Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Αιγαίο

Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον Αιγαίο; Πρόκειται απλά για πολιτική νωθρότητα ή μήπως για αδυναμία αντίδρασης;

 

Ενόψει του μεγάλου ενδιαφέροντος των αναγνωστών για το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δημοσιεύτηκε στο άρθρο: «Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κρήτη», παραθέτω εδώ μερικές ακόμα πληροφορίες, από άρθρο του συγγραφέα Κωνσταντίνου Κούρου, απόφοιτου της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Θεσσαλονίκης.
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μερικές λεπτομέρειες, που εξηγούν ίσως την κλιμακούμενη προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας:
“Κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Αιγαίο. Κάτι που έχει οσμή πετρελαίου. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες, αλλά ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι πλέον αλωνίζουν στο Αιγαίο. Πριν από λίγες ημέρες (7 Ιουνίου) ξαναεμφανίστηκε το πλοίο «Γιλδιρίμ» να κάνει βόλτες ανοιχτά από το Σούνιο, χωρίς εμείς να αντιδράσουμε. Οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο είναι καθημερινές και οι ενοχλήσεις αδιάκριτες, πάντα με την ένοχη ανοχή μας, αδράνεια και αποδοχή μας. Συχνότατα τουρκικές ακταιωροί απαγορεύουν σε ελληνικά αλιευτικά να ψαρεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την ισχύουσα Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η ίδια από το 1954 έχει ορίσει ζώνη αλιείας της και οικονομικής εκμετάλλευσης τα 10 ναυτικά μίλια. Η αποθράσυνση των γειτόνων έφτασε στο μέγιστο σημείο, όταν ο ίδιος ο Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Αθήνα ζήτησε τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας που προβαίνουν σε αναχαιτίσεις, να μη φέρουν οπλισμό.
Οι τραμπουκισμοί των Τούρκων
Για ποιο λόγο, όμως, οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως τραμπούκοι στο Αιγαίο; Ασφαλώς για το πετρέλαιο ή αν θέλετε για τα πιθανώς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα του Αιγαίου. Μόνον που η κινητικότητα της Τουρκίας δεν περιορίζεται στα όρια του Αιγαίου. Αντιδρά και απειλεί κάθε κράτος γύρω της, που σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Με επίσημη ανακοίνωση προ διετίας, εκτόξευσε απειλές για τις συμφωνίες της Κύπρου με Αίγυπτο και Λίβανο για θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων. (Είναι γνωστό ότι έχουν επισημανθεί πετρελαιοφόρα κοιτάσματα σε μια τεράστια έκταση στη θαλάσσια οικονομική ζώνη στα νότια της Κύπρου). Ο τραμπουκισμός της έφτασε στο σημείο να απειλήσει κάθε εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνες νοτίως της Κύπρου. Προβάλλοντας τα «συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», η Άγκυρα, μέσω της επίσημης ανακοίνωσής της, χρησιμοποιεί πολεμική γλώσσα, περιφρονώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι η ίδια δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία διμερή συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, καλώντας μάλιστα, τόσο την Αίγυπτο, όσο και το Λίβανο, να αθετήσουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν με τη Λευκωσία!
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εισάγει τον όρο «ημίκλειστη θάλασσα» για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «έχει θεμιτά και έννομα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζει ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να επιτρέψει απόπειρες προς την κατεύθυνση εξάλειψης των δικαιωμάτων αυτών».
Άρχισαν οι έρευνες
Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008 το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδιδε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ, ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Ξηρού στο Αιγαίο, (Saros Körfezi, κόλπος Σάρος στα τούρκικα), που βρίσκεται 30 ν.μ. νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης. Επίσης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την εξερεύνηση πετρελαίου με την Petrobras της Βραζιλίας στη Μαύρη Θάλασσα το 2009, αντί του 2011, ως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Ο κ. Γκιουλέρ είπε: «Ξεκινήσαμε εργασίες γεώτρησης στον Κόλπο του Ξηρού στο Αιγαίο και αυτό είναι σημαντικό για τα έργα που έχουμε διεξάγει πρόσφατα. Ένα καλό σημείο εντοπίστηκε». Στη συνέχεια το πρακτορείο Reuters σημείωνε ότι ρωτήθηκε παράγοντας του ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδος, που απάντησε πως: «Η έρευνα λαμβάνει χώρα στα τουρκικά ύδατα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανάγκη για την Ελλάδα να σχολιάσει την κατάσταση». Ο Mehmet Uysal, Γενικός Διευθυντής της TPAO, δήλωσε ότι η περιοχή όπου γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν απέχουν περισσότερα από έξι μίλια από τις τουρκικές ακτές. Ο κ. Uysal είπε ακόμη ότι η TPAO θα ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα με τη βραζιλιάνικη Petrobras τον επόμενο χρόνο. Οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή Σινώπης (στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας) με την Petrobras είχαν ολοκληρωθεί από το 2007. «Η Petrobras θα επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια τα προσεχή τέσσερα χρόνια για εξόρυξη πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Uysal και «η TPAO θα επενδύσει τουλάχιστον 826 εκατομμύρια δολάρια».
Το μέλλον του Αιγαίου
Η Τουρκία ερευνά και αντλεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε σύμπραξη με τη βραζιλιάνικη εταιρεία Petrobras εδώ και τρία χρόνια. Το γεγονός, χωρίς να έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, απασχολεί κατά καιρούς τον τουρκικό Τύπο, ενίοτε και σπασμωδικά και ορισμένα ελληνικά έντυπα, που προβαίνουν σε εθνικιστικές κορόνες. Πριν από ένα χρόνο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» δημοσίευσε έκθεση της «Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου» (ΤΡΑΟ), στην οποία αναφέρονται τα αποτελέσματα των ερευνών.
Το βέβαιο είναι ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει προετοιμάσει το έδαφος, κατακουρελιάζοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια με ορόσημα τη συμφωνία της Λισαβόνας, το επεισόδιο των Ιμίων και τη θεσμοθέτηση των «γκρίζων ζωνών». Μια νοητή γραμμή (διαχωρισμός του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό) που ξεκινά από  την Κύπρο, θα περνά από το Καστελόριζο, τα Ίμια, τη Λαδόξερα της Σαμοθράκης που αναβλύζει πετρέλαιο και θα καταλήγει στην ελληνική Θράκη, ορίζει, σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς (με αποδοχή από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.), τη μετατόπιση της αποκλειστικής ελληνικής κυριαρχίας και επικράτειας «επί το δυτικότερον», οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Επιδιαιτητής κι επιτηρητής θα είναι το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, με αυξημένες αρμοδιότητες λόγω της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας, με ανοιχτό το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης πετρελαίων από ΗΠΑ (60%) – ΤΟΥΡΚΙΑ (20%) – ΕΛΛΑΔΑ (20%), με παρουσία αμερικανικών πολυεθνικών πετρελαίου.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στις 19.2.2010 στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές γύρω από τη Ρόδο και το Καστελόριζο συνεχίζονται, χωρίς όμως να έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα έως σήμερα. Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, το ευρύτερο ενδιαφέρον για την ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή, ανήγγειλε τη δημιουργία κρατικού φορέα με αντικείμενο την έρευνα υδρογονανθράκων στο ανατολικό Αιγαίο. Στους στόχους του φορέα αυτού θα περιλαμβάνεται και η εμπλοκή ΙΔΙΩΤΩΝ. Ο νέος φορέας «θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα, θα εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία, θα εκσυγχρονίσει το αρχείο, θα αναπτύξει επιστημονικές έρευνες σχετικές, θα προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρείες και θα κοιτάξει να αξιοποιήσει όλες τις ενδεχόμενες πληροφορίες ή δεδομένα που υπάρχουν».”
..
Σχετικό άρθρο: Αρχίζει ο «πόλεμος» για τα πετρέλαια του Αιγαίου
.
.
Σχόλιο: Οι ενδείξεις φανερώνουν στην υπόθεση αυτή εμπλοκή του ΝΑΤΟ, και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για θέματα λογιστικής παρά εθνικής πολιτικής. Και λογιστικής –όπως όλα δείχνουν- όχι για να αντιμετωπίσει την ύφεση στη χώρα, αλλά μάλλον για να προστατέψει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα. Πως λέγεται όμως αυτό σε απλά ελληνικά; Στα ελληνικά που έμαθα πάντως εγώ, λέγεται: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!


http://alkimosarchive.wordpress.com/

2 σχόλια:

  1. Πόσες σφαλιάρες πρέπει να φάμε ακόμα ως λαός αλλά και ως πολίτες για να ξυπνήσουμε;
    Πόση απάθεια πια;
    Για πόσο καιρό ακόμα θα ζούμε ως Ευρωπαίοι λεπροί στη δική μας Σπιναλόγκα που ολοένα και συρρικνώνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H απορία σου, είναι ειλικρινά και δικιά μου απορία Παναγιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.