Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Βρετανική ιδιοτέλεια για τον "Κέλτικο Τίγρη"


irelandΕπιμέλεια: Στεφανία Βουραζέρη -
Το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό New Statesmanσκιαγραφεί σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο το οικονομικό πρόβλημα στην Ιρλανδία τονίζοντας ότι η χώρα μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε από τον λεγόμενο «Κέλτικο Τίγρη» σε μια χρεοκοπημένη χώρα.
Το άρθρο εξηγεί ότι «Το έθνος που αγωνίστηκε για πολύ καιρό να κερδίσει την ελευθερία του από την Βρετανία έχει αναγκαστεί να παραδώσει την εθνική του κυριαρχία στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και θα ακολουθήσει ένα ακόμη σχέδιο λιτότητας που αυτή την φορά επιβλήθηκε από ξένους γραφειοκράτες και το οποίο θα ρίξει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο».
Χαρακτηριστική είναι η αιχμή στο δημοσίευμα προς την Βρετανία και τον υπουργό Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν. Σύμφωνα με το άρθρο «η βοήθεια που παρέχει η Βρετανία (7δις λίρες υπό μορφή δανείου) προς την Ιρλανδία δεν είναι μια αλτρουιστική χειρονομία σε έναν φίλο που έχει ανάγκη, αλλά μια πράξη βασισμένη στην ιδιοτέλεια καθώς οι βρετανικές εξαγωγές προς την Ιρλανδία είναι περισσότερες από τις συνολικές εξαγωγές προς την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα".
Το δημοσίευμα αναφέρει: "Οι Βρετανικές τράπεζες είναι εκτεθημένες σε 140 δις λίρες του ιρλανδικού χρέους, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι οποιαδήποτε αδράνεια από μέρους της Βρετανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δεύτερη πιστωτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο".
Το δημοσίευμα επίσης ανατρέχει σε άρθρο των Times το 2006 στο οποίο ο κ. Όσμπορν ισχυριζόταν ότι η "Κέλτικη Τίγρης" πρέπει να γίνει μοντέλο προς μίμηση για την Βρετανία. Στο  των Times ο κ. Όσμπορν επαινούσε την Ιρλανδία και έλεγε πως πρόκειται για ένα παράδειγμα εφικτού μοντέλου μακροχόνιας οικονομικής πολιτικής.
Το New Statesman αφήνει αιχμές και για τους ευρωσκεπτικιστές. Τονίζει ότι πολλοί προσπαθούν να αδράξουν την ευκαιρία και να κατηγορήσουν τις Βρυξέλλες εντοπίζοντας σαν πηγή όλου του κακού στην Ιρλανδία το ευρώ. Παρατηρεί όμως, ότι "κάθε τέτοια άποψη αγνοεί το γεγονός ότι η Ισλανδία η οποία βρίσκεται εκτός ευρωζώνης και η οποία μπορεί να καθορίσει τα δικά της επιτόκια και να υποτιμήσει το νόμισμα της, απέτυχε να αποτρέψει μια κρίση παρόμοια με εκείνη της Ιρλανδίας".
Καταλήγοντας το άρθρο υποστηρίζει ότι "μόλις ξεκίνησε η κρίση, η συμμετοχή της Ιρλανδίας στο ευρώ αποτέλεσε δίχτυ ασφαλείας και αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, οι ιρλανδικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια από πέρυσι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.