ρευστότητα τους. Ταυτόχρονα τα αποθέματα καταθέσεων που είχαν χρησιμοποιούνται τώρα ως ταμειακή ρευστότητα.

Πως θα στηρίξουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις;

Η αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων μέσω διαδικασίας επιμήκυνσης αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των χρεοκοπιών.
Πάντως οι τράπεζες δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα εστιαστούν σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα νέα δάνεια ενώ στις αναχρηματοδοτήσεις προφανώς και θα δώσουν βαρύτητα στην αποφυγή χρεοκοπιών.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις , μικρομεσαίες και μεγάλες πέραν τις επιμήκυνσης του  κόστους δανεισμού ζητούν να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων και όχι το κεφάλαιο.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικού στελέχους παρατηρείται αύξηση έως 50% στις περιπτώσεις των δανείων όπου οι επιχειρήσεις ζητούν να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους.
Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ανάλογα ευέλικτα προγράμματα αλλά εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να αποπληρώνουν τόκους και να μεταθέτουν στο μέλλον την καταβολή του κεφαλαίου.
Στην αγορά πάντως συμβαίνουν και ακραίες καταστάσεις.
Με στόχο να προστατέψουν την δανεική ρευστότητα τους οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν και στο σημείο για να κλείνουν συνεργασίες με πελάτες τους επιχειρηματίες καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκα αυτή την περίοδο να αυξάνουν τα επιτόκια ώστε .. να υποχρεώσουν ορισμένες επιχειρήσεις ή να μειώσουν την δανειακή  τους έκθεση ή να διακόψουν συνεργασίες.
Έφθασαν λοιπόν τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια σε επιχειρηματικά δάνεια που είχαν συναφθεί στο παρελθόν έως και 200%.
Υπήρξε περίπτωση όπου τράπεζες είχαν συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες είχαν δανείσει με επιτόκια 4% στο παρελθόν και κατά την ανανέωση των συνεργασιών είτε για να τους αποθαρρύνουν είτε για να διακόψουν την συνεργασία αύξησαν τα επιτόκια έως 12%-13% δηλαδή αύξηση 200%.
Από τα αξιοσημείωτα όμως είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις δέχονται να συνάψουν δάνεια ακόμη και με επιτόκια 12% και 13%.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.