Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Οι κιβδηλοποιοί






Του Σεραφείμ Γ. Κωνσταντίνου*

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία
Είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη
Μίλαν Κούντερα



Τούτη την χρονιά πραγματικά συνέβησαν στον τόπο μας γεγονότα που μόνο η ανατρεπτική φαντασία της σουρεαλιστικής συνείδησης θα μπορούσε να σκεφτεί και να αποτυπώσει, αποδομώντας  βεβαιότητες και ευνουχίζοντας ελπίδες. Μια, κατά δήλωσιν, σοσιαλιστική κυβέρνηση ανέλαβε να  «σώσει τον τόπο από την άβυσσο της χρεοκοπίας». Και μέσα στη γενική αναστάτωση έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «Μνημόνιο»  ως εντολοδόχος της ελπίδας, να μετατρέψει την καμένη γη σε ανθηρό λιβάδι της ευτυχίας. Παρακολουθούμε λοιπόν εδώ και μήνες «δικαιώματα», να καταρρέουν σαν πύργοι στην άμμο, να ποδοπατούνται προνόμια και να αίρονται βεβαιότητες, που συντεχνίες και ομάδες είχαν στηρίξει τόσο στις ικανότητες τους, όσο και  στην κοινωνική τους επιρροή και τις πελατειακές τους διαπλοκές.
Στη διάρκεια της προσπάθειας που κατέβαλε η κυβερνώσα τάξη να πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της επιλογής, κατά συνήθη πρακτική, επιστρατεύτηκε μια παλιά δοκιμασμένη μέθοδος που γνώριζε καλά ο Γκαίμπελς, και  όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σταλινικού και μη τύπου, την επινόηση των εχθρών του λαού. Το ξεχώρισμα, δηλαδή,  και φυσικά τη μεθοδική, δια των φιλικών προς αυτήν μέσων μαζικής παραπληροφόρησης, σπίλωση επαγγελματικών ομάδων ή κοινωνικών στρωμάτων τα οποία «απολάμβαναν σκανδαλωδώς δαψιλείς» διευκολύνσεις κάθε τύπου, από φορολογική ασυλία μέχρι μισθολογική εύνοια η οποία «αποτελούσε πρόκληση για το κοινό αίσθημα και τον απλό πολίτη». Έτσι στο στόχαστρο μπήκαν τα εύκολα θύματα, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι, όπως αποφαίνονταν οι κρετίνοι φωστήρες των καναλιών, ήταν «υπερβολικά πολλοί και άχρηστοι», την ίδια στιγμή που στην «πολιτισμένη Εσπερία», στην Ευρώπη, αυτή η λαομίσητη τάξη, το σύμβολο της γραφειοκρατίας και της οπισθοδρόμησης του τόπου, αποτελούσε το ένα τρίτο του αριθμού των υπαλλήλων της δικής μας χώρας.  Προσφάτως η κυβερνώσα ομήγυρις, πολιτικών και δημοσιογράφων κατήγαγε και ετέραν νίκην, καθώς από κοινού «απελευθέρωσαν» το επάγγελμα των μεταφορέων, εξαιτίας του οποίου «στέναζε» η χώρα και υφίστατο στρεβλώσεις ο «υγιής»  ανταγωνισμός. Με άλλα λόγια ετούτη εδώ η κυβέρνηση δια των νομίμων της παπαγαλακίων, ανακάλυψε όψιμα ότι η καταστροφή οφειλόταν σε μια μόνιμη διαστροφή των πιο αυτονόητων βεβαιοτήτων της ιστορίας.
Η αλήθεια βέβαια είναι αυτή, μόνο που μας τη λένε μισή. Δηλαδή στην Ελλάδα τα 35-40 χρόνια το αυτονόητο, ο κοινός νους είχε αποσταλεί εξορία, λες και συμβολικά πήρε τη θέση των συμπατριωτών μας που γύρισαν από τα ξερονήσια του μίσους. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτήν την εξωφρενική διαστρέβλωση του αυτονόητου την προέταξε ως πολιτική επιλογή ο πολιτικός κόσμος, μεγάλο μέρος του οποίου σήμερα εντός της κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης βεβαίως, κόπτεται και οδύρεται για την κατάντια της χώρας και μιλάει για «επανάσταση του αυτονόητου».
Αυτή η διαπίστωση ακουμπάει την ύπαρξή της σε μια σειρά διαπιστώσεις που επιβεβαιώνονται τραγικά από την πραγματικότητα:
Ισχυρίζονται ότι η κρίση προκλήθηκε από τις εξωφρενικές απαιτήσεις ενός αδηφάγου κράτους που εξέτρεφε αργόμισθους κηφήνες, μόνο που δεν μας είπαν ότι αυτό το βραδυκίνητο τέρας  το δημιούργησαν  οι ίδιοι πολιτικοί, όπως ο πολύς κ. Πάγκαλος, ο οποίος συμμετείχε σε όλα σχεδόν τα κυβερνητικά σχήματα με όλους τους πασοκικούς πρωθυπουργούς και μάλιστα σε περίοπτες θέσεις. Με το «πιστόλι» των διορισμών, την πελατειακή διαπλοκή και τα μίσθαρνα κομματικά ανδρείκελα του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, ψηφοθηρούσαν αναίσχυντα, μετατρέποντας  με τις αθρόες προσλήψεις την «Ολυμπιακή Αεροπορία», τον ΟΣΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και πλήθος δημοσίων φορέων και οργανισμών, ων ουκ έστιν αριθμός,  από κερδοφόρες εταιρείες σε  προβληματικές επιχειρήσεις που τελικά αφανίστηκαν ή τείνουν να αφανιστούν.
Διατείνονται ανερυθρίαστα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι «άχρηστοι» και διεφθαρμένοι, ξεχνούν όμως ότι οι ίδιοι άνθρωποι καταρράκωσαν κάθε ίχνος αξιοκρατίας με τα ελεγχόμενα υπηρεσιακά συμβούλια και την αμνήστευση των επίορκων υπαλλήλων τους οποίους ανέχονταν συστηματικά και πριμοδοτούσαν προκλητικότατα με θέσεις και αξιώματα. Τους κανόνες στη δημόσια διοίκηση τους θέτει η πολιτική ηγεσία και, ως τέτοια, ανέχτηκε για πολλά χρόνια να ανταμείβει την απάτη ισάξια με την τιμιότητα, να βαφτίζει, με απύθμενο λαϊκισμό, την ισοπέδωση ισότητα,  χάριν της κομματικής εξυπηρέτησης  και της στελέχωσης του επάρατου κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού με κομματικούς λακέδες, ανάξιους στην πλειοψηφία τους να διοικήσουν ακόμα και τον κήπο της οικίας τους.
Διεκτραγωδούν καθημερινά την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στο δημόσιο τομέα, στην κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων, στις μίζες  στα εξοπλιστικά προγράμματα και επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους εκτός των εαυτών τους, που είναι και οι πραγματικά υπεύθυνοι.  Αντιθέτως στρέφουν την μια κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης, δείχνοντας με το δάκτυλο προνομιούχους τους οποίους οι ίδιοι  ανέδειξαν, εξέθρεψαν και ωφελήθηκαν δι΄ αυτών με ποικίλους τρόπους.
Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της καταστροφής συμβαίνει, με σουρεαλιστική σατανική σύμπτωση-δεν το νομίζω- να είναι και οι αυτόκλητοι σωτήρες που απαξιώνουν  με πρωτοφανή αναίδεια ανθρώπους οι οποίοι οργάνωσαν την ζωή τους πάνω στα σχέδια μιας πολιτείας οργανωμένης με την δικής τους έμπνευσης πολιτική ή απολιτική. Διόγκωσαν το κράτος, γιατί η ανικανότητά τους έφτανε μόνο ως εκεί, να εκμαυλίζει συνειδήσεις και μέσω ισορροπιών τρόμου να παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία. Για αναπτυξιακή πολιτική ούτε κουβέντα. Παρασιτική οικονομία που στηρίχθηκε για χρόνια στο μπετόν και τη ρεμούλα που κατάφερε να χτίσει, θάλασσες, βουνά και αρχαιολογικούς χώρους ακόμα.
Όταν όμως ήρθε η ώρα της κρίσης οι μέντορες της διαφθοράς επιβαίνουν της εξουσίας και με το «σπαθί» της κάθαρσης απειλούν εκείνους που εξέθρεψαν και ευνόησαν για χρόνια. Ανέξοδα και εκ του ασφαλούς ομολογούν  την καταστροφή, δηλαδή αποδέχονται την πλήρη ενοχή τους. Ο πρωθυπουργός προφητεύει άκων, λέγοντας πώς κάνει την «επανάσταση του αυτονόητου», γιατί αυτή η θρυαλλίδα που θα την ανάψει πλησιάζει και θα ξεθεμελιώσει και αυτόν και όλο το σινάφι του που ξεπουλάει ξεδιάντροπα τη χώρα και δοκιμάζει το λαό της.
Όταν ομολογείς μια καταστροφή της οποίας είσαι δημιουργός και υπαίτιος, απλώς παραδέχεσαι την ενοχή σου ή απλούστερα την συνενοχή σου. Οι ένοχοι όμως δικάζονται και λογοδοτούν. Και η Ισλανδία έδειξε το δρόμο… Είναι καιρός «η επανάσταση του αυτονόητου» να κάνει το αυτονόητο: να στείλει στη φυλακή τους ενόχους… Τι πιο αυτονόητο; 

*Ο Σεραφείμ Γ. Κωνσταντίνου είναι φιλόλογος


14 σχόλια:

  1. Μόνο που για την κατάσταση στη χώρα μας είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Εμείς εκλέγουμε τους κυβερνήτες, εμείς ζητάμε το βόλεμα και το ρουσφέτι, εμείς δίνουμε το φακελάκι, εμάς χαρακτηρίζει ο "ωχ-αδελφισμός", εμάς και έλλειψη αγώνων για όλα όσα έγιναν στη νεότερη ιστορία μας. Η αδικαιολόγητη έπαρση του νεοέλληνα, η έλλειψη αγωγής και παιδείας ξεκινάει μέσα από την οικογένεια και το σχολείο, γι' αυτό έχουμε κακομαθημένα παιδιά. Συνδέσαμε την ποιότητα ζωής με το φαγοπότι και τη χλιδή, οπότε, αν και οι πολιτικοί μας συνετέλεσαν στην τωρινή κατάσταση, εμείς τους ακολουθήσαμε. Και το πιο τραγικό είναι ότι, μέχρι να ανακοινωθεί το "πού βρισκόμαστε", όλοι μας (πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των σωστών - συνειδητών πολιτών) κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου, και για το μόνο που αγωνισθήκαμε είναι να πάρουμε κάποια αύξηση. Ας πορευτούμε, λοιπόν, έτσι όπως μας αξίζει. Ή, αν είμαστε αποφασισμένοι για κάτι καλύτερο, ας αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα λόγια δεν αρκούν, χρειάζονται πράξεις, θυσίες, αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ευθύνη της επιλογής μας βαραίνει, αλλά όχι η συνυπευθυνότητα, όπως κόπτονται να την παρουσιάσουν. Τους κανόνες τους βάζει η οργανωμένη πολιτεία και όχι ο λαός. Να συμφωνήσω ότι απλώς είχαμε εξωνημένη συνδικαλιστική ηγεσία και παραδομένη στην ακολασία και τη χλιδή συνείδηση. Αυτό ναι, συνιστά ευθύνη, όχι συνυπευθυνότητα στην κλοπη και την παραχάραξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να συμφωνήσω κι εγώ μαζί σας πως τη μεγάλη ευθύνη φέρει η επίσημη Πολιτεία, αλλά επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα παράδειγμα: Όταν η ελληνική Βουλή, στα 1976 και 1982, άλλαξε τη γλώσσα, σε σημείο που, σε αρκετές περιπτώσεις: 1. Δεν προσδιορίζεται το Γένος. 2. Είναι αδύνατη ακόμα και η απλή ανάγνωση κειμένων. 3. Δεν βγαίνει νόημα σε φράσεις, οι φιλόλογοι και οι δάσκαλοι αντέδρασαν; Έχουν εντοπίσει τα προβληματικά σημεία; Τι κάνουν γι' αυτά στην διάρκεια της διδασκαλίας;(Υπάρχουν κι άλλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δίκιο έχει ο σχολιαστής των 12.43.
    Δέστε το επόμενο ρεπορτάζ του Δ. Ρίζου.
    Οι πληγές που συνετέλεσαν στην κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχουν τελειωμό…
    …Τώρα αποκαλύφθηκε η απίστευτη έκταση του σκανδάλου με τις συνταγογραφήσεις που στοίχισαν στο Ελληνικό Δημόσιο μόνο το 2009 πάνω από 8 δισ. ευρώ!!!
    Τόσο ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος όσο και η Λούκα Κατσέλη έφεραν στη δημοσιότητα απίστευτα στοιχεία…
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ η περίπτωση 20 γιατρών, που μόνο μέσα σε ένα μήνα χορήγησαν συνταγές ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ!
    Ενας γιατρός του ΙΚΑ, μάλιστα, έγραψε συνταγή 290.000 ευρώ!!!
    …Οπως επίσης αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, διπλανά φαρμακεία είχαν τζίρο από συνταγές το ένα 100.000 ευρώ και το άλλο που ήταν στο κύκλωμα, 1,5 εκατ. ευρώ!..
    ***
    ΜΙΑ άλλη πλευρά των σκανδάλων που πνίγουν τον χώρο της Υγείας είναι και η ρεμούλα στη λειτουργία των Νοσοκομείων.
    Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ υπάρχει τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, οι διοικητές των Νοσοκομείων έχουν αποσπασμένες στα γραφεία τους πάνω από 20 νοσηλεύτριες ο καθένας!!!
    ***
    ΜΕ αυτά και με άλλα πολλά η Δημόσια Υγεία φορτώνει την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ!..
    …Τα περισσότερα προϊόν απάτης!..
    … ΑΝ προσθέσετε τώρα και το όργιο των Ασφαλιστικών Ταμείων με τους χιλιάδες συνταξιούχους – «μαϊμούδες», θα αντιληφθείτε πόσο μεγάλη είναι η πληγή για την Ελληνική Οικονομία…
    Δ.Ρίζος-Αδ. Τύπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος δημιούργησε ή εξέθρεψε αυτές τις φαύλες δομές;Μήπως δεν είναι η πολιτική ηγεσία που αθώωνε τους φαύλους και διεφθαρμένους, γιατί ήταν και είναι και η ίδια φαύλη και διεφθαρμένη;Απλά ο κόσμος ήταν παγιδευμένος, όχι ότι είμαστε αθώοι , αλλά τέλος πάντων όχι συνένοχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κόσμος παγιδευμένος. Ναι. Και στον ΟΣΕ ποιοι χρέωναν 70 βαγόνια, ενώ τα βαγόνια ήταν 100; Ποιοι έπαιρναν τα χρήματα για τα υπόλοιπα 30;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΓΙΑΥΤΟ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΣΤΟ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΛΙΤΗ - ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΠΟΛΙΤΗ.
    ΕΤΣΙ, ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΕ ΒΟΥΝΑ, ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ, ΡΕΜΑΤΙΕΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΜΑΖΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, γιατί το οργανωμένο κράτος επειδή "βλέπει" μόνο ψήφους, δεν κατεδαφίζει ούτε κλείνει φυλακή τους παραβάτες, είναι τόσο απλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ Σ.Γ.Κ. ,
    ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι στις προθέσεις να απαντώ μονομερώς.Απλώς συμφωνώ ότι έχει ανοιξει ένας φαύλος κύκλος τον οποίο πρέπει να κλείσουμε όλοι μαζί. Ωστόσο η αρχή πρέπει να γίνει από την οργανωμένη πολιτεία, της οποίας επιλέγουμε με σύνεση τα στελέχη και τους λειτουργούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να γίνει από την Πολιτεία και από όλους μας, γιατί κι εμείς αποτελούμε την Πολιτεία. Εκτός από τους υπουργούς, νομάρχες, δημάρχους κ.λπ. που σίγουρα κινούν τα νήματα, ας βοηθήσουμε όλοι μας.
    Πήγα στη Ρόδο διακοπές και πέρασα και για λίγο στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Στη Ρόδο (που έχει τόσες ομορφιές, μνημεία, κάστρα και αρχαιότητες) "χτυπούσαν μύγες", ενώ η Μαρμαρίδα (χωρίς τις χάρες της Ρόδου) "βούλιαζε" από τους τουρίστες, αν και οι τιμές ήταν ίδιες (70 ευρώ, δίκλινο δωμάτιο με πρωινό). Γιατί, τότε; Απλώς, γιατί οι Ροδίτες (όχι οι έλληνες Υπουργοί, Νομάρχες, κ.λπ.) φέρονται βλακωδώς, ενώ οι Μαρμαρίτες έξυπνα. Παράδειγμα: Το ΚΤΕΛ Ρόδου έχει 12 δρομολόγια/μέρα για τη Λίνδο. Η απόσταση από Ρόδο είναι μόλις 50χλμ, αλλά το λεωφορείο πηγαίνει μέσα από όλα τα χωριά της διαδρομής και κάνει 2 ώρες να φτάσει. Οι επιβάτες πολλοί και όρθιοι, με τα παιδιά στην αγκαλιά. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν και μερικά δρομολόγια κατευθείαν (εξπρές); Ποιος το κανονίζει αυτό; Η οργανωμένη πολιτεία ή οι ιδιοκτήτες του ΚΤΕΛ; Αντιθέτως, το αντίστοιχο ΚΤΕΛ της Μαρμαρίδας έχει λεωφορεία που σε πάνε κατευθείαν στα δικά τους αξιοθέατα (που είναι κάποιες ακρογιαλιές μόνο). Ας μην συνεχίσω για το "πώς;" τα λεωφορεία εξυπηρετούν το αεροδρόμιο Ρόδου, ούτε να αναφέρω για το επίπεδο εξυπηρέτησης (σέρβις) σε Ρόδο και Μαρμαρίδα. ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ... ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ, ΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ, ΚΑΚΟ ΣΕΡΒΙΣ, ΚΛΕΨΙΕΣ ΤΑΞΙΤΖΙΔΩΝ, ΚΛΕΞΙΕΣ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ) ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΠΟΙΟΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΙΩΤΕΣ ΠΙΕΣΕΩΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΑΝΕ ΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ; ΜΟΝΟ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΔΥΟ ΠΑΛΙΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΟΥΝ ΜΕ ΠΕΤΡΑ; ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ Ή ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΝ; ΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλαααααα, σιγά μην κάνουν έργα στην Πελασγία. Γιαυτό ρήμαξε το χωριό μας και πάμε στη Στυλίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΑ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.