Χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση αποτελούν συχνότερες αιτίες θανάτου από ότι το AIDS ή η φυματίωση. Το 60% των θανάτων προέρχεται πια από μη μεταδοτικές ασθένειες και το ποσοστό είναι αυξανόμενο. Για τον ερευνητή Πήτερ Πιοτ, διευθυντή της Σχολής για την Υγιεινή και τις Τροπικές Ασθένειες στο Λονδίνο, οι αιτίες είναι προφανείς: Σήμερα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες της καρδιάς ή από διαβήτη σε σύγκριση με τις μολυσματικές ασθένειες. Με εξαίρεση την Αφρική, νότια της Σαχάρας, όπου εκεί η πρώτη αιτία θανάτου είναι το AIDS. Αυτή η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. Δηλαδή οι κακές διατροφικές συνήθειες: πολύ αλάτι, πολύ ζάχαρη, πολλά λιπαρά. Η αλήθεια είναι ότι το φθηνό φαγητό δεν είναι και υγιεινό. Επίσης δεν κινούμαστε όσο στο παρελθόν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία των Ευρωπαίων βλάπτουν τώρα και τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο».
Η φτώχεια προκαλεί χρόνιες ασθένειες
Επί δεκαετίες οι χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση, θεωρούνταν ασθένειες των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, ασθένειες της ευημερίας. Η κατάσταση αυτή άλλαξε όμως με την παγκοσμιοποίηση και τις χωροταξικές αλλαγές. Στην Αφρική αλλά και στις αραβικές χώρες καταναλώνονται πια περισσότερα αναψυκτικά και γρήγορο έτοιμο φαγητό. Ο Πέκα Πούσκα είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ένωσης και υπογραμμίζει ότι: «είναι ξεπερασμένο να σκεφτόμαστε πως οι ασθένειες που πλήττουν τις ευημερούσες κοινωνίες δεν πλήττουν τις φτωχιές. Και στις ευρωπαϊκές χώρες από τις χρόνιες ασθένειες πλήττονται κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα. Οικονομική ανέχεια και ασθένειες είναι αλληλένδετες έννοιες. Η φτώχια προκαλεί χρόνιες ασθένειες και οι χρόνιες ασθένειες προκαλούν φτώχεια».
Το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες προέρχονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, πολιτικοί και οργανώσεις διαπιστώνουν το πρόβλημα και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Εκτός όμως από το διαβήτη και τα καρδιολογικά προβλήματα η κατάθλιψη και τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Οι ειδικοί κρούουν και εκεί τον κώδωνα του κινδύνου, και επισημαίνουν πως η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική υγεία.
Anna Carves / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
www.dw-world.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.