Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η ύφεση ήρθε για να μείνει





Ύφεση χωρίς ορατό τέλος λόγω των μέτρων του Μνημονίου που εμποδίζουν την αύξηση κατανάλωσης,  και επενδύσεων  αναμένει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών.

Στο τελευταίο τεύχος  των «Οικονομικών Εξελίξεων» που ανακοινώθηκε χθες  επισημαίνεται ότι η θετική συνεισφορά του εμπορικού ισοζυγίου στη μεταβολή του ΑΕΠ «δεν υπήρξε ικανή να αντισταθμίσει την καθοδική πορεία της εγχώριας ζήτησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διανύει μια περίοδο ύφεσης και θα παραμείνει υπό το καθεστώς αυτό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης ανάκαμψης».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ενώ από την πλευρά του εξωτερικού τομέα υπάρχουν και θετικά μηνύματα, από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης οι πρόσφατες εξελίξεις δεν παρέχουν θετικές ενδείξεις για τα αμέσως προσεχή τρίμηνα. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να κινηθεί πτωτικά, εφόσον οι παράγοντες που την επηρεάζουν εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ανασταλτικοί, ενώ και η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, δεδομένων των δεσμεύσεων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.  Αναφορικά με τις επενδύσεις, η εξέλιξή τους αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από τις γενικότερα δυσμενείς συνθήκες στην οικονομία.

Εντούτοις -όπως επισημαίνεται -  η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η υιοθέτηση μέτρων πολιτικής που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα δύνανται να επιδράσουν θετικά στη δυναμική των επενδύσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το Κ.Ε.Π.Ε. αντλεί τα στοιχεία του  από τα δεδομένα των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ.  Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, η εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2010 προσδιορίστηκε  από την περαιτέρω υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης, με ρυθμούς που κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους εντάθηκαν σημαντικά, υπερκαλύπτοντας  τη ταχεία πτώση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών.

Η Ιδιωτική κατανάλωση  το δεύτερο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά  4,2% και το πρώτο εξάμηνο κατά 1,3%. Η  δημόσια κατανάλωση  περιορίστηκε το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου κατά  8,4% και στο εξάμηνο κατά  9,1% και οι  επενδύσεις παγίου κεφαλαίου  υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 18,6% και κατά  16,5%. Ως εκ τούτου, η  εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά  5,0% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 2,8% μέσα στο εξάμηνο.

Στη μελέτη εξετάζονται  διαχρονικά οι πιθανότητες εξόδου από την ύφεση από  το 1971 έως  το 2010. Τα ευρήματα  υποδεικνύουν ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διανύει περίοδο καθεστώτος ύφεσης, χωρίς να σηματοδοτείται έξοδος από το καθεστώς αυτό»...

Η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης σύμφωνα με τη μελέτη συνδέεται με μία σειρά εξελίξεων οι οποίες επηρέασαν το διαθέσιμο εισόδημα, τον πλούτο και την καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών. Οι περικοπές των αμοιβών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων, η άνοδος της ανεργίας και η αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές για τα εισοδήματα και την απασχόληση, αποτέλεσαν αναμφίβολα σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για τους καταναλωτές. Επιπροσθέτως, επιβαρυντικό για την κατανάλωση ρόλο ενδέχεται να είχε η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των κατοικιών,  αλλά και η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων και όρων χρηματοδότησης των νοικοκυριών από τις τράπεζες.


   Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.